Harga Toyota Yaris Malaysia & Bayaran Bulanan

Posted on

Harga Toyota Yaris berada dalam julat RM 75,000 hingga RM 94,092. Harga Bulanan Toyota Yaris bermula dari RM944 bergantung pada tempoh dan Downpayment. Model toyota Yaris Facelift merupakan kereta baru yang bakal bersaing dengan myvi, Honda City Hatchback, dan Proton Iriz di Malaysia.

Harga Toyota Yaris Malaysia telah menjadi perhatian kalangan rakyat Malaysia saat ini. Berikut adalah butiran model kereta Toyota yaris malaysia baharu yang lebih lengkap, termasuk harga toyota yaris, spesifikasi, kelemahan dan kelebihannya:

Spesifikasi Toyota Yaris

Benang Toyota boleh didapati dalam 3 warna, 3 varian, 1 enjin, dan pilihan transmisi CVT di Malaysia. Dimensi tergesa-gesa ialah 4140 mm L x 1730 mm W x 1475 mm H. Pesaing teratas City Hatchback, Vios, Ativa dan City.

Model Toyota Yaris juga mempunyai enjin 1496 cc dengan 4 silinder yang mampu menghasilkan 106 hp kuasa dan 140 Nm tork. Ciri keselamatan tambahan yang disediakan termasuk Kunci Pusat dan Kunci Pintu Kuasa.

Harga Kereta Toyota Yaris
Exterior Toyota Yaris
Transmission Type5 Kapasiti Tempat DudukEnjinKuasa
CVT5 Seats1496 cc106 Hp

Harga Toyota Yaris

Berikut ini adalah daftar untuk harga kereta Toyota Yaris Malaysia terkini.

Negeri1.5E (AT)1.5G (AT)
Semenanjung MalaysiaRM 88,000RM 91,600
SabahRM 90,092RM 94,092
SerawakRM 90,092RM 94,092
LangkawiRM 75,000RM 76,600
LabuanRM 76,501RM 78,101

Toyota Yaris Price Malaysia | Harga Toyota Yaris

Anda boleh melayari laman web rasmi Toyota di disini

Baca Juga: Harga Toyota Vios & Bayaran Bulanan


Harga Bulanan Toyota Yaris

Pembelian Toyota Yaris boleh dibayar setiap bulan. Berikut adalah harga Yaris Bulanan.

Dengan 10 Peratus Downpayment Kereta

Berikut adalah jadwal pembayaran bulanan untuk harga Toyota Yaris bulanan dengan deposit sebesar 10 persen untuk jangka waktu 5 tahun, 7 tahun, dan 9 tahun:

Model ToyotaHarga Jualan (RM)Harga OTR (RM)10% DP90% PinjamanBulanan (2.7% int.)
Yaris 1.5 E (AT)88,000.0091,100.009,11081,990.00944
Yaris 1.5 G (AT)91,600.0095,000.009,50085,500.00984

Toyota Yaris Harga Bulanan

Kebaikan Toyota Yaris

1. Pengalaman Pemanduan yang Baik

Walaupun ia tidak mempunyai kuasa tinggi, Toyota Yaris mempunyai pemandu yang sangat responsif atau stering dan berat optimum. Pemandu elektrik yang selesa menjadikan pengalaman memandu lebih selesa.

Walaupun tidak menggunakan platform Toyota New Global Architecture (TNGA) terkini, Yaris masih dapat memberikan pengalaman pemanduan yang komunikatif dan terbaik. Berbanding dengan Honda Jazz, Yaris mempunyai transmisi CVT yang lebih lancar sehingga tidak mengganggu pengalaman memandu.

2. Tahap Ciri Keselamatan Tinggi

Walaupun kebanyakan kereta hanya menyediakan ciri keselamatan tertinggi untuk varian teratas, Yaris dilengkapi dengan 7 beg udara dan kawalan kestabilan elektronik (ESC) untuk semua varian. Walaupun varian asas J tidak mempunyai monitor titik buta, amaran trafik belakang, dan kamera 360 darjah, model kereta sekecil Yaris tidak memerlukan ciri-ciri ini untuk kekal selamat.

Satu lagi varian yang mempunyai monitor titik buta tidak membuat bunyi menjengkelkan apabila mengesan pergerakan pada ketika itu sambil memberikan keselesaan semasa memandu.

3. Paling Selasa dalam Kelasnya

Toyota Yaris tergolong dalam kelas hatchback segmen B bersama Perodua Myvi, Proton Iriz, Ford Fiesta, Kia Rio, Peugeot 208, BMW 1 Series, Volkswagen Polo dan Honda Jazz.

Berbanding dengan kereta lain di dalam kelasnya, Yaris lebih selesa kerana mempunyai ruang kabin yang paling senyap dan penggantungan yang lembut dan fleksibel, menjadikan pengalaman memandu sangat selesa.

Walaupun bergerak pada kelajuan tinggi (110 km/j), tahap bunyi di dalam kabin Yaris hanya mencapai 68 dB, lebih rendah daripada 71 dB pada Honda Jazz dan 70 dB pada Mazda 2.

Harga Kereta Toyota Yaris
Tampak Belakang Toyota Yaris

Keburukan Toyota Yaris

1. Ruang Kabin yang Kecil

Toyota yaris interior menjadi Kelemahan utama Toyota Yaris berbanding kereta lain dalam kelasnya yaitu ruang kabin yang sempit dan kekurangan ruang penyimpanan. Walaupun ruang kaki depan agak baik, ruang bahu terasa sempit.

Kelemahan sebenar ialah kekurangan ruang storan. Poket pintu kereta Yaris sangat kecil dan tidak mencukupi untuk menyimpan barang seperti kunci, kad keselamatan, cermin mata, telefon, kad tol, dan lain-lain. Ruang penyimpanan belakang juga sangat kecil berbanding Honda Jazz, iaitu hanya 286 liter berbanding 363 liter pada Jazz.

Membangunkan kesempitan ruang di kabin adalah rak pemandu yang tidak mempunyai penjajaran teleskopik, yang menyukarkan orang yang mempunyai postur tinggi untuk menunggang dengan selesa.

2. Power Rendah

Yaris mempunyai kuasa yang rendah untuk beratnya yang agak berat. Dengan 107 PS pada 6000 rpm dan tork maksimum 140 Nm pada 4,200 rpm, Yaris mempunyai nisbah berat kuasa yang lemah. Ini bermakna kuasa Yaris tidak mencukupi untuk memacu beratnya yang tinggi. Kelajuan Yaris juga agak rendah, untuk mencapai kelajuan 100 km / j yaris mengambil masa kira-kira 12.5.

3. Sistem Infotaiment Kurang Menarik

Unit kepala pada Yaris sangat tidak menarik dengan grafik yang lemah dan tidak menyokong android atau iphone. Fungsi pautan T-Link dan Cermin juga tidak mesra pengguna kerana anda perlu memastikan skrin telefon tidak dimatikan dan mesti berada dalam kedudukan melintang.

Harga kereta toyota yaris
interior toyota yaris

Baca Juga: Toyota Voxy Price Malaysia Terkini


FAQ

Apakah ciri-ciri Toyota Yaris?

Toyota Yaris mempunyai 7 beg udara, ABS, EBD dan VSC sebagai standard.
Sistem infotainment Yaris baharu juga menyokong Apple CarPlay dan Android Auto.
Sistem Telematik Kenderaan (VTS) adalah standard pada varian E&G, dan tambahan pilihan kepada semua varian kini termasuk pengecas tanpa wayar.

Gravatar Image
Saya menyediakan maklumat terkini mengenai dunia mobil, termasuk ulasan, kajian, berita, dan banyak lagi. Saya juga menyediakan panduan yang berkaitan dengan pembelian, pemilikan, dan penjagaan mobil, serta petua yang berguna untuk membantu anda menikmati alam perkilangan automotif. Saya memberi anda asas yang diperlukan untuk membuat pilihan yang bijak dan tepat untuk memenuhi keperluan anda.

Leave a Reply