Wajib Tahu! Harga Tayar Hankook Malaysia Terkini

Posted on

Harga Tayar Hankook bermula dari RM148 hingga RM1157, bergantung pada jenis dan saiz tayar yang anda pilih, berikut senarai harga tayar hankook.

Harga Tayar jenama ni adalah harga yang cukup berpatutan dan bersaing dengan harga tayar jenama lain di Malaysia.

Pemilik kenderaan pasti tahu betapa pentingnya tayar dalam menentukan keselamatan dan keselesaan perjalanan.

Namun, dengan harga tayar yang semakin mahal, ramai yang bimbang untuk membelinya.

Dalam artikel ini, kami akan mengupas mengenai harga tayar Hankook di Malaysia dan faktor-faktor yang mempengaruhinya, berikut hankook tyre review malaysia.

Apa itu Tayar Hankook?

Harga Tayar Hankook
Tayar Hankook

Tayar Hankook merupakan jenama tayar yang diproduksi oleh syarikat Hankook Tire, yang berpusat di Korea Selatan. Hankook Tire & Technology Group adalah pengeluar tayar ketujuh terbesar di dunia.

Syarikat ini dikenali dengan produk tayar yang berkualiti tinggi dan inovatif, serta digunakan dalam pelbagai jenis kenderaan seperti kereta, lori, dan motosikal.

Hankook Tire juga merupakan salah satu syarikat tayar terbesar di dunia, dengan kilang di seluruh dunia termasuk di Amerika Utara, Eropah, dan Asia.

Pada masa ini tayar hankook mendapat permintaan yang tinggi dan mempunyai reputasi yang sangat baik di malaysia.

Jenis Tayar Hankook

Hankook Tyre Malaysia mengeluarkan beberapa jenis yang akan digunakan dalam pelbagai jenis kenderaan.

Berikut merupakan Beberapa jenis tayar Hankook yang tersedia di Malaysia dan dibagi menjadi 3 kategori yang dapat dijumpai pada kedai tayar hankook, iaitu:

Passenger Cars

Harga Tayar Hankook
Tayar Hankook Ventus Prime

Jenis ini merupakan jenis yang dibuat untuk digunakan pada kereta penumpang. Jenis tayar yang masuk dalam kategori ini termasuk:

 • Ventus S1 Noble 2. Ventus S1 Noble 2 adalah tayar yang sesuai digunakan pada segala musim dengan prestasi yang cemerlang. Ia memberikan keseimbangan dan ketenangan semasa memandu dengan pengawalan yang lebih baik dan tarikan yang lebih kuat.
 • Ventus Prime3. Tayar ini merupakan tayar jenis premium yang dioptimalkan untuk keselamatan, keselesaan, dan efisiensi bahan api. Ia dapat digunakan pada cuaca sejuk atau panas dan digunakan untuk kereta berjenis sedan atau SUV.
 • Kinergy Eco2. Tayar ini merupakan tayar jenis efisien bahan api yang dioptimalkan untuk keselamatan dan efisiensi bahan api. Ia sesuai digunakan pada cuaca sejuk atau panas dan digunakan untuk kereta berjenis sedan atau hatchback.
 • Ventus V2 Concept 2. Tayar yang sesuai digunakan pada segala musim dengan prestasi yang cemerlang. Ini memiliki sensasi memandu yang sama seperti kereta sport dan dipercayai boleh menampung jarak yang sangat jauh hingga berjuta-juta kilometer.
 • Ventus Rs4. Tayar jenis penumpang ini memberikan prestasi yang luar biasa untuk menyokong kelajuan kereta di jalan raya. Selain itu, kereta yang menggunakan tayar Ventus Rs4 boleh melengkung dengan laju dan mencengkam lebih baik di jalan basah.
 • Smart Plus (Heading 3). Tayar Hankook Smart Plus adalah tayar jenis premium yang dilengkapi dengan peningkatan kebolehan topografi dan iklim.

SUV

Harga Tayar Hankook
Tayar Hankook Dynapro AT2

Jenis ini dibuat khas untuk kenderaan SUV dapat melalui mana-mana rupa bumi dengan mudah. Terdapat 2 jenis tayar pada kategori ini, iaitu:

 • Dynapro AT2. Tayar standard ini sesuai digunakan pada semua jenis tanah, memberikan keselesaan kepada pemandu ketika memandu di jalan asfalt dan luar bandar. Teknologi yang terkandung dalam Dynapro AT2 dapat mengurangkan bunyi yang dihasilkan semasa memandu.
 • Dynapro HT. Dynapro HT memiliki prestasi yang tinggi dalam segala musim dan sesuai digunakan untuk memandu di jalan yang berlumpur. Hal ini disebabkan tapak tayar Dynapro HT dirancang khusus untuk meredam rintangan jalan yang panjang.

Van/Transporter

Harga Tayar Hankook
Tayar Hankook Vantra LT

Tayar Hankook yang tersedia untuk segmen kereta komersial hanya ada satu produk, iaitu Vantra LT. Tayar ini memiliki ketahanan yang tinggi dan kualiti anti-penuaan dalaman. Selain itu, ketahanan tayar ini juga tinggi dan dioptimalkan untuk perjalanan jauh.

Lori/Bus

Harga Tayar Hankook
Tayar Hankook SmartFlex

Tayar kereta Hankook kategori ini digunakan untuk kendaraan besar seperti lori ataupun bus. Terdapat 7 jenis, termasuk:

 • SmartFlex. Tayar ini merupakan tayar jenis all-season yang dioptimalkan untuk keselamatan, kestabilan, dan keselesaan. Ia sesuai digunakan pada berbagai cuaca dan digunakan untuk kereta berjenis sedan atau hatchback.
 • AH30. AH30 merupakan tayar radial yang menggunakan Teknologi Kawalan.
 • AM81. Tayar ini sesuai untuk pelbagai keadaan jalan asfalt dan bukan jalan asfalt.
 • DM04. Tayar Hankook DM04 mempunyai kuasa memandu yang kuat dalam keadaan jalan berlumpur.
 • DM07. Tayar jenis ini bertujuan untuk digunakan di tapak perlombongan dan pembinaan.
 • Smart Work AM09. Tayar ini sesuai untuk digunakan di lebuh raya serta jalan raya dengan pembinaan yang tidak rata.
 • AH15. Tayar jenis ini adalah tayar serba boleh untuk pelbagai keadaan permukaan jalan. Teknologi sebatian getah khas yang direndam dalam tayar ini.

Itu adalah beberapa jenis tayar Hankook yang tersedia di Malaysia, tapi jenis tayar yang tersedia bisa berbeda-beda di setiap negara.


Senarai Harga Tayar Hankook

Berikut senarai Harga Tayar Hankook Malaysia beserta saiznya, termasuk 18 inch tyre price malaysia:

Jenis dan Saiz Tayar HankookJenisHarga
Hankook Ventus Prime 3 K125Passenger CarsRM240
Hankook Kinergy EX H308Passenger CarsRM148
Hankook Ventus S1 RFT 225/45R18 (2020)Passenger CarsRM750
Hankook Dynapro AT2 Rf11 265/65/17SUVRM480
Hankook Dynapro HT RH12 225/65r17SUVRM750
Hankook Kinergy Eco2 K435 215/60/16Passenger CarsRM290
Hankook Vantra LT Ra18Van/TransporterRM326
Smart Flex AH31KLori/BusRM1157

Hankook Tyre Price

Harga Tayar Hankook tertakluk kepada perubahan pada bila-bila masa, sila layari laman web rasmi Hankook Malaysia untuk mengetahui Harga Tayar Hankook dan promsi terkini.


Tayar Hankook Pros & Cons

Harga Tayar Hankook
Tayar Hankook

Adapun Tayar Hankook memiliki kelebihan dan kekurangan, berikut ini merupakan kelebihan dan kekurangan yang ada pada Tayar Hankook.

Kelebihan tayar Hankook:

 1. Berkualiti tinggi: Tayar Hankook dikenali dengan kualiti yang baik dan inovatif, yang memastikan keselamatan dan kestabilan semasa mengemudi.
 2. Sesuai untuk berbagai cuaca: Beberapa jenis tayar Hankook dapat digunakan pada berbagai cuaca, termasuk jenis all-season yang sesuai digunakan pada musim sejuk atau panas.
 3. Efisien bahan api: Beberapa jenis tayar Hankook dapat meningkatkan efisiensi bahan api kenderaan, yang akan mengurangi kos penjagaan kenderaan.
 4. Beragam jenis: Hankook menawarkan beragam jenis tayar yang sesuai untuk pelbagai jenis kenderaan, seperti kereta, lori, dan motosikal.

Kekurangan tayar Hankook:

 1. Harga yang mahal: Tayar Hankook dikenal dengan harga yang cenderung lebih mahal dibandingkan dengan jenama lain.
 2. Kurang dikenal di beberapa negara: Hankook mungkin kurang dikenal di beberapa negara dibandingkan dengan jenama tayar lain yang lebih lama beroperasi di pasar.
 3. Terbatas jenis tayar: Beberapa jenis tayar yang di produksi hankook mungkin tidak tersedia di negara tertentu.

Itulah senarai Harga Tayar Hankook yang boleh kami kongsikan untuk korang, kami harap korang terbantu dengan informasi yang telah kita berikan.

Sampa jumpa di artikel kami selanjutnya!

Gravatar Image
Saya menyediakan maklumat terkini mengenai dunia mobil, termasuk ulasan, kajian, berita, dan banyak lagi. Saya juga menyediakan panduan yang berkaitan dengan pembelian, pemilikan, dan penjagaan mobil, serta petua yang berguna untuk membantu anda menikmati alam perkilangan automotif. Saya memberi anda asas yang diperlukan untuk membuat pilihan yang bijak dan tepat untuk memenuhi keperluan anda.

Leave a Reply