Harga Proton Iriz & Bayaran Bulanan

Posted on

Harga Proton Iriz bermula pada RM42,385 hingga RM58,990. Proton iriz harga bulanan bermula dari RM450. Pembeli di Malaysia boleh memilih daripada pelbagai harga Proton Iriz & Pembayaran Bulanan yang disesuaikan dengan keperluan mereka, bergantung kepada varian yang dipilih.

Proton Iriz Specification

Iriz yang terdapat dalam 3 varian adalah kereta Hatchback baharu dari Proton. Mempunyai enjin 1597 cc, 4 silinder, Iriz 1.6L Active CVT Petrol mampu menghasilkan 108 hp kuasa dan 150 Nm tork. Safety plus menyediakan Kunci Pintu Pusat & Kunci. Berikut proton iriz spec Malaysia

Transmission TypeKuasaKapasiti Tempat DudukEnjinBahan Api
CVT94 Hp5 Seats1592 ccPetrol

Harga Proton Iriz

Lihat senarai varian harga Proton Iriz terkini dan tawaran promosi istimewa yang boleh didapati di bawah. Di samping itu, dapatkan harga kereta iriz terbaik dengan meminta sebut harga daripada pengedar sah Proton. Berikut senarai harga proton iriz terkini:

TypeWithout InsuranceOTR Price With Insurance
1.3L Standard CVTRM42,385RM44,112.98
1.6L Executive CVTRM49,715RM51,816.85
1,6L Active CVTRM56,715RM58,990.50

Anda boleh melayari laman web rasmi di PROTON Malaysia untuk mengetahui harga proton iriz terkini dan promosi terbaru


Harga Bulanan Proton Iriz

Berikut Proton iriz harga bulanan dengan tempoh pembayaran 7 tahun dan 9 tahun.

Proton IrizHarga OTRDeposit 10%Anggaran Ansuran Bulanan
7 Tahun9 Tahun
10% DepositFull Loan10% DepositFull Loan
Iriz 1.3 Standard44,112.954,411.30572635467519
Iriz 1.6 Executive51,816.855,181.69672746548609
Iriz 1.6 Premium58,990.455,899.05765850624694

Pembelian Proton Iriz boleh dilakukan secara ansuran, berikut adalah harga proton iriz harga bulanan di Malaysia.

Jom Baca: Harga Kereta Myvi Malaysia dan Bayaran Bulanan Terkini


Overview

Proton iriz colour tersedia dalam 7 pilihan, 3 varian, 2 enjin, dan pilihan transmisi CVT. Dimensi kereta ini ialah 3965 mm L x 1740 mm W x 1574 mm H. Pesaing utamanya di pasaran Malaysia ialah Axia dan Myvi.

Harga Proton Iriz

Untuk opsyen warna, Proton Iriz menyediakan pilihan warna yang sepadan dengan varian. Varian Standard boleh didapati di Snow White, Armor Silver, Proton Iriz Jet Grey, Proton Iriz Ocean Blue, dan Proton Iriz Ruby Red.Varian eksekutif mempunyai pilihan warna yang sama, tetapi terdapat warna Citric Orange tambahan. Sementara itu, varian Aktif didatangkan dengan pilihan warna baharu yang lebih menarik iaitu Passion Red.

Proton Iriz menggunakan enjin 4 Silinder Sebaris, 16 Valve DOHC, transmisi 1.6L dan CVT. Terdapat juga versi enjin 1.3L untuk model Standard. Dalam varian dengan enjin 1.6L, enjin mampu menghasilkan kuasa maksimum 107 Hp pada 5,750 RPM dan tork maksimum 150 Nm pada 4,000 RPM. Proton juga menawarkan varian Iriz Active yang mempunyai reka bentuk yang sama dengan SUV, dengan pilihan warna dua tona, rel bumbung, dan dalaman yang lebih bergaya dan sporty.


Proton Iriz Exterior

Harga Proton Iriz
Proton Iriz Exterior Design

Iriz mempunyai lampu depan, gril, dan bumper sama, hanya mempunyai beberapa spesifikasi kecil yang berbeza. Gugusan lampu depan masih kelihatan sama, tetapi gril tenunan tak terhingga telah direka semula untuk kelihatan hampir sama dengan gril pada Proton X50, lengkap dengan garis sorotan merah di bahagian bawah dan juga logo Proton berbentuk bulat baharu di tengah.

Reka bentuk kini kelihatan lebih sengit dengan jalur krom di bahagian atas lampu dan gril yang telah digantikan dengan jalur hitam berkilat. Bumper model ini juga telah dikemas kini dengan perubahan ketara, dengan lebih banyak stok direka siang hari menjalankan lampu LED dengan bahagian bawah direka sebagai spoiler.

Untuk versi Aktif, kemasan yang diberikan menjadikannya kelihatan lebih kemas dan kukuh seperti model SUV. Model ini dilengkapi dengan visor plastik di bawah sisi badan di pintu dan juga fender yang diperluaskan di setiap kerusi roda yang kelihatan seperti dipasang pada bot Allen. Peralatan pelindung disediakan di sekeliling perimeter badan, dilengkapi dengan plat skid perak di bahagian depan, bumper belakang, dan skirt sisi.

Bahagian tepi dan belakang dibuat dengan reka bentuk baru pada rim dengan kemasan hitam pada pintu tailgate dan juga diberikan jalur merah di bahagian bawah bumper. Bagi saiz rim aloi, model standard 1.3 mendapat saiz 15 inci, manakala eksekutif 1.6 mendapat saiz yang sama. Gril bawah bumper untuk Proton Iriz Active juga berbeza kerana ia adalah satu-satunya varian Iriz untuk mendapatkan lampu depan LED dan dilengkapi dengan rel bumbung perak yang menonjol di atas bumbung hitam.


Proton Iriz Interior

Harga Proton Iriz
Proton Iriz Interior Design

Untuk interior proton iriz, perubahan ketara dilihat terutamanya di tengah-tengah papan pemuka serta konsol terowong. Skrin infotainment kelihatan lebih luas dengan reka bentuk tegak dengan penghawa dingin yang direka secara mendatar di bawahnya. Untuk ruang dalamannya, ia cukup dan memuaskan untuk penumpang bersaiz sederhana.

Jarak antara kaki dan kepala juga agak selesa. Tempat duduk yang agak besar berasa lebih selesa dengan bahan fabrik (untuk varian Premium) berbanding dengan balut kulit. Kerusi pemandu dengan kerusi separa baldi sememangnya yang terbaik dan menyokong kedudukan badan maksimum. Ia boleh diselaraskan secara manual untuk kemudahan yang lebih mudah.

Antara kelebihan dalaman premium 1.6L, model ini ialah kemasukan butang pintar dengan butang mula enjin, stereng yang dibalut kulit dengan butang kawalan audio. Selain itu iriz dilengkapi dengan trim kulit pada permukaan dalaman pintu, skrin 6.2 inci yang dilengkapi dengan DVD, USB, bluetooth, aux dan Wi-Fi. Paparan navigasi dan kamera undur juga disediakan.


Efisiensi

Proton Iriz dikuasakan oleh enjin 4-silinder sebaris DOHC 16-injap dengan dua pilihan enjin iaitu 1.3L (93hp 5,750rpm, 120Nm 4,000rpm) dan 1.6L (107hp @ 5,750rpm, 150Nm 4,000rpm). Iriz memiliki dua transmisi, iaitu manual 5 kelajuan (hanya untuk varian Standard 1.3L MT) dan CVT, serta sistem bahan api yang menggunakan teknologi Multipoint Injection (MPI). Kapasiti tangki gas sebanyak 40 liter disertakan dengan mod Bantuan Memandu ECO untuk semua varian. Sistem penggantungan yang digunakan ialah struts MacPherson dan bar penstabil di bahagian depan dan rasuk tork di bahagian belakang. Sistem brek yang digunakan adalah brek cakera di bahagian depan dan brek drum di bahagian belakang.

Originally posted 2023-01-15 08:24:00.

Gravatar Image
Saya menyediakan maklumat terkini mengenai dunia mobil, termasuk ulasan, kajian, berita, dan banyak lagi. Saya juga menyediakan panduan yang berkaitan dengan pembelian, pemilikan, dan penjagaan mobil, serta petua yang berguna untuk membantu anda menikmati alam perkilangan automotif. Saya memberi anda asas yang diperlukan untuk membuat pilihan yang bijak dan tepat untuk memenuhi keperluan anda.

Leave a Reply