Jenis Tinted Kereta Terbaik Malaysia & Harga Terkini

Posted on

Jenis tinted kereta di Malaysia berbeza-beza, dari yang memiliki kualiti biasa saja hingga bagus. Artikel ini akan menjelaskan jenis tinted kereta terbaik Malaysia.

Jenis tinted kereta ini memiliki harga yang berbeza-beza, bergantung kepada jenis dan kualiti tint yang digunakan.

Dalam artikel ini, kami akan mengupas lebih terperinci tentang jenis tinted kereta terkbaik di Malaysia dan harga dipasaran.

Jenis Tinted Kereta

Jenis Tinted Kereta
Jenis TInted Kereta

Pemasangan tinted kereta perlu diperhatikan kualitinya, berikut ini beberapa jenis tinted kereta terbaik di Malaysia:

1. Tinted Jenis Celup (Dyed Window Tint Film)

Jenis tinted kereta ini biasanya terdiri daripada beberapa lapisan filem yang digunakan untuk menyerap cahaya matahari yang masuk melalui tingkap.

Anda boleh menetapkan tahap kegelapan pada kereta mengikut keutamaan anda. Jenis tinted ini agak popular digunakan kerana ia dianggap lebih murah berbanding dengan jenis lain.

Walau bagaimanapun, tinted jenis ini mempunyai batasan dalam menghilangkan cahaya matahari dan cenderung pudar dari masa ke masa dan perlu diganti selepas beberapa ketika.

2. Tinted Jenis Logam (Metlize Window Tint Film)

Jenis tinted kereta ini mengandungi zarah logam mikro yang berfungsi untuk mencerminkan cahaya matahari.

Secara umum, tinted cermin jenis logam pandangan belakang ini juga dikatakan lebih berkesan daripada penggunaan warna kereta jenis dip.

Di samping itu, ia tahan calar dan mampu memberikan perlindungan tambahan kepada cermin depan kereta anda – mengurangkan risiko pecah cermin depan sekiranya berlaku kemalangan atau kesan utama yang lain.

Walau bagaimanapun, penggunaan tinted jenis ini boleh mengganggu isyarat radio atau GPS.

3 Tinted Jenis Hibrid (Hybrid Window Tint Film)

Jenis tinted kereta Ini adalah gabungan warna yang dicelup dan logam berwarna – ia terdiri daripada beberapa lapisan filem yang dicelup, diselingi dengan lapisan logam nipis (biasanya titanium).

Tinted jenis hibrid adalah versi mewarna pencelupan dan jenis logam yang lebih baik. Ia mempunyai kesan gangguan radio yang kurang daripada mewarna logam berwarna.

Walau bagaimanapun, harga tinted kereta hibrid lebih mahal daripada pewarna jenis pewarna dan lebih murah jika dibandingkan dengan pewarna jenis logam.

4. Tinted Jenis Karbon (Carbon Window Tint Film)

Jenis tinted kereta karbon tidak mudah pudar berbanding warna kereta lain. Ini kerana ia diperbuat daripada zarah gentian karbon dan dikatakan lebih berkesan dalam menyekat cahaya matahari daripada pencelupan atau pewarnaan jenis logam.

Ia mempunyai kemasan matte apabila dilihat dari luar – sehingga menyebabkan ramai pengguna memilih jenis berwarna ini untuk menjadikannya kelihatan lebih estetik.

Ia juga mempunyai sifat penebat yang sangat baik dan dikatakan dapat mengurangkan haba dari matahari dan meningkatkan suhu dalaman kenderaan sebanyak kira-kira 40 peratus tinted kereta.

Oleh itu, harga tinted kereta karbon dijual pada harga yang lebih tinggi di pasaran. Walaupun ia lebih mahal, ia pasti bernilai jangka hayat dan kualiti yang ditawarkannya.

5. Tinted Jenis Seramik (Seramic Window Tint Film)

Jenis tinted kereta ini mampu menyekat hampir 99 peratus sinaran UV. Di samping itu, ia juga dikatakan lebih tahan lama daripada mencelup atau mewarna jenis logam, tidak mudah pudar dan tidak mengganggu isyarat radio.

Pandangan belakang tinted kereta jenis seramik dikatakan lebih berkesan dalam mencegah haba dan cahaya matahari, sekali gus mengurangkan suhu dalaman kereta hampir separuh.

Sama seperti tinted jenis logam, jenis seramik juga dapat meningkatkan ketahanan cermin pandangan belakang. Menjadikan cermin pandangan belakang kereta lebih tahan lama dan tidak pecah jika ia pecah.

Di samping itu, ia juga dapat mengurangkan tahap silau tanpa perlu meningkatkan peratusan warna pada kereta. Mewarna seramik jenis ini biasanya dijual pada harga yang lebih premium di pasaran.


Perbezaan Tinted VLT Tinted, IR Tinted dan UV Tinted

Berikut merupakan perbezaan dari VLT, IR dan UV Tinted:

VLT TintedIR TintedUV Tinted
Perbezaan Tinted VLT Tinted, IR Tinted dan UV Tintedmerujuk pada jumlah haba yang dapat menembusi cermin kereta andamerujuk pada bahagian spektrum gelombang elektromagnet yang dipancarkan oleh matahari
Semakin rendah peratus tinted, semakin gelap tingkap cermin keretaSemakin tinggi nilai IR tinted, semakin kurang tahap kepanasan di bahagian dalam ruang kabin kenderaanNilai UV tinted menunjukkan peratusan UV yang boleh menembusi cermin kenderaan
Sekiranya ketelusan cahaya 5% warna tinted adalah lebih gelap berbanding penggunaan tinted ketelusan cahaya sebanyak 80 peratusSemakin tinggi peratusan UV tinted dicatatkan, semakin tinggi kualiti tinted kenderaan

Harga Tinted Kereta

Jenis Tinted Kereta
Tinted Kereta Murah

Harga tinted kereta bergantung pada jenis tinted yang dipilih, selain itu jenis kendaraan juga dapat menjadi penentu harga yang signifikan.

Walaubagaimanapun pada umumnya harga pasang tinted kereta sudah termasuk pemasangan pada bengkel-bengkel terdekat.

Anggaran minimun pasangan tinted kereta adalah pada harga RM150 hingga maksimum RM1000 termasuk harga tinted cermin depan kereta.


Kenapa Perlu Pasang Tinted Kereta?

Jenis Tinted Kereta
Tinted Depan Kereta

Tinted kereta akan sangat berguna jika dipasang pada kereta anda.

Semestinya dengan keadaan suhu purata di Malaysia yang cukup tinggi sekitar 28˚C hingga 35˚C hampir sepanjang tahun, ia akan menyebabkan pengguna kenderaan ingin memasang tinted kereta.

Selain itu juga ianya untuk keselesaan dan keselamatan sepanjang pemanduan.

Baca Juga: Harga Cermin Kereta Terbaik Malaysia


Faktor yang dipertimbangkan dalam Pilih Tinted Kereta

Jenis Tinted Kereta
Pemasangan Tinted Kereta

Penting bagi anda untuk memilih jenama tinted kereta terbaik yang sesuai dengan kereta anda.

Inilah cara memilih jenama warna tinted kereta yang sesuai dan faktor lain yang perlu dipertimbangkan sebelum memilih tinted.

1. Perlindungan Asas

Pastikan anda memilih tinted berkualiti yang mempunyai ciri perlindungan asas seperti perlindungan UV (warna UV) dan perlindungan haba.

Banyak pengeluar atau pengedar pewarna cermin biasanya mengiklankan pelbagai retorik menarik untuk menjual produk mereka.

Oleh itu, adalah dinasihatkan untuk melakukan penyelidikan lanjut di internet untuk memastikan.

Biasanya, terdapat pelbagai jenis tinted kereta dengan pelbagai ciri perlindungan asas yang dijual di pasaran. Harga warna kereta biasanya antara RM100 hingga RM1000 atau lebih bergantung kepada jenis warna, model atau saiz kereta.

2. Penggunaan Bahan Api

Di samping itu, tinted kereta yang baik dan berkualiti dapat meminimumkan kemasukan cahaya matahari pada kaca depan kereta anda.

Ia boleh mengurangkan dan menjimatkan penggunaan bahan api untuk menyejukkan kabin kereta anda.

Warna kereta berkualiti tinggi boleh menghilangkan haba daripada memasuki kabin kereta. Ia biasanya ditetapkan mengikut tahap Total Solar Energy Rejected (TSER).

TSER secara amnya merujuk kepada jumlah haba yang boleh disekat oleh kaca kereta berwarna. Semakin tinggi nilai TSER, semakin banyak haba boleh dihalang daripada memasuki ruang kabin.

3. Keselamatan

Beberapa tinted cermin kereta yang dijual di pasaran dilengkapi dengan ciri-ciri keselamatan yang boleh menghalang pecah atau pecah kaca kereta pecah apabila terdedah kepada kesan.

Selain itu, penggunaan ‘window tinting’ juga dikatakan dapat mengurangkan risiko jenayah dan menambah masa yang diperlukan penjenayah untuk memecah masuk ke dalam kereta anda.

Walaupun begitu, penggunaan warna tidak bermakna pengguna tidak terdedah secara langsung kepada risiko pecah kaca – kaca masih boleh pecah terutamanya dalam situasi kecemasan seperti kemalangan dan akses oleh pasukan keselamatan.

4. Jaminan dan Waranti

Di samping itu, tinted kereta berkualiti tinggi juga biasanya dilengkapi dengan perlindungan dan jaminan terjamin dari pengilang.

Iaitu, anda boleh memfailkan tuntutan kerosakan jika warna cermin pandangan belakang yang anda gunakan rosak dalam tempoh jaminan yang ditentukan.

Anda juga disyorkan untuk membandingkan tempoh jaminan dan perlindungan yang ditawarkan kerana setiap jenama tinting menawarkan jaminan perlindungan yang berbeza.

Ketahui kualiti produk mewarna termasuk perkhidmatan selepas jualan yang baik.

Jadi, itulah sedikit maklumat mengenai jenis tinted kereta yang terbaik di Malaysia dan harga terkininya.

Anda patut memilih jenis tinted yang sesuai dengan keperluan anda seperti keperluan privasi, perlindungan dari sinar UV, dan sebagainya.

Pastikan anda juga mempertimbangkan kos tinted kereta tersebut kerana harga berbeza-beza bergantung pada jenis dan kualiti.

Jangan terlalu risau dengan harga kerana anda dapat menemui banyak pilihan Brand tinted kereta terbaik yang berpatutan di pasaran.

Jangan lupa untuk memastikan bahawa tinted yang anda pilih memenuhi standard keselamatan jalan raya yang telah ditetapkan.

Anda juga boleh mengambil perkhidmatan pasang tinted dari pembekal yang berdaftar untuk memastikan pemasangan yang betul.

Terima kasih kerana membaca artikel kami, semoga artikel ini memberi manfaat kepada anda yang sedang mencari jenis tinted kereta terbaik di Malaysia!

Gravatar Image
Saya menyediakan maklumat terkini mengenai dunia mobil, termasuk ulasan, kajian, berita, dan banyak lagi. Saya juga menyediakan panduan yang berkaitan dengan pembelian, pemilikan, dan penjagaan mobil, serta petua yang berguna untuk membantu anda menikmati alam perkilangan automotif. Saya memberi anda asas yang diperlukan untuk membuat pilihan yang bijak dan tepat untuk memenuhi keperluan anda.

Leave a Reply