Harga Mazda CX-5 Malaysia: Review dan Spesifikasi

Posted on

Harga Mazda CX-5 bermula RM143,300 hingga RM183,000. Mazda CX-5 adalah kereta yang dicari di Malaysia. Di sini kami mengemukakan sedikit penjelasan mengenai mazda CX-5 review Malaysia dan harga Mazda CX-5.

Spesifikasi Mazda CX-5

CX-5, yang boleh didapati dalam 5 varian, ialah SUV baharu daripada Mazda. Ia mempunyai enjin Petrol Turbo AWD 2488 cc, 4 silinder, CX-5 2.5G. Turbo AWD menghasilkan 228 hp dan 420 Nm. Tork CX-5 2.5G Turbo AWD 5 tempat duduk dilengkapi dengan transmisi automatik. Keselamatan dilengkapi dengan menyediakan kunci pusat dan kunci pintu kuasa.

Transmission Type

 • Diesel: Automatic
 • Petrol: Automatic

Kapasiti Tempat Duduk

 • Diesel: 5 Seats
 • Petrol: 5 Seats

Enjin

 • Diesel: 2191 cc
 • Petrol: 2488 cc

Kuasa

 • Diesel: 188 hp
 • Petrol: 288 hp

Mazada CX-5 memiliki beberapa jenis warna , berikut termasuk mazda cx-5 colour:

 • Mazda CX-5 Blue
 • Sonic Silver
 • Snowflake White Pearl
 • Jet Black
 • Machine Gray
 • Soul Red Crystal
 • Arctic White
 • Meteor Gray

Harga Mazda CX-5

Harga jualan rasmi berbeza untuk setiap varian. Harga Mazda CX-5 adalah seperti berikut:

TypeHarga
2.0G Mid 2WD – PetrolRM 143,200
2.0G High 2WD – PetrolRM 160,300
2.5G High 2WD – PetrolRM 173,400
2.5D High 2WD – DieselRM 179,000
2.5G Turbo AWD – PetrolRM 187,200

Anda boleh menyemak dan melawat di laman web rasmi di Mazda untuk melihat harga Mazda CX-5 dan Penjelasan Penuh


Desain

Mazda CX-5 baru direka untuk menangkap imaginasi semua orang yang berada di dalamnya. Keselesaan, teknologi, dan kelapangan bersepadu dengan kemasan berkualiti di mana sahaja anda berada. Pada harga mazda CX-5 yang berpatutan, Teksi yang direka dengan elegan mengelilingi pemandu dengan kawalan yang diletakkan dengan teliti.

Daripada konsol tengah yang lebih tinggi dan condong kepada panel instrumen yang direka semula dan penggunaan ruang dan storan di barisan depan dan belakang, Mazda CX-5 baharu adalah kemenangan reka bentuk.

imej Mazda CX 5 GeraiAuto
Desain Mazda CX-5

Performance

Enjin pembakaran dalaman konvensional hanya mampu memanfaatkan kira-kira 30 peratus tenaga berpotensi bahan api. Oleh itu, Mazda mereka enjin yang lebih pintar yang menawarkan banyak tork sambil menggunakan kurang bahan api. Mazda CX-5 mewakili kemajuan kecekapan dengan enjin petrol &diesel.Enjin petrol SKYACTIV-G menghasilkan tork berkuasa pada kelajuan rendah hingga sederhana, tindak balas pecutan linear dan rasa kuasa yang sangat baik.

Enjin diesel bersih SKYACTIV-D menawarkan salah satu pilihan yang paling cekap dan berkuasa yang ada, dengan nisbah mampatan terendah di kalangan enjin diesel, yang menyumbang kepada pelepasan CO2 dan NOx yang lebih rendah. Ringkasnya, enjin dengan SKYACTIV TECHNOLOGY boleh membelanjakan lebih banyak tenaga dari setiap titisan bahan api berbanding sebelum ini.


Enjin

Mazda CX-5 menggunakan 2 jenis enjin yang menjadikannya berbeza daripada kereta lain, iaitu:

SkyActiv-G 2.5L Turbo Engine

Kejayaan enjin petrol baru memberikan tork setanding dengan enjin V8, tetapi dengan kecekapan bahan api yang mengagumkan 8.2L/100km. Ia menawarkan prestasi dinamik yang sangat baik dalam julat RPM pertengahan hingga rendah, di mana kebanyakan tunggangan harian berlaku. Turbo Tekanan Dinamik pertama di dunia mengawal kadar nadi ekzos bergantung kepada kelajuan enjin.

Didorong oleh aliran tekanan malar pada rpms yang lebih tinggi, sistem mengalihkan tenaga pada setiap nadi gas ekzos untuk memaksimumkan pendorongan pada rpms yang lebih rendah, menghapuskan turbo-lag – menyediakan penghantaran kuasa yang cepat, linear dan lancar.

SkyActiv Vehicle Dynamic G-Vectoring Control Plus (GVC Plus)

Dalam usaha untuk memperhalusi dinamik pemanduan kenderaan Mazda, G-Vectoring Control Plus (GVC Plus) yang baru dibangunkan menawarkan tahap kawalan yang mendorong keyakinan yang belum pernah berlaku sebelum ini, untuk membantu mencapai perjalanan yang lebih lancar dan kurang memenatkan.

Sistem ini berfungsi dengan lancar dengan mengawal G-force yang melalui kereta semasa ia bergerak dengan mengalihkan daya graviti, yang membolehkan anda menikmati memandu di bandar-bandar dan jalan berliku dengan yakin. Mengapa kita taksub dengan pembaikan halus? Kerana kami percaya bahawa dengan penalaan halus walaupun butiran terkecil, kita boleh membuat pemanduan lebih baik.

Harga Mazda CX-5
Enjin-Mazda-CX-5-GeraiAuto

Mazda CX-5 Pros & Cons

Things we like in Mazda CX-5

 • Safety Keselamatan hampir sama untuk semua varian
 • Entertainment & Communication Bahagian dalaman yang lengkap

Things we don’t like in Mazda CX-5

 • Dimensions & Capacity Ruang but lebih kecil daripada saingan
 • Safety Kekurangan ADAS lengkap (sistem bantuan pemandu lanjutan)
imej Desain Interior Mazda CX 5
Mazda CX-5 Interior

FAQ

siapa pesaing Mazda CX-5?

Apa saja ciri-ciri Mazda CX-5?

Bahagian dalaman terbaik dalam kelasnya, skrin sentuh MZD 7.0 inci dengan Android Auto dan Apple CarPlay serta pelbagai ciri bantuan pemandu.

Gravatar Image
Saya menyediakan maklumat terkini mengenai dunia mobil, termasuk ulasan, kajian, berita, dan banyak lagi. Saya juga menyediakan panduan yang berkaitan dengan pembelian, pemilikan, dan penjagaan mobil, serta petua yang berguna untuk membantu anda menikmati alam perkilangan automotif. Saya memberi anda asas yang diperlukan untuk membuat pilihan yang bijak dan tepat untuk memenuhi keperluan anda.

Leave a Reply