Harga Honda Jazz Malaysia & Harga Bulanan

Posted on

Harga Honda Jazz berada dalam kisaran RM 60,640 hingga RM 87,707 bergantung pada model dan jenis yang anda pilih. Honda Jazz merupakan salah satu pilihan terbaik bagi mereka yang mencari kereta hatchback yang irit bahan bakar, nyaman, dan memiliki desain yang menarik.

Dalam artikel ini, kami akan membincangkan harga Honda Jazz di Malaysia, serta membandingkannya dengan model hatchback lain dalam pasaran. Jadi, jika Anda sedang mencari kereta hatchback yang sesuai dengan keperluan dan bajet Anda, teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut tentang Honda Jazz, berikut Honda Jazz review Malaysia.

Overview

Honda Jazz 2018 telah menjadi hatchback segmen B terlaris sejak peluncuran generasi baru. Jazz memiliki dua jenis mesin yang tersedia, yaitu mesin Hybrid 1.5 liter yang efisien dalam penggunaan bahan bakar namun tetap bertenaga, dengan daya maksimum sebesar 139 PS, serta mesin reguler 1.5 liter yang memiliki tenaga maksimum sebesar 120 PS. Keduanya lebih tinggi dari para pesaingnya, termasuk Toyota Yaris dan Mazda2.

Harga Honda Jazz
Gambar Honda Jazz

Honda Jazz Sepcification

Berikut ni spesifikasi Honda Jazz

EngineSOHC i-VTEC, 4 Cylinders, 16 Valves
Performance1497 cc
145 Nm Tork
118 Hp
TransmissionCVT
6-Speed
WheelsAlloy Wheels
R15
Seat5 Seater

Honda Jazz terbaharu ialah hatchback segmen B yang dilancarkan pada tahun 2018. Kereta ini boleh didapati dengan dua jenis enjin, iaitu enjin Hibrid 1.5 liter yang cekap dalam penggunaan bahan api tetapi masih berkuasa, dengan kuasa maksimum 139 PS, dan enjin 1.5 liter biasa yang mempunyai kuasa maksimum 118 PS.

Kedua-dua enjin dihantar ke roda hadapan melalui transmisi manual atau automatik yang terdiri daripada enam atau lapan kelajuan. Honda Jazz terbaharu juga dilengkapi dengan sistem suspensi bebas di bahagian depan dan belakang, serta brek cakera di seluruh roda.

Di samping itu, kereta ini juga mempunyai pelbagai ciri keselamatan dan keselesaan seperti beg udara, sistem kawalan kestabilan, serta sistem audio yang serasi dengan telefon pintar.


Harga Honda Jazz

Berikut senarai harga honda jazz terkini

TypeHarga
Peninsular
Malaysia
Harga
East
Malaysia
Harga
Labuan
Harga
Langkawi
Jazz 1.5L SRM72,511.54RM73,547.18RM62,040.00RM60,640.00
Jazz 1.5L ERM78,161.82RM79,197.45RM68,120.00RM66,670.00
Jazz 1.5L VRM84,955.45RM85.991.09RM73,210.00RM71,445.00
Jazz 1.5L HybridRM87,707

Tabel Honda Jazz Price Malaysia | Harga Kereta Honda Jazz

Harga Honda Jazz tertakluk kepada perubahan pada bila-bila masa, layari laman web Honda Malaysia untuk mengetahui promosi terkini.

Untuk sekarang ini, Honda Jazz telah berhenti diproduksi dan ia telah digantikan oleh Honda City Hatchback. Untuk harga Honda Jazz Second Hand di Malaysia berada pada angka:

  • Honda Jazz 1.5 S: RM45,000 – RM55,000.
  • Honda Jazz 1.5 E: RM50,000 – RM65,000.
  • Honda Jazz 1.5 V: RM60,000 – RM75,000.
  • Honda Jazz 1.5 Hybrid: RM70,000 – RM85,000.

Harga Honda Jazz Bulanan

Anggaran Harga Honda Jazz bulanan berikut adalah dengan kadar faedah sebanyak 3%. Berikut Monthly Honda Jaz Price

TypeDownpaymentHarga 7 TahunHarga 9 Tahun
Jazz 1.5L S30%RM731RM596
Jazz 1.5L E30%RM788RM643
Jazz 1.5L V30%RM856RM699
Jazz 1.5L Hybrid30%RM884RM721

Honda Jazz Exterior

Design

Walaupun berbeza pendapat mengenai Jazz, facelift generasi ketiga dilancarkan pada tahun 2017. Walau bagaimanapun, Honda Jazz masih mengekalkan kelebihannya dari segi praktikal dengan membungkusnya dalam pakej kecil.

Honda Jazz Colour:

  • Carnival Red
  • Lunar Silver Metallic
  • Modern Steel Metallic
  • Crystal Black Pearl
  • White Orchid Pearl

Dimensions

Honda Jazz mempunyai dimensi panjang, lebar, ketinggian dan jarak roda 3,989 x 1,694 x 1,524 x 2,530 mm.

Lighting

Semua varian Honda Jazz mempunyai lampu depan halogen yang dipasang untuk menerangi jalan raya.

Wheelbase

Hanya Honda Jazz V menggunakan roda 16 inci bergaya, manakala varian S, E dan Hybrid menggunakan roda 15 inci biasa.

Harga Honda Jazz
Exterior Honda Jazz

Honda Jazz Interior

Centre Console

Honda terkenal dengan kepraktisannya, dan Honda Jazz juga meneruskan legasinya. Jazz mempunyai banyak ruang storan berfungsi dan mempunyai rekod 7 penempatan cawan dalam semua variannya, kecuali varian E asas yang mempunyai 9 pemegang cawan.

Dashboard

Papan pemuka Honda Jazz standard direka dengan ergonomik dalam fikiran. Walaupun ia tidak menggunakan bahan lembut pada papan pemuka, Jazz diperbuat daripada plastik berkualiti tinggi dan dipasang dengan baik supaya tiada bahagian retak.

Space

Honda terkenal kerana menggunakan teknik penjimatan ruang yang terkenal di Jepun dalam Honda Jazz, supaya kereta ini dapat memberikan kelapangan yang terkemuka di kelas. Sebagai contoh, anda boleh memasukkan 4 bola tenis dengan mudah di antara lutut orang tinggi dan kerusi penumpang depan dengan mudah.

Boot

Walaupun terdapat banyak ruang di dalam kabin, Honda Jazz masih tidak kehilangan ruang bagasi. Anda masih boleh memuatkan beg bagasi yang memiliki ukuran 28 inci tanpa perlu menggunakan tempat duduk Ultra.

Harga Honda Jazz
Interior Honda Jazz Seater

Features

Safety Features

Generasi terbaru kereta segmen B dari Honda terkenal kerana telah menjadi perintis penggunaan sistem kawalan daya tarikan dalam kereta kecil. Honda Jazz generasi terkini merupakan hatchback segmen B pertama yang dilengkapi dengan sistem Kawalan Kestabilan Kenderaan dan sistem kawalan daya tarikan.

Comfort Features

Walaupun tidak terlalu banyak penambahbaikan dibuat pada kabin, Honda Jazz terdiri daripada kekurangan dengan penggunaan ruang yang optimum. Tempat duduk bangku belakang mungkin terasa sedikit sukar, tetapi masih cukup selesa untuk digunakan.

Infotainment

Daripada varian Honda Jazz E dan seterusnya, unit kepala ialah skrin sentuh bersaiz 6.8 inci dengan sambungan HTMi dan Bluetooth.

Harga Honda Jazz
Tampak Belakang Honda Jazz

Driving Performance

Engine Performance

Honda Jazz 2017 boleh didapati dengan pilihan dua enjin. Enjin petrol NA 1.5 liter standard yang menghasilkan 120 ps kuasa dan 145 Nm tork, dan enjin Hibrid 1.5 liter yang menghasilkan 137 ps kuasa dan 170 Nm tork.

Tidak seperti kebanyakan kereta yang menggunakan transmisi CVT, Jazz bertindak balas dengan cepat apabila pendikit digunakan dan dengan mudah menyesuaikan kelajuannya kepada keupayaan halus.

Acceleration

Enjin 1.5 liter semula jadi Honda Jazz menguruskan pecut abad ini dalam masa 11.8 saat.

Transmission Performance

Enjin Honda Jazz 1.5-L NA dilengkapi dengan transmisi CVT yang lancar, manakala enjin Hibrid semakin cekap bahan api berkat kehadiran Transmisi Dual Clutch 7 kelajuan.

Walaupun tidak selancar beberapa unit CVT lain, CVT pada Honda Jazz agak lancar dan lebih senyap daripada yang lain. Anda tidak akan merasa terganggu semasa memandu kereta ini dan dapat berjalan lancar melalui pelbagai kelajuan.Walaupun DCT 7 kelajuan pada enjin Hibrid tidak selancar DCT Jerman, tetapi ia masih merupakan unit yang boleh dipercayai.

Steering and Handling

Walaupun stereng pada Honda Jazz agak berat, ini menjadikan kereta ini kurang selesa untuk memandu di ruang yang ketat. Walau bagaimanapun, keupayaan menikam Honda Jazz yang mantap membantu mengikutinya.

Harga Honda Jazz
Honda Jazz Engine

FAQ

Apa features yang ditawarkan Honda Jazz?

Honda Jazz sangat praktikal dengan Ultra Seats dan pembukaan batang yang berukuran 104 cm lebar

Gravatar Image
Saya menyediakan maklumat terkini mengenai dunia mobil, termasuk ulasan, kajian, berita, dan banyak lagi. Saya juga menyediakan panduan yang berkaitan dengan pembelian, pemilikan, dan penjagaan mobil, serta petua yang berguna untuk membantu anda menikmati alam perkilangan automotif. Saya memberi anda asas yang diperlukan untuk membuat pilihan yang bijak dan tepat untuk memenuhi keperluan anda.

Leave a Reply