Harga Mini Cooper Malaysia – Overview dan Performance

Posted on

Harga Mini Cooper Malaysia bermula dari RM 238,228 sampai RM 389,428 berbeza-beza bergantung kepada model, dalam artikel ini menyediakan pricelist mini cooper terkini.

Terdapat banyak pilihan yang boleh anda ambil. Berikut adalah penjelasan mengenai harga mini cooper, spesifikasi, dan prestasi yang dimiliki oleh mini cooper.

Overview

Harga Mini Cooper
Mini-Cooper-GeraiAuto

MINI Malaysia beroperasi di bawah kepimpinan BMW Group Malaysia, yang merupakan pengimport dan pengedar sah untuk semua model MINI di Malaysia.

Kebanyakan model MINI diimport sepenuhnya (CBU), kecuali Plug-in Hybrid Countryman dan Cooper S Countryman, yang dilancarkan dari Kemudahan Pemasangan BMW Malaysia di Kulim, Kedah sehingga jangan hairan jika harga mini cooper malaysia agak mahal.

Model popular lain termasuk MINI 3 Pintu, 5 Pintu, mini cooper countryman dan mini cooer Clubman. Dapatkan berita, ulasan, spesifikasi dan harga mini cooper terkini yang sedang dijual di Malaysia.


Harga Mini Cooper

Berikut adalah senarai harga Mini Cooper Malaysia terkini

TypeSpesifikasiHarga
MINI Countryman John CooperHatchback, Automatic, 1998 cc, 5 SeaterRM 389,428
MINI Countryman Cooper S Countryman without Harman KardonHatchback, Automatic, 1998 cc, 5 SeaterRM 238,228
MINI Countryman Cooper S CountrymanHatchback, Automatic, 1998 cc, 5 SeaterRM 246,228
MINI 3 Door John Cooper Works3 Door Hatchback, Automatic, 1998 cc, 4 SeaterRM 315,428
MINI 3 Door Cooper S 3 Door3 Door Hatchback, Automatic, 1998 cc, 4 SeaterRM 264,228
MINI 5 Door Cooper S 5 DoorHatchback, Automatic, 20 kmpl, 1998 cc, 5 SeaterRM 271,228
MINI 5 Door The Coopers EditionHatchback, Automatic, 20 kmpl, 1998 cc, 5 SeaterRM 285,228
MINI Convertible Cooper S ConvertibleConvertible, Automatic, 1998 cc, 4 SeaterRM 290,228
MINI Clubman Cooper S ClubmanHatchback, Automatic, 1998 cc, 5 SeaterRM 303,228
MINI Clubman John Cooper WorksHatchback, Automatic, 1998 cc, 5 SeaterRM 350,428
MINI Countryman SE Plug-In HybridHatchback, Automatic, 1499 cc, 5 SeaterRM 246,782

Harga Mini Cooper boleh berubah pada bila-bila masa

Anda boleh menyemak dan menyemak laman web rasmi di MINI Malaysia untuk dapat melihat perbandingan mini cooper price


Performance

Sebagai kereta pengeluar British, kereta Mini Cooper tidak ragu-ragu mengenai performance, lihat penjelasan berikut mengenai performance Mini Cooper:

1. Enjin

Harga Mini Cooper
Enjin Mini Cooper

Mini Cooper peringkat permulaan mempunyai enjin petrol tiga silinder dengan kuasa 134 bhp, yang merupakan pilihan terbaik kami.

Enjinnya cukup kuat untuk merangsang kereta dengan kuat sepanjang julat rev dan boleh mencapai kelajuan 0-62 mph dalam 8.1 saat.

Sekiranya anda mahukan lebih banyak kuasa, Mini Cooper S yang menggunakan enjin petrol empat silinder 2.0 liter boleh meningkatkan output hingga 176 bhp.

Prestasi yang dihasilkan mengagumkan, kedengaran sporty, tetapi harganya juga lebih tinggi berbanding model lain. Walau bagaimanapun, masa 0-62 mph pada yang terbaik 6.6 saat tidak sepantas Ford Fiesta ST.

Di sini John Cooper Works (JCW) 228 bhp masuk ke dalam permainan. Ini adalah versi terpantas Mini hot hatch yang anda boleh dapatkan, pada kelajuan 0-62 mph dalam 6.1 saat.

Malangnya, walaupun begitu, ia tidak dapat bersaing sepenuhnya dengan prestasi keseluruhan yang ditawarkan oleh penetasan panas terbaik.

2. Suspension

Setiap tunggangan Mini cukup mantap di jalan-jalan British yang biasanya bergelombang. Daripada berasa seperti tongkat pogo, redaman yang dinilai dengan baik menghentikan kereta berasa selesa.

Satu-satunya masa yang tidak selesa ialah melalui lubang yang sangat sengit atau jika anda menghadapi benjolan di tengah jalan dengan kelajuan tinggi.

Malangnya, semasa memandu di bandar, Mini tidak memberikan keselesaan yang sama. Anda akan merasa sedikit diketepikan oleh jalan yang tidak sekata, yang akan dilumpuhkan dengan lebih berkesan oleh VW Polo.

Seperti yang sering berlaku, saiz roda menentukan betapa baiknya tunggangannya: roda aloi 17 inci dan 18 inci kelihatan baik tetapi menjadikan Mini lebih tidak selesa.

Kami mengesyorkan agar anda kekal dengan roda yang lebih kecil jika keselesaan memandu adalah keutamaan anda.

Jika anda tergoda untuk mencantikkan kereta anda dengan rim roda besar, pertimbangkan untuk menambah penggantungan penyesuaian pilihan dengan trim Eksklusif (ia adalah peningkatan percuma kepada John Cooper Works).

Penggantungan ini mempunyai mod memandu untuk dipilih, yang akan menghapuskan semua kecuali jalan dan benjolan yang paling tiba-tiba.

Sudah tentu lebih baik untuk penggantungan sukan tetap standard dari John Cooper Works yang keras.

3. Handling

Tanda dagangan Mini sentiasa terkenal dengan pengendalian pantas dan bulatan pusing ketat yang menjadikan pergerakan di sekitar bandar menyeronokkan.

Walaupun ia masih terdapat pada model semasa, kemajuan mempunyai perkara yang agak rumit, dengan mod pemanduan yang boleh dipilih standard pada semua kecuali versi Cooper trim Classic.

Sistem ini memperkenalkan tiga tetapan pembolehubah yang boleh anda dayakan bergantung pada mood anda.

Dalam mod Lalai, stereng berat dengan baik dan cepat mati di hadapan, tetapi boleh berasa sedikit gugup di lebuh raya dan cenderung berpusatkan diri sedikit agresif apabila anda keluar dari sudut berkelajuan rendah yang sempit. Sebaliknya, persediaan Sukan nampaknya terlalu berat.

Sudut diambil dalam gaya Mini sebenar dengan lilitan tajam dan bagus, jika tidak luar biasa, cengkaman di jalan basah.

Cooper benar-benar berasa lebih tangkas daripada Cooper S dan JCW (terima kasih kepada enjinnya yang lebih ringan), tetapi semuanya melebar di sudut pantas lebih cepat daripada yang anda harapkan dari kereta dengan pretension sukan Mini.

Sebagai contoh, Audi A1 Sportback mempunyai cengkaman yang lebih besar sedikit di bahagian depan dan akan memegang sapu lebar melalui sudut lebih lama daripada Mini.


Interior

Harga Mini Cooper
Mini Cooper Interior

Mini mempunyai reka bentuk dalaman yang indah, ini selaras dengan harga mini cooper yang ditawarkan. Berikut adalah beberapa reka bentuk dalaman mini cooper yang boleh dikaji semula.

1. Driving Position and Dashboard

Kerusi pemandu di Mini adalah selesa dan mempunyai pelbagai penalaan sebagai standard. Walau bagaimanapun, kawalan boleh terasa rumit, terutamanya tuil yang mengubah sudut sandaran musim bunga.

Pemandu yang lebih pendek mungkin sukar untuk meluncurkan tempat duduk cukup jauh ke hadapan untuk menekan klac ke bawah dengan selesa.

Sokongan pinggang boleh laras tidak tersedia pada trim Klasik asas, tetapi boleh didapati sebagai standard pada model Eksklusif dan JCW.

Ruang dalaman yang padat menjadikan kedua-dua pedal sedikit di tengah. Mereka juga cukup rapat bahawa kasut besar boleh tersangkut pada pedal jiran (pemandu dengan kaki yang lebih besar perlu membuat sentuhan lembut).

Berbanding dengan papan pemuka saingan yang lebih konvensional, bertemakan retro dalam Mini adalah perubahan pemandangan yang menyeronokkan.

Terdapat beberapa ciri unik yang membiasakan diri, seperti suis mula enjin di pangkal konsol tengah, tetapi kawalan penting lain, termasuk pada stereng untuk pelarasan media, berada pada kedudukan yang selesa

2. Visibility, Parking Sensors dan Kamera

Mini tiga pintu mempunyai penglihatan menyeluruh yang munasabah berbanding pesaingnya, tetapi tiang depan tebal boleh mengehadkan pandangan anda di persimpangan.

Tiang belakang yang lebih langsing menjadikan pandangan ke bahu anda bagus dan bentuk padat memudahkan untuk menilai bahagian kaki kereta.

Ini menjadikan proses tempat letak kereta lebih mudah, dan anda akan mendapat sensor belakang tanpa mengira versi yang anda pilih.

Jika anda mahukan sensor tempat letak kereta depan dan kamera pandangan belakang, anda perlu memilih pelan Premium Plus, yang juga menambah sistem letak kereta automatik yang akan mengarahkan kereta ke tempat yang sesuai untuk anda.

Lampu depan LED automatik terang dan lampu ekor dalam reka bentuk Union Jack boleh didapati sebagai standard, dan lampu depan adaptif yang jatuh secara automatik apabila kereta lain menghampiri DAP

3. Quality

Harga Mini Cooper
Mini Cooper Hybrid GeraiAuto

Mini mempunyai imej premium dan pedalaman hidup sehingga itu, dengan banyak plastik berasa lembut di papan pemuka, serta tombol dan suis yang mempunyai rasa yang besar.

Reka bentuk ini juga kelihatan hebat, dengan sentuhan khas seperti pencahayaan ambien yang luas pada trim Sport atau lebih tinggi yang boleh dilaraskan untuk memaparkan hampir semua warna dalam spektrum.

Secara keseluruhannya, ia adalah bahagian dalaman yang paling mewah di kelas kereta kecil, malah lebih mewah daripada Audi A1 Sportback.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa kawasan di mana plastik terasa sedikit kurang berkualiti, seperti di bahagian bawah pintu, dan beberapa tepi tajam di sekitar suis pelarasan tempat duduk.

Walau bagaimanapun, bahagian-bahagiannya agak tersembunyi dari pandangan biasa dan anda akan menemui lebih banyak bahan keras dalam setiap pesaing Mini.

Baca Juga: Toyota Voxy Price Malaysia Terkini


Harga kereta Mini Cooper boleh berubah pada bila-bila masa, Jangan teragak-agak untuk menyemak laman web kami untuk mendapatkan maklumat terkini mengenai harga Mini Cooper Malaysia

Gravatar Image
Saya menyediakan maklumat terkini mengenai dunia mobil, termasuk ulasan, kajian, berita, dan banyak lagi. Saya juga menyediakan panduan yang berkaitan dengan pembelian, pemilikan, dan penjagaan mobil, serta petua yang berguna untuk membantu anda menikmati alam perkilangan automotif. Saya memberi anda asas yang diperlukan untuk membuat pilihan yang bijak dan tepat untuk memenuhi keperluan anda.

Leave a Reply