Harga Perodua Alza Malaysia & Bayaran Bulanan

Posted on

Harga Perodua Alza Malaysia bermula dari RM62,500 hingga RM78,000.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai harga Perodua Alza, lihat ulasan harga kereta perodua alza review.

Spesifikasi Perodua Alza

Harga Perodua Alza
Perodua Alza New Model

Perodua Alza, yang boleh didapati dalam 3 varian, merupakan MPV terbaharu dari Perodua. Mempunyai enjin 1496 cc, 4 silinder, Alza 1.5L AV Petrol menghasilkan 105 hp kuasa dan 138 Nm tork. Ciri keselamatan tambahan yang disediakan ialah kunci pusat dan kunci pintu dengan kuasa.

TypeTransmissionSeatsEnginePerformance
Alza 1.5L XCVT, Variable Speed7 Seats1.5L Petrol Engine, 4 Cylinder 16 Valve DOHC1496 cc
138 Nm Tork
105 Hp
Alza 1.5L HCVT, Variable Speed7 Seats1.5L Petrol Engine, 4 Cylinder 16 Valve DOHC1496 cc
138 Nm Tork
105 Hp
Alza 1.5L AVCVT, Variable Speed7 Seats1.5L Petrol Engine, 4 Cylinder 16 Valve DOHC1496 cc
138 Nm Tork
105 Hp

Perodua Alza Spec


Harga Perodua Alza

Berikut senarai Harga Perodua Alza Malaysia terkini

TypeSemenanjung
Malaysia
Sabah $
Serawak
Alza 1.5L X62,50065,000
Alza 1.5L HD68,00070,500
Alza 1.5L AV75,50078,000

Perodua Alza Price | Perodua Alza 2022 Price Malaysia

Harga Perodua Alza tertakluk kepada perubahan pada bila-bila masa, layari laman web Perodua untuk melihat perbandingan di Perodua Malaysia


Senarai Angsuran Harga Perodua Alza

Berikut senarai harga perodua alza bulanan Malaysia

TypeAngsuranSemenanjung
Malaysia
Sabah &
Serawak
Alza 1.5L X9 TahunRM 685RM 712
7 TahunRM 834RM 867
5 TahunRM 1,102RM 1,146
DP 0%RM 761RM 791
Alza 1.5L H9 TahunRM 745RM 773
7 TahunRM 907RM 940
5 TahunRM 1,199RM 1,243
DP 0%RM 828RM 858
Alza 1.5L AV9 TahunRM 827RM 855
7 TahunRM 1,007RM 1,040
5 TahunRM 1,331RM 1,375
DP 0%RM 919RM 1,528

Harga Perodua Alza bulanan mungkin tidak sama, jika anda mendapati perbezaan, sila fahami kerana kekurangan kemas kini.

Baca Juga: Harga Proton Exora Malaysia Terkini


Exterior

Harga Perodua Alza
Perodua Alza Exterior

Generasi pertama Alza adalah produk pada masa itu yang pada asalnya dirancang untuk dipasarkan kepada wanita di Jepun yang ternyata gagal.

Namun, apa yang gagal di Jepun ternyata berjaya di Malaysia. pada ketika MPV mengalami peningkatan jualan. Alza baru akan menjadi satu lagi “rebadge” Daihatsu – Xenia dan saudara-saudara Toyota, Avanza dan Veloz.

Mereka akan berkongsi sebahagian besar reka bentuk crossover rendah kereta penderma yang dibangunkan di Indonesia, tetapi berbanding dengan mereka, Perodua melakukan kerja yang baik untuk menambah rasa premium pada reka bentuk.

Warna hitam berkilauan yang digabungkan dengan giller cascading depan dan permulaan krom pada AV digabungkan dengan reka bentuk lampu depan LED memberikan rupa yang sangat elegan.

Perodua Alza colour: Garnet Red, Glittering Silver, Ivory White, Elegant Black dan Vintage Brown.

Warna Vintage Brown unit ujian kami menambah rasa premium, manakala roda 16 inci dwi-nada memberikan rasa sporty.

Kit badan Gear Up bernilai RM 2,500 yang mengelilingi bahagian luar 7 tempat duduk rendah ini juga menambah rasa sporty.

Bahagian belakang yang kelihatan sporty mungkin berbeza dengan bahagian hadapan yang elegan, tetapi lencana Alza yang kelihatan retro menyerlahkan beberapa kelas premium.

Tidak seperti reka bentuk depan, bahagian belakang tidak terlalu berbeza, kerana Perodua mengekalkan sebahagian besar reka bentuk belakang kereta penderma Daihatsu dan Toyota.


Interior

Harga Perodua Alza
Perodua Alza Interior

Perodua Alza masih menggunakan lencana Perodua dengan plastik keras dirasai di bahagian dalamannya.

“Pelapis” burgundy pada papan pemuka masih menggunakan plastik. Begitu juga dengan trim burgundy di pintu depan.

Mungkin ada orang yang tidak berpuas hati dengan trim pintu yang tidak sepadan. Tidak dapat dinafikan bahawa Alza berhasrat untuk bertahan lama, tetapi pada harga kurang daripada RM 80,000, seharusnya tidak ada aduan mengenai kualiti dan bahan yang digunakan.

Rata-rata pembeli Alza tidak keberatan dengan penambahbaikan di bahagian dalam.

Selain kehalusan, interior Alza sama kontemporer dengan para pesaingnya, tetapi menjadi yang paling modern.

Dua varian Alza yang lebih tinggi, H dan AV, mendapatkan layar TFT 7 inci yang mirip dengan Ativa dan sama seperti SUV, ada beberapa opsi tampilan untuk pengukurnya.

Ada beberapa bagian Ativa yang digunakan bersama antara itu dan Alza, termasuk pemilih gigi dan kontrol AC yang juga diangkat dari model Perodua lainnya.

Setirnya terasa agak tipis dan tidak begitu nyaman saat berkendara jarak jauh, tetapi saat Anda mulai berkendara, mungkin akan terbiasa.

Perodua Alza baru menampilkan banyak fitur pertama untuk Perodua, termasuk model pertama yang dilengkapi dengan rem parkir elektrik (EPB) dengan penahan otomatis dan unit infotainment yang mendukung konektivitas mobil yang tepat yang akan kita bahas nanti. Fitur-fitur ini hanya tersedia pada spesifikasi AV.


Pros & Cons

Kereta Perodua Alza ini mempunyai kelebihan dan kekurangan seperti mesin yang dibuat oleh manusia. Berikut adalah beberapa kelebihan dan kekurangan yang terdapat dalam kereta Alza perodua.

Harga Perodua Alza
Perodua Alza Tampak Belakang

Pros

1. Harga Alza yang Berpatutan

Walaupun ia agak mahal berbanding model sebelumnya, Perodua Alza menawarkan harga yang berpatutan dengan peningkatan ketara dalam aspek teknologi dan keselamatan.

2. Rekaan Luaran dan Dalaman

Reka bentuk luaran Alza kelihatan agresif dan futuristik. Reka bentuk dalamannya sangat mewah dengan tempat duduk yang diperbuat daripada kain kulit dan coklat. Sistem infotainment dan paparan meter dibentangkan seolah-olah kita berada di dalam kereta mewah.

3. Sistem Suspensi Seimbang

Sistem suspensi Perodua Alza tidak terlalu lembut atau terlalu keras, jadi ia tidak berayun atau berayun terlalu banyak ketika memandu di permukaan jalan yang tidak rata. Ini menjadikan pemandu atau penumpang berasa selesa semasa memandu.

4. Keselamatan

Terdapat banyak ciri keselamatan yang terbina dalam Alza. Ciri yang paling ketara ialah Bantuan Keselamatan Lanjutan (ASA) yang membantu mengurangkan risiko pelanggaran.

Gabungan Amaran Berlepas Laluan (LDW), Pencegahan Keluar Lorong (LDP) dan Kawalan Penetapan Laluan (LKC) memastikan anda tidak menyimpang dari laluan semasa memandu.

Sistem Kawalan Kelajuan Adaptif akan memberi amaran kepada anda jika anda terlalu dekat dengan kenderaan di hadapan atau di sebelah anda. Perodua alza juga memiliki 6 beg udara dan sistem pemantauan titik buta.

5. Teknologi Terkini

Perodua Alza dilengkapi dengan rangkaian Perodua Smart Drive Assist (PSDA). PSDA Perodua Alza terbahagi kepada beberapa kategori antaranya Bantuan Keselamatan Lanjutan (ASA), Bantuan Pemandu, Bantuan Tempat Letak Kereta dan Bantuan Lampu Hadapan.

Selain itu, Alza baharu turut dilengkapi dengan ciri-ciri terkini seperti kamera 360 darjah, brek letak kereta elektronik, brek cakera belakang dan tiga mod pemanduan baharu iaitu normal, eko dan kuasa.

Cons

1. Keselasaan

Walaupun mempunyai ruang yang lebih luas berbanding model sebelumnya, memandu jarak jauh pada kapasiti penuh boleh menyebabkan kesulitan kepada penumpang.

Jika anda ingin memandu jarak jauh, anda harus mengehadkan bilangan penumpang kepada 5 orang untuk menikmati keselesaan perjalanan.

2. Ergonomik

Reka bentuk kerusi dan stereng pemandu tidak selesa sehingga dapat membuat pemandu merasa tercekik, terutamanya ketika menempuh jarak jauh.


FAQ

Apakah Kapasiti Enjin Perodua Alza?

Alza ditawarkan dalam 1 pilihan enjin saja: 1496 cc. 

Adakah Perodua Alza tersedia dalam Penghantaran Automatik?

Tidak, Perodua Alza tidak tersedia dalam pilihan transmisi Automatic.

Adakah Perodua Alza tersedia di Diesel?

Tidak, Perodua Alza tidak tersedia dalam pilihan mesin Diesel.

Gravatar Image
Saya menyediakan maklumat terkini mengenai dunia mobil, termasuk ulasan, kajian, berita, dan banyak lagi. Saya juga menyediakan panduan yang berkaitan dengan pembelian, pemilikan, dan penjagaan mobil, serta petua yang berguna untuk membantu anda menikmati alam perkilangan automotif. Saya memberi anda asas yang diperlukan untuk membuat pilihan yang bijak dan tepat untuk memenuhi keperluan anda.

Leave a Reply