Harga Proton Saga Malaysia & Bayaran Bulanan

Posted on

Harga Proton Saga Malaysia berada pada kisaran RM 34,385 hingga RM 44,285. Bayaran bulanan Proton Saga bermula dari RM 34,385, bergantung pada tempoh bayarnya.

Harga proton saga bergantung kepada varian yang anda pilih. Proton saga 2022 telah didatangkan dengan beberapa perubahan baharu yang merupakan facelift tengah kitaran.

Ini merupakan segar semula kedua Proton Saga generasi ke-3 yang akan dilancarkan pada 2016. Model 2022 masih menyediakan pilihan transmisi manual standard dan kini terdapat tiga varian transmisi automatik.

Overview

Harga Proton Saga
Proton Saga

Pengeluar kereta nasional, Perusahaan Otomobil Nasional Bhd (Proton), pengeluar kereta nasional, telah mengumumkan Proton Saga 2022, versi terbaru model klasik mereka pada 12 Mei, 2022.

Dikuasakan enjin DOHC VVT 16-silinder 16-injap 1.3 liter, Proton Saga 2022 boleh didapati dalam empat varian iaitu Standard MT, Standard AT, Premium AT dan Premium S AT.

Model yang dikemas kini juga menawarkan penambahbaikan dalaman dan luaran serta kecekapan bahan api yang lebih baik dengan bantuan ciri-ciri seperti penunjuk Eco Drive Assist yang memberitahu pemandu kecekapan pemanduannya. Model proton saga baharu ini lebih cekap daripada saga proton lama.


Harga Proton Saga

Berikut senarai harga proton saga malaysia terkini:

Engine DetailsPerformanceTransmissionSeating Capacity
1.3L Standard MTPetrol Engine, In-line 4 Cylinder 16 Valve DOHC1322 CC
120 Nm Torque
94 Hp
Manual 5-Speed5 Seats
1.3L Standard ATPetrol Engine, In-line 4 Cylinder 16 Valve DOHC1322 CC
120 Nm Torque
94 Hp
Automatic 4-Speed5 Seats
1.3L Premium ATPetrol Engine, In-line 4 Cylinder 16 Valve DOHC1322 CC
120 Nm Torque
94 Hp
Automatic 4-Speed5 Seats
1.3L Premium S ATPetrol Engine, In-line 4 Cylinder 16 Valve DOHC1322 CC
120 Nm Torque
94 Hp
Automatic 4-Speed5 Seats

Proton saga price

Anda boleh menyemak dan melayari laman web rasmi Proton untuk mengetahui harga Proton Saga terkini jika kami tidak dikemaskini pada Proton Malaysia


Bayaran Bulanan Proton Saga

Harga proton saga bulanan dapat menjadi lebih banyak dibandingkan dengan harga proton saga langsung, berikut senarai bayaranan harga proton saga bulanan

ModelHargaHarga dengan Asuransi (Estimasi)
1.3L Standard MTRM 34,385RM 35,914.55
1.3L Standard ATRM 38,385RM 40,013.80
1.3L Premium ATRM 41,485RM 43,088.20
1.3L Premium S ATRM 44, 385RM 46,162.60

Desain

Reka bentuk Proton Saga ibarat kereta sedan secara amnya, berikut adalah kajian semula reka bentuk kereta Proton Saga.

1. Varian dan Ciri

Sehingga 2022, terdapat empat varian yang tersedia untuk model Saga. Varian-varian tersebut adalah seperti berikut:

  • 1.3L Standard MT
  • 1.3L Standard AT
  • 1.3L Premium AT
  • 1.3L Premium S AT
Engine DetailsPerformanceTransmissionSeating Capacity
1.3L Standard MTPetrol Engine, In-line 4 Cylinder 16 Valve DOHC1322 CC
120 Nm Torque
94 Hp
Manual 5-Speed5 Seats
1.3L Standard ATPetrol Engine, In-line 4 Cylinder 16 Valve DOHC1322 CC
120 Nm Torque
94 Hp
Automatic 4-Speed5 Seats
1.3L Premium ATPetrol Engine, In-line 4 Cylinder 16 Valve DOHC1322 CC
120 Nm Torque
94 Hp
Automatic 4-Speed5 Seats
1.3L Premium S ATPetrol Engine, In-line 4 Cylinder 16 Valve DOHC1322 CC
120 Nm Torque
94 Hp
Automatic 4-Speed5 Seats

Spesifikasi dan ciri proton saga baru

Proton Saga 2022 kini dilengkapi dengan dua beg udara SRS standard iaitu sistem Brek Anti Kunci (ABS), Agihan Brek Elektronik (EBD) dan Bantuan Brek (BA).

Varian transmisi automatik juga dilengkapi dengan Kawalan Kestabilan Elektronik (ESC) yang dilengkapi dengan Sistem Kawalan Cengkaman (TCS) untuk membantu mengekalkan kawalan dalam keadaan jalan yang licin.

Ciri Bantuan Pegun Bukit (HHA) membolehkan pemandu bergerak dengan yakin tanpa perlu risau untuk berundur apabila berhenti di kawasan berbukit.

Proton Saga 2022 juga dilengkapi kamera undur yang dipasang pada sensor belakang dan sensor hadapan yang berfungsi untuk memudahkan pergerakan ketika meletak kenderaan di ruang yang ketat.

Proton Saga 2022 boleh didapati dalam lima pilihan warna iaitu Snow White, Armor Silver, Jet Grey, Rosewood Maroon dan Ruby Red. Proton Saga 2022 kini boleh ditempah secara dalam talian dan juga di bilik pameran Proton yang sah.

new proton saga colour have 5: White, Ruby Red, Silver, Jet Grey, dan Resewood Maroon.

2. Interior

Harga Proton Saga
Proton Saga Interior

Bahagian dalam kereta masih kelihatan biasa kerana Proton tidak membuat perubahan reka bentuk radikal di bahagian dalam.

Seperti gril hadapan, stereng juga dikemas kini dengan memaparkan logo Proton bulat. Penutup tanduk juga telah disegarkan semula dengan bulge yang menarik dan tidak lagi kelihatan seperti ia dikeluarkan daripada Proton Exora.

Jika anda memilih varian proton saga Premium S, anda akan mendapat banyak butiran merah pada lubang penghawa dingin, kluster instrumen, butang audio pada stereng, dan juga pada lapisan permaidani lantai.

Pada asasnya, ia adalah rawatan yang sama seperti Saga ulang tahun ke-35 tetapi dengan merah dan bukannya oren.

Untuk penampilan yang lebih premium, proton saga Premium S juga mempunyai tempat duduk dengan bahan separa kulit dan stereng kulit dengan jahitan merah. Di samping itu, bumbung di bahagian dalam kereta mempunyai headlining hitam.

3. Exterior

Harga Proton Saga
Desain Exgerior belakang Proton Saga GeraiAuto

Reka bentuk Saga berwajah baharu hampir sama dengan Proton Saga 2019. Perbezaan utama terletak pada gril hadapan yang kini mempunyai logo Proton baharu yang bulat.

Gril juga mempunyai jalur dengan arka licin di bahagian bawah. Jika anda memilih varian Proton Saga Premium S teratas, jalurnya berwarna merah yang kelihatan serupa dengan Proton X50. Bagi varian lain, jalur dicat dengan perak.

Model Proton Saga Premium dan Proton Saga Premium S mempunyai reka bentuk roda baharu dengan saiz 15 inci, manakala model Proton Saga Premium S tertinggi mempunyai roda aloi dengan warna dwi-nada.

Roda aloi baharu itu menggantikan reka bentuk lima bar berkembar pada model Proton Saga Premium 2019. Roda aloi 14 inci untuk model standard tidak berubah.

Premium S juga mempunyai bodykit tambahan yang memberikan rupa yang lebih sportier, tetapi hanya termasuk bumper depan dan skirt sisi, jadi bahagian belakang kelihatan terbuka.

Eksklusif untuk Premium S adalah cermin sisi hitam dan panel di atas plat lesen dengan penjenamaan “PROTON” juga dicat hitam.

Malangnya, kereta itu masih menggunakan lampu depan halogen dalam semua variannya, tetapi ia masih mempunyai lampu LED siang hari untuk varian Premium dan Premium S.


Features

Proton saga baharu ini mempunyai ciri-ciri baharu yang tidak dimiliki oleh proton saga lama, termasuk:

  1. Kunci kenderaan tidak lagi menggunakan kekunci konvensional, tetapi menggunakan kunci pintar.
  2. Semua varian menggunakan lampu DRL (Day Running Light)
  3. Menggunakan soprt rim 15 inci
  4. Untuk bahagian belakang, untuk versi ini ia direka untuk menyelesaikan dan mereka bentuk termasuk meletakkan lubang udara palsu, spoiler bibir dan juga garisan mendatar di bahagian bawah.
  5. Terdapat sreen sentuh terapung dengan saiz 7 inci dan terdapat kamera undur.
  6. Tidak lagi menggunakan kotak gear CVT, tetapi menggunakan kotak gear automatik 4 kelajuan yang dibuat oleh Hyundai.

Performance

Harga Proton Saga
Desain Exterior Proton Saga GeraiAuto

Di kap depan, kereta proton Saga baru yang dikemas kini masih mengekalkan enjin empat silinder 1.3 liter yang sama yang mampu menghasilkan 95hp kuasa dan tork 120Nm, dan masih digabungkan dengan transmisi automatik 4-kelajuan yang datang dari Hyundai-Kia.

Semasa pelancaran, Proton mendakwa bahawa kereta yang dikemas kini ini dapat memandu dengan lebih baik kerana ia menggunakan tayar yang lebih baik yang memberikan cengkaman yang lebih baik dan menghasilkan bunyi jalan raya yang kurang.

Mereka juga mengubah tahap redaman yang dioptimumkan untuk meningkatkan keselesaan dan pengendalian perjalanan.

Saga MC2 2022 masih mempunyai penggantungan MacPherson Strut biasa dengan bar penstabil dan kombo rasuk tork.

Kereta ini juga dilengkapi dengan cakera pengudaraan untuk roda depan dan gendang untuk roda belakang.

Dari segi ekonomi bahan api, kami menjangkakan prestasi kereta adalah sama dengan model 2019 yang kami berjaya memerah ke jarak 655.6 km dengan tangki gas 40 liter.


FAQ

Mana yang lebih murah untuk dikekalkan? Saga atau Bezza?

Dalam tempoh 5 tahun/100,000 km, saga berharga RM 3,008 untuk dikekalkan manakala Bezza berharga RM 3,149 dalam tempoh yang sama

Berapa Harga Proton Saga?

1.3L Standard MT RM 34,385
1.3L Standard AT RM 38,385
1.3L Premium AT RM 41,485
1.3L Premium S AT RM 44, 385 

Mana yang lebih baik? Saga atau Bezza?

Perodua Bezza lebih baik dari segi ekonomi bahan api, ruang but dan ciri keselamatan.
Saga lebih baik dari segi perjalanan dan keselesaan.

Gravatar Image
Saya menyediakan maklumat terkini mengenai dunia mobil, termasuk ulasan, kajian, berita, dan banyak lagi. Saya juga menyediakan panduan yang berkaitan dengan pembelian, pemilikan, dan penjagaan mobil, serta petua yang berguna untuk membantu anda menikmati alam perkilangan automotif. Saya memberi anda asas yang diperlukan untuk membuat pilihan yang bijak dan tepat untuk memenuhi keperluan anda.

Leave a Reply