14+ Jenama Dashcam Terbaik Malaysia

Posted on

Dashcam kini semakin popular di Malaysia sebagai alat bantu untuk memantau keadaan jalan dan memastikan keamanan saat berkendara.

Dalam artikel ini, kami akan memperkenalkan 15 jenama dashcam terbaik yang boleh didapati di pasaran Malaysia.

Dari berbagai pilihan harga dan spesifikasi, kami akan membantu anda memilih dashcam yang sesuai dengan keperluan dan bajet anda.

1. DDPAI Mini5 4K Sharing Dash Cam

Jenama Dashcam Terbaik

Harga Dashcam Kereta DDPAI RM579

DDPAI MINI5 adalah dashcam yang kecil tetapi mempunyai resolusi 4K yang sangat baik (3840 x 2160p) pada kadar bingkai 30 fps.

Dashcam ini menggunakan sensor Sony IMX415 8MP CMOS untuk kamera kereta depan belakang. Dengan apertur f/1.8, dashcam ini boleh menghasilkan video dan imej yang jelas dan berkualiti walaupun dalam keadaan cahaya rendah.

Di samping itu, dashcam ini juga dilengkapi dengan teknologi “Night Vision” untuk merakam pengalaman memandu pada waktu malam.

Di samping itu, dash cam terbaik Malaysia ini juga mempunyai ciri GPS dan WiFi yang memudahkan anda memuat turun rakaman melalui peranti mudah alih, kedua-dua telefon Android dan iOS.

Bukan itu sahaja, sistem ADAS pada dashcam ini juga mempunyai paparan visual yang membantu pemandu memahami keadaan jalan raya dengan lebih baik.

2. 70Mai M300 Car Recorder Dash Cam

70Mai M300

Harga RM165

Salah satu Dashcam terbaik Keluaran terbaru dari 70mai adalah pengganti kepada 70mai 1S, mempunyai resolusi yang lebih tinggi iaitu 2304x1296P berbanding resolusi 1080P sebelumnya.

Kamera dashcam ini mempunyai pandangan 140 darjah yang memastikan bahawa tiga lorong jalan akan kelihatan jelas dalam rakaman.

Dashcam ini juga mempunyai ciri Mod Tempat Letak Kereta yang akan diaktifkan secara automatik jika kereta anda mengalami perlanggaran, dan rakaman akan bermula secara automatik.

Semasa Mod Letak Kereta, dashcam akan merakam dengan 1fps secara berterusan. Anda boleh memainkan semula video sepanjang malam hanya dalam beberapa minit.

3. 70Mai Dash Cam Pro Plus+ A500 Car Recorder

70Mai Dash Cam Pro Plus+

Harga RM379

Dashcam terbaik ini mempunyai resolusi 2592x1944P dan mempunyai sudut penggambaran 140 darjah, sekali gus memastikan imej dan video yang diambil tetap jelas walaupun dalam keadaan gelap.

Dashcam juga dilengkapi dengan sistem ADAS yang mempunyai sensor gerakan untuk membantu memberi amaran kepada anda tentang pelanggaran lalu lintas.

Dashcam ini juga mempunyai ciri Mod Tempat Letak Kereta yang akan diaktifkan secara automatik apabila perlanggaran berlaku. Saiznya yang kecil menjadikan dashcam ini sangat mudah dipasang dan tidak akan mengganggu pandangan pemandu semasa memandu kereta.

4. Blackvue DR900X-2CH Plus 4K UHD

Blackvue

Harga RM2,699

Kamera depan dashcam terbaik ini menggunakan sensor CMOS 8MP untuk merekam video pada resolusi 3840 x 2160 (4K) dengan frame rate 30 fps, sedangkan kamera belakang menggunakan sensor 2.1MP Sony STARVIS dengan resolusi 1920 x 1080 (FHD) dan frame rate 30 fps.

Kamera depan memiliki sudut pengambilan gambar selebar 162 derajat, sedangkan kamera belakang memiliki sudut selebar 139 derajat.

Blackvue Over The Cloud adalah sistem penyimpanan data melalui internet dimana video penting akan diunggah secara otomatis. Namun, harus dicatat bahwa tidak semua video akan diunggah, hanya video-video yang penting seperti kecelakaan dan pembobolan yang akan diunggah.

5. HP F560X Dash Cam Car Recorder

HP F560X

Harga RM399

Salah satu Dashcam terbaik ini dilengkapi dengan sensor Sony IMX307 Starvis yang menjadikan gambar dan video diambil sangat jelas dan terang.

Ia juga dilengkapi dengan ciri WiFi dan mempunyai aplikasi sendiri supaya anda boleh menyimpan dan melihat rakaman dari dashcam ini melalui telefon anda.

Sistem Bantuan Pemandu Termaju (ADAS) juga disediakan termasuk sistem GPS dan amaran untuk perlanggaran hadapan. Mod Tempat Letak Kereta juga disediakan untuk rakaman dalam tempoh yang lebih lama.

6. GOQ D90 Dash Camera

GOQ D90

Harga RM85

Salah satu Dashcam terbaik ini unik kerana ia mempunyai tiga kamera rakaman pada satu masa, iaitu di hadapan, belakang, dan di dalam kereta. Dilengkapi dengan monitor 4 inci, ia memudahkan anda menggunakan kamera belakang semasa meletakkan kereta.

Kamera ini mempunyai sudut rakaman 170 darjah lebar dan dilengkapi dengan mod letak kereta. Sistem rakaman gelung juga memastikan memori kamera tidak penuh dan boleh terus merakam video baru setiap hari.

7. Blueskysea Waterproof DV128 Motorcycle Dashcam

BlueSKySea

Harga RM 345

Dashcam ini dilengkapi dengan tahap perlindungan IP167 terhadap air, jadi anda boleh merakam video walaupun hujan. Kedua-dua kamera depan dan belakang mempunyai resolusi HD 1080P pada kadar bingkai 30fps dan sudut rakaman yang sangat luas 130 darjah.

Sistem rakaman gelung juga terdapat pada kamera ini, jadi video lama akan dipadamkan jika kapasiti memori penuh. Kapasiti memori yang besar, 128GB. Sensor G akan memastikan getaran atau peristiwa seperti kemalangan tidak menjejaskan prestasi kamera ini.

8. 70Mai A800S 4K Dash Cam

70Mai A800s

Dashcam terbaik di Malaysia masih didominasi oleh produk yang dijual oleh jenama 70mai (anak syarikat Xiaomi), Dash Cam A800S 4K.

Spesifikasi umum Dash Cam 70mai A800S hampir sama dengan Dashcam 70mai Pro Plus+ A500S, tetapi ia mempunyai beberapa penambahbaikan.

Penambahbaikan tersebut termasuk paparan paparan LED yang lebih besar, resolusi sehingga 3840×2160 dan sensor imej ialah Sony IMX415. Dashcam 70mai A800S 4K juga menambah ciri pengawasan tempat letak kereta.

9. 70Mai A400 Car Recorder

70Mai A400

Salah satu Dashcam terbaik 70mai A400 mempunyai reka bentuk yang menarik dengan bentuk kotak kecil. Ia menggunakan kamera 3.6-megapixel.

Ia mempunyai sudut tontonan yang luas, sebanyak 145 darjah, berbanding dashcam 70mai yang lain. Teknologi WDR digunakan untuk menyesuaikan pendedahan dan apertur 2.0 untuk menjadikan rakaman kelihatan jelas pada waktu malam.

10. 70Mai Car Recorder Dashcam 1S

70Mai Dash Cam 1S

Perakam Kereta 70mai Dashcam 1S adalah produk mampu milik yang dijual oleh jenama 70mai yang merupakan salah satu penyedia produk dashcam terbaik.

Oleh kerana menjadi produk termurah jenama 70mai, beberapa ciri yang tidak terdapat dalam produk ini seperti rakaman dwi-saluran, teknologi DNR 3D, mod letak kereta, GPS, dan ADAS.

11. Yi Dash Camera Nightscape

Yi Dash Cam

Dashcam terbaik selanjutnya adalah dari Yi Dash Camera Nightscape sangat menekankan pada kemampuannya dalam mengambil gambar dalam kondisi minim cahaya.

Dilengkapi dengan sensor Sony STARVIS dan Yi WDR, dashcam ini memiliki performa sensitivitas cahaya yang sangat baik sehingga gambar yang dihasilkan pada malam hari terlihat jernih.

Dengan sudut pandang 140 derajat, dashcam juga dilengkapi dengan fitur ADAS yang didukung teknologi AI untuk meminimalisir potensi kecelakaan. Bila ada perilaku kendaraan yang berisiko, dashcam akan mengirimkan peringatan dan tanggapan kepada pengemudi.

12. DDPAI Z40 1994P Dash Cam GPS Rear Cam

DDPAI Z40

Salah satu Kamera dashcam terbaik DDPAI Z40 1994P dengan GPS dan Rear Cam dilengkapi dengan sensor Sony IMX335 yang mempunyai resolusi 2592 x 1944 piksel.

Car dashcam ini mempunyai 6 kanta optik dengan apertur f/1.8 yang menjadikannya mampu menangkap imej dengan baik walaupun dalam keadaan cahaya rendah.

DDPAI Z40 juga mempunyai teknologi Storan D2Save yang merangkumi kad TF dengan kapasiti maksimum 128G, sekali gus mewujudkan lebih banyak kaedah penyimpanan dan meningkatkan tahap keselamatan.

13. 70Mai Car Recorder Dash Cam Lite (MiDrive D08)

70Mai Dash Cam Recorder Lite

Kami mencadangkan dashcam terbaik di Malaysia daripada 70mai jenama, seperti 70mai Dashcam Lite D08.

Jenama ini berjaya menjual produk dash cam terbanyak berbanding beberapa jenama lain. Dashcam 70mai D08 dilengkapi dengan saiz 82x58x40 mm yang menjadikannya kelihatan padat. Secara keseluruhan, kualiti binaan cam dash 70mai D08 sangat baik dan baik.

14. Thiknware U1000

Thinkware U1000

Harga RM2,594

Model dashcam terbaik dan berharga paling mahal dalam senarai ialah Thinkware U1000. U1000 menangkap video untuk bahagian depan dan belakang dengan resolusi terbaik di pasaran.

Kamera hadapan merakam video pada resolusi 4K, manakala kamera belakang merakam pada resolusi 2K QHD.

Produk ini juga dilengkapi dengan beberapa ciri seperti pecutan dan GPS. Kamera tidak mempunyai paparan pada badannya, jadi semua interaksi dengan kamera mesti dilakukan melalui aplikasi telefon pintar melalui sambungan Wi-Fi.

15. DDPAI Dash Cam Mini 1080p HD WiFi

DDPAI Dashcam Mini

Harga RM139 – temukan di Shopee

Salah satu Kamera dashcam terbaik ini mempunyai kualiti imej/video HD 1080P. Ia mempunyai sudut tontonan 140 darjah untuk mod malam.

Terdapat ciri sensor G untuk merakam kemalangan secara automatik. Ia boleh dikawal melalui telefon menggunakan sambungan Wi-Fi dan melalui aplikasi ddpai yang boleh dimuat turun.

Kanta boleh berputar sebesar 330 darjah. Mempunyai penglihatan imej/video yang jelas pada waktu malam. Boleh melakukan pemantauan 24 jam semasa meletak kenderaan. Menyokong rakaman video sepenuhnya.

Baja Juga: 25 Senarai Android Player for Car Terbaik Malaysia


Itulah beberapa jenama best dash cam Malaysia, sekiranya dengan adanya artikel ini dapat membantu anda dalam memilih dashcam sesuai kebutuhan kereta Anda.

Gravatar Image
Saya menyediakan maklumat terkini mengenai dunia mobil, termasuk ulasan, kajian, berita, dan banyak lagi. Saya juga menyediakan panduan yang berkaitan dengan pembelian, pemilikan, dan penjagaan mobil, serta petua yang berguna untuk membantu anda menikmati alam perkilangan automotif. Saya memberi anda asas yang diperlukan untuk membuat pilihan yang bijak dan tepat untuk memenuhi keperluan anda.

Leave a Reply