Harga Proton Persona & Bayaran Bulanan

Posted on

Harga Proton Persona bermula RM47,480 hingga RM60,300 bergantung pada model yang anda pilih.

Proton Persona merupakan salah satu model kereta yang popular di Malaysia dan sering dipilih oleh pembeli yang mencari kereta yang ekonomi dan selesa.

Kami akan mengupas seluruh harga yang ditawarkan untuk Proton Persona serta memberikan maklumat mengenai spesifikasi dan ciri-ciri yang ada pada kereta ini.

Jadi, jika anda merancang untuk membeli Proton Persona, pastikan untuk menyemak artikel ini dahulu, Proton Presona review!

Overview

Harga Proton Persona
Gambar Proton Persona

Sedan segmen Proton B 2021, Proton Persona merupakan terbitan Proton Iriz. Proton Persona menawarkan alternatif kepada pembeli yang ingin membeli Toyota Vios atau Honda City pada harga yang lebih berpatutan.

Seperti semua kereta Proton, Proton Persona mempunyai prestasi pemanduan dan pengendalian yang sangat baik.

Malangnya, sistem transmisi CVT (Continuous Variable Transmission) merupakan kekecewaan terbesar bagi sesetengah pemilik Proton Persona.


Proton Persona Spec

Persona yang tersedia dalam 3 varian adalah sedan baru dari Proton. Dengan mesin 1597 cc, 4 silinder, Persona 1.6L Premium CVT Petrol menghasilkan tenaga sebesar 108 hp dan torsi 150 Nm.

Persona 1.6L Premium CVT 5 seater hadir dengan transmisi CVT. Fitur keselamatan juga telah ditingkatkan dengan penyediaan Engine Immobilizer dan Central Locking.

PerkaraMaklumat
Engine1.6L Petrol Engine, In-line 4 Cylinder 16 Valve DOHC
Performance1597 cc
150 Nm Tork
108 Hp
TransmissionCVT
Gearbox
WheelsAlloy Wheels
R15
Seats5 Seats
4 Pintu

Harga Proton Persona

Berikut senarai harga proton persona terkini.

TypeHarga
Peninsular
Malaysia
Harga
East
Malaysia
Harga
Labuan
Harga
Langkawi
1.6L Standard CVTRM47,800RM49,800RM49,150RM47,480
1.6L Executive CVTRM53,300RM55,300RM54,530RM52,860
1.6L Premium CVTRM58,300RM60,300RM58,830RM57,160

Proton Persona Price

Harga Proton Persona boleh berubah pada bila-bila masa, menyemak dan melayari laman web rasmi Proton untuk mengetahui promosi terkini di PROTON


Harga Bulanan Proton Persona

Contoh ini menunjukkan bagaimana anda boleh membuat tempahan kereta Persona dengan membayar wang pendahuluan atau deposit sebanyak 10 peratus.

TypeHarga Sebulan
1.6L Standard CVTRM491
1.6L Executive CVTRM546
1.6 Premium CVTRM599

Contoh harga proton persona ini menunjukkan bagaimana anda boleh meminjam kereta atau car loan selama tempoh 9 tahun dengan kadar faedah bank sebesar 3 peratus yang tersedia saat ini.


Proton Persona Exterior

Harga Proton Persona
Proton Persona Exterior

Colour Proton Persona tersedia dalam: Proton Persona Ruby Red, Sown White, Space Grey, Armour Silver, dan Jet Grey

Design

Oleh kerana kereta Proton Persona didasarkan pada Iriz, kedua-dua kereta ini mempunyai banyak elemen reka bentuk yang sama.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perbezaan yang jelas antara kedua-duanya, seperti bumper depan dan warna trim luaran pada Proton Persona facelifted 2021.

Dimensions

Secara dimensi, Proton Persona lebih pendek daripada Honda City dan Toyota Vios, walaupun jarak antara paksi roda kedua-dua kereta hampir sama.

Walau bagaimanapun, Proton Persona adalah salah satu kereta tertinggi di antara ketiga-tiganya dan terbukti dari reka bentuk yang lebih kukuh.


Proton Persona Interior

Harga Proton Persona
Proton Persona Interior

Dashboard Proton Persona

Terdapat penampilan infotainment baharu dengan gaya terapung yang didatangkan dengan arahan suara “Hi Proton” yang dipertingkatkan.

Ciri ini kini boleh mengawal tingkap kuasa dan penghawa dingin. Di samping itu, kawalan AC telah bertukar digital dan terdapat 3 port USB di bawahnya.

Space and Practicality

Ruang dalamannya baik, ruang kepala luas memandangkan ketinggian kereta dan bilik lutut boleh diterima untuk segmennya.


Features

Harga Proton Persona
Tampak Belakang Proton Persona

Infotainment

Sistem infotainment yang dikemas kini membolehkan anda menyesuaikan suhu dan keadaan tetingkap dengan arahan suara, walaupun ciri ini hanya tersedia pada varian Premium.

Walau bagaimanapun, Proton Persona tidak dilengkapi dengan ciri Apple CarPlay dan Android Auto, tetapi terdapat MirrorLink untuk menyambungkan telefon pintar anda dengan kereta, serta ciri Bluetooth yang biasa.

Comfort Features

Varian Executive dan Premium Proton Persona dilengkapi dengan ciri kemasukan tanpa kunci, butang mula dengan sistem tekan, sistem pembukaan batang dengan lampu depan, lampu automatik, dan 2 port pengecasan USB di bahagian belakang.

Varian Premium juga dilengkapi dengan lampu LED dan kerusi kulit palsu.

Safety Feataures

Ciri-ciri keselamatan termasuk kestabilan standard dan kawalan daya tarikan dalam semua varian manakala varian Premium mendapat 6 beg udara.


Driving Performance

Harga Proton Persona
Enjijn Proton Persona

Engine

Powertrain yang digunakan masih sama seperti sebelumnya, iaitu enjin VVT 1.6 liter yang menghasilkan 109 PS kuasa dan 150 Nm tork yang dipasangkan dengan transmisi CVT. Walau bagaimanapun, ciri-ciri CVT tersebut telah berubah.

Acceleration

Walaupun rangkaian kuasa tidak banyak berubah, kami menjangkakan bahawa prestasi Proton Persona akan kekal sama seperti sebelum ini.

Proton Persona 2019 mampu melengkapkan pecut 0-100 km/j dalam masa 11.7 saat, manakala jarak brek 100-0 km/j meliputi jarak 45.5 meter.

Sebagai perbandingan, Toyota Vios mampu melengkapkan pecut 0-100 km/j dalam masa 12.7 saat dan berhenti dalam jarak 45.0 meter.

Steering and Handling

Pengendalian sangat baik seperti yang diharapkan oleh Proton. Gulungan badan terkawal dengan baik walaupun badan tinggi, yang meningkatkan keyakinan di lebuh raya dengan selekoh tajam.


FAQ

Siapa Pesaing Proton Persona?

Perodua Myvi 1.5 AV – RM 52,197
Nissan Almera 1.5 E AT – RM 65,699  

Apa saja features yang dimiliki Proton Persona?

hanya Proton Persona 2019 dengan spek paling tinggi yang mendapat rangkaian penuh 6 beg udara; Varian yang lebih rendah hanya mendapat 2 beg udara di hadapan. Walaupun begitu, semua varian Proton Persona mendapat kawalan kestabilan elektronik, kawalan daya tarikan, ABS dengan EBD, Bantuan Brek dan Bantuan Pegang Bukit (HHA).

Berapa Harga Proton Persona?

Harga kereta persona adalah:
Persona Standard CVT RM47,800
Persona Executive CVT RM53,300
Persona Premium CVT RM58,300

Gravatar Image
Saya menyediakan maklumat terkini mengenai dunia mobil, termasuk ulasan, kajian, berita, dan banyak lagi. Saya juga menyediakan panduan yang berkaitan dengan pembelian, pemilikan, dan penjagaan mobil, serta petua yang berguna untuk membantu anda menikmati alam perkilangan automotif. Saya memberi anda asas yang diperlukan untuk membuat pilihan yang bijak dan tepat untuk memenuhi keperluan anda.

Leave a Reply