Harga Ford Mustang Malaysia & Bayaran Bulanan & Specs

Posted on

Harga Ford Mustang Malaysia berada pada kisaran RM 488,888 hingga RM 598,888. Namun, terdapat juga model lama yang boleh didapati dengan harga yang lebih rendah.

Ford Mustang merupakan salah satu jenis kereta sport yang terkenal dengan reka bentuk yang menarik serta prestasi yang cemerlang. Walaupun Ford Mustang terkenal dengan harga yang tinggi, tetapi ia masih popular di kalangan peminat kereta di Malaysia. Harga Ford Mustang bergantung kepada model dan tahun keluaran yang dipilih.

Jika anda merupakan peminat kereta sport yang mencari kereta yang berkualiti tinggi dan prestasi cemerlang, maka Ford Mustang mungkin merupakan pilihan yang tepat untuk anda, Berikut Ford Mustang Review.

Overview

Harga Ford Mustang
Gambar Ford Mustang Wallpaper

Kereta Ford Mustang generasi keenam merupakan perubahan terbesar yang pernah dilakukan oleh Ford Motor Company. Kereta ini mempunyai penggantungan multi-pautan bebas, enjin empat silinder turbocharged, serta boleh didapati di seluruh dunia.

Sime Darby Auto Connexion (SDAC), yang merupakan pengedar rasmi kenderaan Ford di Malaysia, memperkenalkan generasi keenam Mustang pada 2016. Model facelifted kemudiannya diperkenalkan pada tahun 2018, namun harganya belum dikemas kini sejak itu.

Untuk meringkaskan, model pra-facelifted Mustang Ecoboost 2.3L Harga Ford Mustang ialah RM 488,888 pada 2018, manakala harga Ford Mustang GT dengan enjin V8 yang besar ialah RM 598,888 pada tahun yang sama.

Di pasaran global terbuka, di mana harga kereta tidak dikenakan cukai berdasarkan saiz enjin, Ford Mustang bersaing dengan kereta sukan lain seperti Toyota 86, Subaru BRZ, Nissan 370Z, Audi TT, Dodge Charger, dan Chevrolet Camaro.


Ford Mustang Specification

Berikut merupakan Ford Mustang Specs:

TypeEnginePerformanceTransmissionWheel & TyreSeats
2018 2.3 EcoBoost2.3L Petrol Engine, 4 Cylinders, Turbocharged. DOHC2261 cc
447 Nm Tork
310 Hp
Automatic
10-Speed
255/40 R194 Seater
2 Pintu
2018 GT 5.02.3L Petrol Engine, 4 Cylinders, Naturally-Aspirated. DOHC4951 cc
556 Nm Tork
460 Hp
Automatic
10-Speed
255/40 R194 Seater
2 Pintu

Harga Ford Mustang

Berikut senarai Harga Ford Mustang terkini;

TypeHarga
2018 Ford Mustang 2.3 EcoBoostRM 488,888
2018 Ford Mustang GT 5.0RM 598,888

Ford Mustang Price Malaysia

Harga boleh berubah pada bila-bila masa, layari laman web rasmi Ford Malaysia untuk mengetahui promosi Harga Ford Mustang yang terkini.


Harga Ford Mustang Bulanan

Anggaran bayaran bulanan berikut diandaikan dengan kadar faedah sebanyak 3% dan Bayaran pendahuluan sebanyak 30%.

TypeDown PaymentBayaran Bulanan
5 Tahun
Bayaran Bulanan
7 Tahun
Bayaran Bulanan
5 Tahun
2018 Ford Mustang 2.3 EcoBoost30%RM6,188RM4,651RM3,796
2018 Ford Mustang GT 5.030%RM7,588RM5,703RM4,655

Harga tertakluk kepada perubahan pada bila-bila masa, semak halaman resmi Ford Mustang Malaysia untuk mengetahui promosi terkini.


Ford Mustang Exterior

Harga Ford Mustang
Ford Mustang Red

Ford Mustang mengekalkan rupa kereta sport klasik dengan menampilkan ciri-ciri seperti dua pintu, tudung panjang, bumbung yang cerun, fender belakang yang kuat, dan ekor pendek.

Lampu ekor putih yang jelas terletak di atas panel hitam berkilat kelihatan sangat bergaya, dengan persediaan tiga bar yang merupakan rujukan langsung kepada Mustang asal.

Model facelift menghadirkan lampu depan LED, lampu kabut, dan DRL yang baru. Bemper depan juga lebih agresif dengan gril bawah yang lebih lebar yang memberikan kesan pembentuk pada profil mobil.

Di bagian belakang, ujung knalpot empat menandakan bahwa ini adalah model facelift, dengan V8 Mustang GT yang memiliki sistem katup buang aktif dengan empat mode yang dapat dipilih.

Ford Mustang menggunakan roda dan tayar 19 inci di sekitar kedua-dua varian. Cermin sisi juga berfungsi sebagai lampu alu-aluan yang menonjolkan logo kuda ikonik.

Color Ford Mustang

  • Blue
  • Race Red
  • Shadow Black
  • Magnetic
  • Oxford White
  • Triple Yellow

Ford Mustang Interior

Harga Ford Mustang
Interior Ford Mustang

Kemunduran retro terus dirasai di dalam kereta, dengan papan pemuka yang menampilkan reka bentuk dua kali ganda yang pertama kali muncul pada generasi pertama pada pertengahan tahun 1960-an.

Bahan sentuhan lembut digunakan untuk melapisi kening berganda pada papan pemuka, serta panel pintu juga disalut dengan bahan sentuhan yang sama.

Terdapat ruang yang cukup untuk kedua-dua penumpang di hadapan, kerana Mustang direka untuk badan amerika yang lebih besar.

Walau bagaimanapun, tempat duduk belakang hanya boleh digunakan sebagai penginapan kecemasan atau untuk kanak-kanak, kerana cermin depan yang cerun mengambil ruang kepala yang ada.


Features

Harga Ford Mustang
Ford Mustang

Ford Mustang – Features

Kedua-dua varian berkongsi ciri dalaman yang sama, termasuk kluster instrumen digital 12 inci yang menyediakan maklumat pemanduan lengkap, sistem kemasukan tanpa kunci, push start, penghawa dingin dua zon, dan kerusi pemandu dan penumpang boleh laras.

Suis bertanggungjawab menetapkan mod memandu, kekerasan stereng, dan kawalan daya tarikan.

Mod Saya juga tersedia untuk menetapkan parameter mengikut keutamaan peribadi.

Pada stereng Ford Mustang, terdapat butang kecil dengan ikon Pony yang membuka menu untuk mengkonfigurasi ciri-ciri menyeronokkan seperti tema paparan instrumen, tolok, padanan putaran, dan juga tetapan rev enjin untuk kawalan pelancaran.

Safety

Ford Mustang dilengkapi dengan lapan beg udara, termasuk beg udara lutut untuk pemandu dan penumpang hadapan.

Sistem Bantuan Pra-Perlanggaran dengan ciri brek kecemasan autonomi Pengesanan Pejalan Kaki (AEB) juga disediakan. Di samping itu, terdapat kamera pandangan belakang yang disertakan.

Infotainment

Kedua-dua varian Ford Mustang di Malaysia dilengkapi dengan sistem sambungan Ford Sync 3 yang menyokong sambungan telefon pintar AppLink, Apple CarPlay dan Android Auto, dan telah meningkatkan ciri kawalan suara.

Skrin sentuh mempunyai saiz 8 inci.

Bunyi berkualiti tinggi juga boleh didapati sebagai standard, kerana Ford Mustang dilengkapi dengan sistem audio premium B&O dengan kuasa 1,000 watt yang dihantar kepada 12 pembesar suara.


Power Train

Harga Ford Mustang
Enjin Ford Mustang

Engine

SDAC menawarkan dua pilihan enjin pada Ford Mustang. Ciri-ciri kedua-dua mesin tidak terlalu berbeza.

Selaras dengan tradisi Amerika, Ford Mustang GT dilengkapi dengan enjin V8 5.0 liter yang disedut secara semula jadi.

Enjin ini menghasilkan 460 PS kuasa pada 7,000 rpm dan 556 Nm tork pada 4,600 rpm.

Di samping itu, terdapat juga enjin turbocharged empat silinder dengan kapasiti yang lebih cekap bahan api sebanyak 2.3 liter yang dipanggil Ecoboost.

Enjin ini mempunyai prestasi yang cukup baik untuk saiz enjin turbocharged 2.3 liter yang agak kecil. Enjin menghasilkan 310 PS pada 5,400 rpm dan 447 Nm tork pada 3,000 rpm.

Pada Ford Mustang GT V8, injap ekzos aktif membolehkan pemandu memilih mod Normal, Senyap, Trek atau Sukan.

Transmission

Kedua-dua Ford Mustang GT dan Ford Mustang Ecoboost didatangkan dengan transmisi automatik 10 kelajuan dengan pas empuk syif.

Tuil shift boleh memilih mod sukan D atau S biasa, di mana penghantaran akan lulus secara manual sepenuhnya dan tidak akan menaikkan gear walaupun menghampiri garis merah.

Chassis

Di bahagian depan, Ford Mustang menggunakan penggantungan bersama bola strut Macpherson, manakala bahagian belakang dilengkapi dengan penggantungan belakang multi-pautan bebas yang lebih maju.

Sistem brek berbeza antara varian, di mana Mustang GT dilengkapi dengan caliper Brembo enam piston yang mengapit cakera 380 mm.


Driving Performance

Harga Ford Mustang
Tampak Belakang Ford Mustang

Ford Mustang GT V8 dengan 460 PS dan 556 Nm melengkapkan pecut 0 hingga 100 km/j dalam masa 4.3 saat, manakala Ecoboost dengan 310 PS dalam 5.5 saat.

Ford Mustang dilengkapi dengan penggantungan belakang bebas dan sistem brek bersambung LSD, mengendalikan sudut dengan lebih lancar dan senyap daripada generasi sebelumnya.

Daya tarikan apabila keluar dari sudut juga bagus, tetapi apabila memasuki sudut terlalu cepat, understeer akan berlaku.

Ford Mustang GT mahupun Ford Mustang Ecoboost tidak mempunyai pengendalian yang sama seperti VW Golf R atau Mercedes-AMG A45.

Walau bagaimanapun, pengalaman memandu Ford Mustang Ecoboost 2.3L terasa tidak memuaskan.

Gabungan enjin dan transmisi itu nampaknya tidak selaras dengan sisi emosi yang biasanya ditawarkan oleh Ford Mustang.

Baca Juga: Harga Mini Cooper Malaysia


FAQ

1. Siapa pesaing Ford Mustang?

Ford Mustang GT 5.0 bersaing dengan:
Porsche 718 Cayman – RM 522,590

2. Apakah ciri-ciri yang ditawarkan oleh Ford Mustang?

Ford Mustang dilengkapi dengan ciri-ciri keselamatan moden seperti beg udara depan, sisi, langsir, dan lutut serta ESC, kawalan daya tarikan dan ABS dengan EBD.

3. Berapakah Harga Ford Mustang?

Ford Mustang boleh didapati dalam 2 varian:
– 2.3 EcoBoost – RM 461,271
– GT 5.0 – RM 565,626

Gravatar Image
Saya menyediakan maklumat terkini mengenai dunia mobil, termasuk ulasan, kajian, berita, dan banyak lagi. Saya juga menyediakan panduan yang berkaitan dengan pembelian, pemilikan, dan penjagaan mobil, serta petua yang berguna untuk membantu anda menikmati alam perkilangan automotif. Saya memberi anda asas yang diperlukan untuk membuat pilihan yang bijak dan tepat untuk memenuhi keperluan anda.

Leave a Reply