7 Punca Kereta Tak Boleh Start

Posted on

Assalamualaikum semua! Kali ni kami nak share sikit pasal kereta yang tak boleh start.

Bila kereta kita tak boleh start, memang mengganggu kan? Ada banyak sebab-sebab mengapa kereta kita tak boleh start.

Jangan risau, hari ni kami akan cerita 7 punca kereta tak boleh start.

So, kita boleh tau apa yang perlu kita periksa dan buat untuk elakkan masalah ni berulang. Let’s get started!

Berikut merupakan 7 punca kereta tak boleh start yang boleh korang tengok!!

1. Bateri Kereta Kong/Lemah

Bateri Kereta Kong
Bateri Kereta Kong

Ramai orang bertanya kereta tak boleh start tidak ada bunyi crank, mungkin ini terjadi karena bateri kereta kong.

Bateri kereta kong/lemah merupakan satu punca kereta tak boleh start.

Kepentingan utama bateri kereta ialah sebagai bekalan tenaga untuk hidupkan enjin kereta. Kalau bateri kereta anda sudah kong atau dalam keadaan lemah, ia tak dapat bekalkan tenaga yang cukup untuk hidupkan enjin kereta.

Ada beberapa punca utama yang boleh menyebabkan bateri kereta kong, antaranya ialah:

  1. Bateri sudah sampai had umurnya. Biasanya, jangka hayat bateri kereta hanya tahan antara 1.5 hingga 2 tahun.
  2. Alternator tak berfungsi dengan baik. Kalau alternator dalam keadaan yang lemah, ia tak dapat mengecas semula bateri secara efektif.
  3. Kereta ditinggalkan lama. Kalau kereta ditinggalkan selama lebih daripada 3 minggu dan alarm masih aktif, bateri akan guna tenaga untuk alarm tanpa sebarang pengecasan semula, dan ini akan menyebabkan bateri kong.

Korang boleh cek satu battery kereta yang terbaik kat Malaysia iaitu Amaron Battery

2, Gear Level pada “D”

Kenapa kereta tak boleh start? Mungkin karena ni, nampak macam lawak tapi ramai orang mengalami masalah kereta tak boleh start sebab gear lever tak berada pada kedudukan ‘P’.

enjin kereta tak boleh start kalau tak berada pada kedudukan P.

Hal ini mungkin terjadi karena korang tergesa-gesa semasa start kereta sehingga Tapi bile sedar tengok gear tu kat D la, kat R la, kat 2 atau L. 

Jangan risau dan cepat-cepat tukar gear lever anda ke kedudukan ‘P’, pasti semuanya akan kembali normal.

3. Starter Rosak

Fungsi starter ialah untuk hidupkan kereta dan gerakkan piston dalam enjin.

Starter yang rosak tak akan mampu gerakkan sistem pembakaran dalam enjin kereta. Itu sebabnya kereta tak boleh hidup.

Ada tanda-tanda awal masalah ni, contohnya masa anda nak crank kereta, tak ada bunyi langsung.

Atau masa enjin kereta tengah hidup, kadang-kadang anda boleh dengar bunyi besi bergesel. Kalau macam tu, itu bermakna starter mungkin dah mula haus.

Selain tu, mungkin juga kereta tak boleh start sebab lama tak start.

4. Spark Plug Rosak

Spark Plug Kereta Rosak
Spark Plug Kereta Rosak

Petanda awal masalah ni ialah susah nak start dan kereta akan semput masa nak tekan minyak, macam semput-semput gitu.

Lepas tu, ada bunyi crank tapi enjin tak hidup atau enjin hidup tapi semput-semput, cuma lampu-lampu masih menyala.

Sebabnya mungkin palam pencucuh dah rosak, jadi dia lambat nak hasilkan percikan api.

Kalau macam ni, eloklah telefon mekanik untuk tukar spark plug baru.

Biasanya kereta standard 4 silinder akan pakai 4 spark plug, jangan buat-buat terkejut nanti pomen ketuk.

Kalau kereta anda jenis Toyota Alphard V6, memang kena pakai 6 spark plug.

Baca Juga: Tanda Coil Plug Kereta Rosak

5. Fuel Pump Rosak

Pam minyak atau ‘fuel pump’ ialah komponen penting dalam kereta. Tugas fuel pump ni adalah untuk mengepam minyak dari tangki ke enjin.

Kalau anda peka dengan bunyi kereta, anda boleh dengar bunyi fuel pump berfungsi bila anda memusing kunci kereta ke arah ON sebelum ignition.

Bunyi tu menunjukkan fuel pump bekerja mengepam minyak supaya kereta boleh dihidupkan.

6. Alternator Rosak

sebab kereta tak boleh start salah satunya karena alternator rosak.

Kalau kereta anda selalu digunakan tapi bateri kereta masih cepat habis walaupun baru tukar bateri, mungkin alternator kereta anda sudah rosak.

Alternator ni penting sebab dia bagi cas elektrik kepada semua komponen dalam kereta seperti radio, lampu, wiper dan sebagainya selain charge balik bateri dan tukarkan tenaga mekanikal kepada elektrik.

Kalau alternator rosak, ada beberapa tanda-tanda yang boleh kita tengok seperti:

  • Lampu amaran dalam kereta menyala – ada simbol bateri menyala
  • Lampu hadapan kereta jadi malap atau redup
  • Bateri kereta cepat kong
  • Ada bunyi pelik atau bau getah terbakar di bahagian enjin
  • Tiada masalah dengan sambungan bateri tapi bateri masih cepat habis.

Kalau alternator rosak, kereta tak hidup. Jadi kalau ada tanda-tanda ni, baiki segera atau hantar ke bengkel untuk check voltage dan ampere.

Kalau voltage dan ampere tak okay, confirm alternator rosak dan kena tukar yang baru.

7. ECU tidak Berfungsi dengan Baik

ECU tidak berfungsi dengan Baik
ECU tidak berfungsi dengan Baik

ECU atau Unit Kawalan Elektronik adalah sebuah peranti kecil yang terdapat dalam kereta dan berfungsi untuk mengawal fungsi-fungsi penting dalam kenderaan seperti kawalan enjin dan stereng kereta, tingkap elektrik, kunci pintu, beg udara, sistem brek kecemasan automatik dan sebagainya.

masalah kereta tak boleh start mungkin terkait dengan ECU. ECU kereta boleh diibaratkan seperti CPU dalam komputer.

Tanda-tanda ECU kereta yang rosak termasuk kesukaran untuk menghidupkan kereta, peningkatan penggunaan petrol, kuasa enjin berkurangan dan lampu amaran check engine yang menyala.

ECU kereta berfungsi sebagai pusat kawalan yang mengawal aktiviti komponen elektronik kereta, dan sekiranya anda mengalami masalah yang disebutkan di atas, disarankan agar anda membawa kereta anda ke bengkel untuk pemeriksaan dan penyelesaian masalah yang tepat.

Baca Juga: Tanda Starter Kereta Rosak

Okey, itu sahaja artikel kita tentang 7 punca kereta tak boleh start. Semoga artikel ini dapat membantu anda mengenal pasti masalah apabila kereta anda tidak dapat dihidupkan.

Ingatlah untuk menjaga kereta anda dengan baik dan memberikan servis berkala untuk mengelakkan masalah-masalah yang tidak diingini.

Jangan lupa untuk berkongsi artikel ini dengan rakan-rakan anda yang memandu kereta juga. Sampai jumpa lagi dalam artikel-artikel seterusnya!

Originally posted 2023-04-24 04:25:02.

Gravatar Image
Saya menyediakan maklumat terkini mengenai dunia mobil, termasuk ulasan, kajian, berita, dan banyak lagi. Saya juga menyediakan panduan yang berkaitan dengan pembelian, pemilikan, dan penjagaan mobil, serta petua yang berguna untuk membantu anda menikmati alam perkilangan automotif. Saya memberi anda asas yang diperlukan untuk membuat pilihan yang bijak dan tepat untuk memenuhi keperluan anda.

Leave a Reply