Kereta Total Loss, Ini Perkara Wajib Anda Tahu!

Posted on

Kereta Total Loss dan korang bingung cara nak claim loss of use kereta, teruskan baca artikel ini supaya korang faham.

Kereta total loss merujuk kepada keadaan di mana kos pembaikan kereta selepas kemalangan melebihi nilai pasaran kereta itu sendiri.

Biasanya ia bermaksud bahawa kereta tu dah tak boleh dibaiki dengan kos yang berpatutan. Dalam banyak kes, syarikat insurans akan mengambil keputusan untuk membayar nilai pasaran kereta dan korang akan kehilangan kereta tu.

Jadi, macam tak berbaloi lah nak baiki kereta tu, lebih baik kita panggil dia “total loss kereta” je.

Kita kena tahu apa yang perlu kita buat jika terkena kes total loss ni. Apa prosedur, apa hak kita sebagai pemilik kereta, dan apa yang kita perlu faham sebelum membuat keputusan.

Jadi, dalam artikel ni, kita akan bincang sebab-sebab kenapa kereta boleh jadi total loss, macam mana nak tahu kereta tu jadi total loss, dan apa pilihan yang korang ada dalam situasi macam ni.

Jom kita mulakan Kereta Loss Total!

Apa Maksud Kereta Total Loss?

Apa Maksud Kereta Total Loss
Apa Maksud Kereta Total Loss

Secara umumnya, apabila syarikat insurans mengesahkan bahawa kereta anda adalah total loss, maksudnya kereta tersebut “Tidak Berbaloi Dibaiki” atau Beyond Economic Repair (BER).

Ia bermaksud bahawa kereta tersebut tidak lagi selamat atau tidak boleh dibaiki, dan kos untuk membaiki atau menggantikan kereta tersebut melebihi nilai sebenar kereta itu.

Nilai sebenar kereta anda merujuk kepada jumlah wang yang akan dibayar oleh syarikat insurans jika kereta anda menjadi total loss.

Pampasan Untuk Kereta Total Loss

Pampasan Untuk Kereta Total Loss
Pampasan Untuk Kereta Total Loss

Kalau kereta kau kena total loss, kau boleh mintak ganti rugi dari syarikat insurans kau dengan membuat tuntutan pampasan.

Tapi, proses claim ni ada syarat-syarat dari polisi insurans kau – maksud claim total loss cuma boleh buat oleh pemilik kalau kereta kau ada Polisi Insurans Komprehensif.

Kalau kereta kau ada Polisi Pihak Ketiga, Kebakaran atau Kecurian, atau Polisi Pihak Ketiga je, kau tak layak nak claim dari syarikat insurans.

Berikut merupakan senario jumlah pampasan jika anda memilih market value atau agreed value:

1, Market Value

Kalau jumlah perlindungan kereta kamu ikut nilai pasaran, bila kereta kamu total loss, pampasan yang kamu terima akan berdasarkan nilai pasaran ketika tu kereta total lost tu, bukan ikut nilai pasaran semasa kamu renew insurans kereta.

Nilai Insured (Ikut Nilai Pasaran) Semasa Renew Insurans: RM20,000
Jumlah Pampasan Diterima: RM12,000 (Ikut Nilai Pasaran Semasa Total Loss)

Kalau jumlah sum insured kereta kamu kurang daripada nilai pasaran masa kerugian berlaku, syarikat insurans cuma akan tanggung sebahagian daripada kerugian, mengikut perbezaan antara nilai pasaran dan sum insured.

Tapi, formula kiraan ni cuma terpakai kalau jumlah under-insurance melebihi 10 peratus daripada nilai pasaran.

2. Agreed Value

Kalau pilih nilai dipersetujui atau agreed value, kamu akan dapat pampasan mengikut jumlah perlindungan.

Contohnya, kalau pilih agreed value sebanyak RM20,000, iaitu nilai yang kamu setujui dengan syarikat insurans, kamu akan dapat pampasan sebanyak RM20,000 kalau kereta kamu total loss.

Nilai Dipersetujui Ketika Renew Insurans: RM20,000
Pampasan yang Diterima: RM20,000 (Tak Terjejas dengan Susut Nilai)

Jumlah ini tak akan terjejas walaupun nilai pasaran kereta kamu dah susut.

Baca Juga: Jangka Hayat Tayar Kereta & Cara Penjagaannya

Prosedur Tuntutan Insurans Kereta Total Loss

Prosedur Tuntutan Insurans Kereta Total Loss
Prosedur Claim Insurans Kereta Total Loss

Cara nak buat tuntutan insurans bila kereta kena total loss sama je macam buat tuntutan insurans lepas kemalangan, nilai pampasan insurans kemalangan jalan raya pun berbeza-beza.

Tapi, tambah sikit la kena bagi dokumen dan barang tambahan kalau kereta dah confirm total loss oleh syarikat insurans.

Berikut adalah prosedur tuntutan insurans bagi kereta yang mengalami kehilangan sepenuhnya (total loss):

1. Segera hubungi syarikat insurans anda untuk melaporkan kejadian.

Pastikan anda menyediakan maklumat mengenai polisi insurans anda, butiran mengenai kenderaan (nombor pendaftaran, model, tahun pembuatan), dan keterangan mengenai kejadian yang menyebabkan kehilangan sepenuhnya.

2. Setelah menerima laporan anda, syarikat insurans akan memberikan borang tuntutan.

Isikan borang ini dengan terperinci, termasuk butiran peribadi, maklumat kenderaan, dan huraian lengkap mengenai kejadian tersebut. Pastikan anda memberikan semua dokumen sokongan yang diperlukan seperti salinan polisi, lesen memandu, dan salinan geran kenderaan.

3. Sekiranya diperlukan, syarikat insurans mungkin akan mengirimkan pegawai penilai untuk menilai nilai kenderaan yang hilang.

Pegawai ini akan mengambil kira umur kenderaan, keadaan keseluruhan, dan harga pasaran semasa untuk menentukan nilai ganti rugi yang akan dibayar kepada anda.

4. Setelah penilaian selesai, syarikat insurans akan meninjau tuntutan anda dan dokumen sokongan yang diserahkan.

Jika semua maklumat diterima dengan lengkap, mereka akan memproses tuntutan anda dan mengeluarkan bayaran ganti rugi.

5. Bayaran ganti rugi akan dihantar kepada anda dalam bentuk cek atau melalui pemindahan bank.

Pastikan anda menyemak dan mengesahkan jumlah bayaran yang diterima sebelum menandatangani resit atau dokumen pengeluaran.

6. Jika terdapat sebarang masalah atau pertanyaan mengenai proses tuntutan, hubungi syarikat insurans anda untuk mendapatkan bantuan lanjut.

Pastikan anda menyimpan salinan semua surat-menyurat dan rekod komunikasi dengan syarikat insurans untuk rujukan masa depan.

Ingat, penting untuk bertindak dengan segera apabila kereta total loss dan memberikan semua maklumat yang diperlukan kepada syarikat insurans agar proses tuntutan insurans kereta total loss berjalan lancar.

Baca Juga: Apa Itu Overhaul Engine & Tanda Enjin Perlu Overhaul

Jadi, itulah serba sedikit cerita pasal kereta total loss claim malaysia yang korang patut tahu.

Memang tak best kalau kereta korang jadi total loss, tapi dalam keadaan yang teruk macam tu, penting untuk korang tahu apa yang perlu korang buat dan hak-hak yang korang ada.

Saat korang menghadapi situasi kereta total loss, pastikan korang ambil masa untuk berunding dengan pihak insurans, jumpa jurutaksir, dan fahamkan hak-hak korang.

Selalu pastikan korang mempunyai perlindungan insurans yang mencukupi untuk kereta korang.

Jangan terlalu bergantung pada harga yang paling murah, tetapi perhatikan juga kualiti perlindungan yang ditawarkan.

Leave a Reply