Harga Perodua Aruz Malaysia Terkini & Bayaran bulanan

Posted on

Harga Perodua Aruz bermula dari RM 72,900 hingga RM 77,900. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai harga Perodua Aruz, lihat perodua aruz review.

Overview

Harga Perodua Aruz
Perodua Aruz Exterior

Perodua Aruz merupakan model SUV ketiga keluaran Perodua, selepas Kembara dan Nautica. Perodua Aruz ialah versi tempatan Daihatsu Terios di Indonesia yang dihasilkan di kilang Perodua di Rawang.

Perodua Aruz juga hampir sama dengan Toyota Avanza yang dihasilkan di Indonesia yang mempunyai powertrain yang sama. Aruz dikuasakan oleh enjin empat silinder 2NR-VE Dual VVT-i 1.5 liter yang disedut semula jadi yang juga terdapat pada Toyota Rush.

Walau bagaimanapun, Perodua Aruz menghasilkan 3 PS dan 3 Nm kurang daripada Rush, iaitu 102 PS pada 6,000 rpm dan tork maksimum 133 Nm pada 4,200 rpm. Enjin dipasangkan dengan transmisi automatik 4-kelajuan yang memberikan kuasa kepada roda belakang.

Perodua menghasilkan dua varian Aruz, iaitu varian X dan varian Av. Kedua-duanya boleh didapati dalam lima pilihan warna yang menarik, iaitu Electric Blue, Granite Grey, Glittering Silver, Ivory White, dan Passion Red. Walau bagaimanapun, warna Passion Red hanya boleh didapati pada varian Av.


Harga Perodua Aruz

Berikut ini Harga Perodua Aruz malaysia terkini.

TypeHarga
Aruz Baru 1.5 X (AT)RM 72,900
Aruz 1.5 AV (AT)RM 77,900

Perodua Aruz Price Malaysia

Harga Perodua aruz tertakluk kepada perubahan pada bila-bila masa, semak laman web rasmi Perodua untuk mengetahui harga Perodua Aruz pada bila-bila masa, Perodua Malaysia


Harga Perodua Aruz Bulanan

Dalam pembelian perodua aruz juga boleh dibayar secara bulanan, bersama dengan harga perodua aruz jika ia dibayar secara bulanan.

TypePembayaran Sebulan
Aruz 1.5 X (AT)RM 872
Aruz 1.5 AV (AT)RM 932

Perodua Aruz harga sebulan


Spesifikasi Perodua Aruz

Perodua Aruz mempunyai spesifikasi ringkas seperti berikut

TransmissionSeatsEnjinKuasaTork
Automatic7 SeatsPetrol 1496 CC101 Hp133 Nm
Spesifikasi Perodua Aruz

Reka Bentuk

Reka bentuk Perodua Aruz menawarkan perkara-perkara menarik, lihat penjelasan di bawah untuk maklumat lanjut.

Harga Perodua Aruz
Perodua Aruz Interior

1. Exterior

Perodua Aruz adalah SUV paling kacak di kelasnya. Di samping Aruz, BR-V kelihatan agak tenang – hampir seperti MPV dengan beberapa pelapisan plastik – dan Rush (walaupun pada dasarnya cangkerang yang sama) terlalu ketara kerana pelapisan plastik dilihat di bahagian atas dan bawah kereta.

Cadangan terkawal dan gaya terkawal inilah yang menjadikan Aruz kelihatan premium dan matang tanpa kelihatan megah.

Di samping itu, bumper depan dan belakang yang berbeza dari Rush menambah keanggunan dan rasa sporty dengan jumlah yang sama.

Lampu kabus depan, rel bumbung dan peresap belakang yang dicat perak mempunyai varian AV spesifikasi atas.

Di sini sekali lagi, ia adalah sentuhan halus yang membuat perbezaan secara visual. Saya juga sangat menyukai lampu LED yang anggun – yang kelihatan lebih baik pada waktu malam.

2. Interior

Terdapat beberapa kereta lain yang lebih baik menggunakan ruang antara sudut empat roda daripada Aruz.

Apabila anda masuk ke dalam kereta, anda akan disambut oleh ruang kepala yang luas, pemandangan persekitaran yang luar biasa terima kasih kepada kaca depan yang besar, dan kedudukan duduk yang kukuh seperti yang dituntut oleh Aruz sebagai SUV.

Ruang dalam baris pertama dan kedua adalah setanding dengan kereta D-Segment; Kerusi itu berasa terikat dengan baik dan kelihatan seperti ia akan menghadapi ujian masa.

Barisan tempat duduk kedua boleh dilipat dan condong ke hadapan untuk akses mudah ke barisan ketiga kerusi dengan satu tuil tarik.

Dengan barisan kedua dilipat jauh ke hadapan, ini membuka bukaan cukup lebar untuk dilalui, tetapi memerlukan masa untuk membiasakan diri kerana ketinggian lantai kenderaan.

Oleh itu, barisan ketiga paling sesuai untuk penumpang yang lebih muda dan lebih tangkas. Oleh itu, ruang kaki dan ruang kepala mencukupi untuk penumpang yang lebih kecil di barisan terakhir.

Di tempat lain, stereng kulit licin dan bantuan tangan yang selesa memudahkan stereng kenderaan yang agak besar ini di jalan-jalan sempit di KL.

Satu lagi perkara penting yang perlu diperhatikan ialah sistem pengudaraan penghawa dingin belakang, yang cukup kuat untuk menyampaikan sejumlah besar udara ke baris kedua dan ketiga.


Performance

Performance yang ditawarkan oleh Perodua Aruz cukup menjanjikan dengan enjin yang direka khas untuk memanjakan penggunanya. Berikut penjelasannya.

Harga Perodua Aruz
Enjin Perodua Aruz GeraiAuto

1. Enjin

Kedua-dua varian Aruz menggunakan enjin empat silinder semula jadi 1.5 liter yang sama, yang menghasilkan 102 PS kuasa pada 6,000 rpm dan 133 Nm tork pada 4,200 rpm.

Enjin dikawal oleh sistem VVT-i Dual dan dihantar ke roda belakang melalui transmisi automatik 4E-AT empat kelajuan. Aruz juga mempunyai penggunaan bahan api berkadar 15.6 km/l (6.4 l/100 km) dengan ciri Eco Idle.

Ini adalah jenis kereta yang direka untuk pemanduan dinamik dengan enjin yang boleh beroperasi pada rpm tinggi untuk keselesaan, dilengkapi dengan peralatan canggih dan menyeronokkan untuk memandu sambil menempuh jarak jauh dengan santai.

2. Driving Experience

Harga Perodua Aruz
Perodua Aruz GeraiAuto

Walaupun Aruz telah berjaya menguruskan reka bentuk ruang dan pembungkusannya, terdapat beberapa kelemahan yang dilihat dalam laporan ini. Aruz bukan kenderaan yang berkuasa dan dapat dilihat sebagai kenderaan keluarga sahaja.

Walau bagaimanapun, terdapat dua perkara penting yang harus dicermati. Pertama, kestabilannya pada kelajuan tinggi. Aruz menunjukkan performance yang baik pada kelajuan rendah dan sederhana, tetapi mula mengalami masalah pada kelajuan melebihi 100 km / j.

Hal Ini disebabkan oleh dinding sisi tayar yang tinggi yang mula mengalami penyelewengan apabila dipaksa oleh beban dan kelajuan yang tinggi, sehingga menjadikan Aruz terdedah kepada angin sisi dan cambers di jalan raya.

Semasa kelajuan 90-100 km / j, yang merupakan kelajuan purata yang diambil oleh SUV ini semasa melakukan perjalanan jarak jauh di lebuh raya.

Aruz berasa menakutkan untuk memandu kerana stereng terasa tidak tepat dan tidak dapat membetulkan perubahan kelajuan dengan betul, sehingga menyebabkan kereta merayau di dalam lorong.

Ketinggian tunggangan yang lebih tinggi disebabkan oleh pembinaan badan-pada-bingkai juga merupakan faktor lain yang membawa kepada keadaan ini.

Perodua aruz memiliki kecekapan bahan api yang boleh berkurangan dengan ketara semasa berada di dalam bandar. Aruz secara konsisten menghasilkan sekitar 8.8 liter / 100 km semasa berada di jalan raya, yang agak baik memandangkan enjinnya yang agak kecil dengan badan yang agak besar.

Walau bagaimanapun, angka itu boleh meningkat kepada kira-kira 10.7 liter / 100 km semasa di dalam bandar, dengan penumpang di atas kapal, yang sedikit lebih tinggi. Enjin itu sendiri adalah unit yang kuat dan kotak gearnya sesuai untuk tujuan tertentu, menyediakan gearshifts lancar ke atas dan ke bawah.


FAQ

Siapa Pesaing Perodua Aruz?

Proton Exora Premium – RM 68,800
Honda BR-V – RM 87,701
Toyota Rush – RM 98,000  

Apa saja features Perodua Aruz?

Perodua Aruz datang dengan 6 beg udara, kawalan kestabilan, top-spec mendapat ASA 2.0 dan RM 20,000 lebih murah daripada Toyota Rush.

Berapa Harga Perodua Aruz?

RM 72,900 hingga RM 77,900

Gravatar Image
Saya menyediakan maklumat terkini mengenai dunia mobil, termasuk ulasan, kajian, berita, dan banyak lagi. Saya juga menyediakan panduan yang berkaitan dengan pembelian, pemilikan, dan penjagaan mobil, serta petua yang berguna untuk membantu anda menikmati alam perkilangan automotif. Saya memberi anda asas yang diperlukan untuk membuat pilihan yang bijak dan tepat untuk memenuhi keperluan anda.

Leave a Reply