11+ Jenama Minyak Hitam Motor Terbaik Malaysia

Posted on

Satu dari 12 Minyak Hitam Motor Terbaik adalah Shell Advance AX7 4T , teruskan membaca artikel ini supaya korang tahu apa saja 8 rantai motor terbaik Malaysia!

Korang mesti dah pernah dengar istilah “engine oil” atau “minyak enjin,” kan? Memang betul, minyak hitam ni penting untuk mengekalkan kecekapan enjin motor korang.

Bukan setakat nak jaga performa, tapi juga nak panjangkan umur enjin. Jadi, takkan nak main-main dengan pilihan minyak enjin motosikal ni.

Tanpa minyak yang bagus, enjin motor jadi tak sehat dan performa jatuh. So, dalam artikel kali ni kita akan kongsi tentang minyak hitam motor terbaik yang korang patut tahu.

Jom kita mulakan 11 jenis minyak hitam motor terbaik!

1. Penzoil Fastrac RX SAE40 1.0L

Penzoil Fastrac RX SAE40 1.0L
Minyak Hitam Motor Terbaik Penzoil Fastrac RX SAE40 1.0L

Kalau ko guna motor ko hampir setiap hari, tak kisahlah apa cuaca pun, pasti kena guna Minyak Enjin Penzoil Fastac RX SAE40 1.0L 4T/2T.

Minyak ni janji nak jaga enjin dan bahagian motor ko, supaya ko boleh gerak selalu.

Lagi pun, minyak ni boleh tingkatkan prestasi motor ko.

Jadi, walaupun ko bawak motor berjam-jam dalam hujan ke panas, motor ko takkan buat hal, confirm ko dapat perjalanan yang smooth.

2. Liqui Moly Motorbike 4T Synth 10W-50/10W-40 Street Race

Liqui Moly Motorbike 4T Synth 10W-50_10W-40 Street Race
Minyak Hitam Motor Terbaik Liqui Moly Motorbike 4T Synth 10W-50_10W-40 Street Race

salah satu minyak hitam motor terbaik tu ialah Liqui Moly Motorbike 4T Synth 10W-50/10W-40 Street Race?

Serious, minyak ni power gila! Dia punya formula sintetik tu buat enjin motor ko jadi smooth gila, takde gesel-gesel.

Lagi pun, dia ada rating 10W-50/10W-40, so boleh guna ikut suhu panas atau sejuk. Harga minyak hitam motor ni RM6.00 – RM42.00.

Lagi satu, dia tahan habis habisan, takde nak cepat hangus macam minyak biasa. Kalau ko nak motor ko selalu dalam keadaan terbaik, Liqui Moly Motorbike 4T Synth 10W-50/10W-40 Street Race memang pilihan yang terbaik, bro!

3. Shell Advance AX7 4T 10W-40 Lubricant Motorcycle Engine Oil

Minyak Hitam Motor Terbaik Shell Advance AX7 4T 10W-40 Lubricant Motorcycle Engine Oil
Minyak Hitam Motor Shell Fully Syntetic Advance AX7 4T 10W-40 Lubricant Motorcycle Engine Oil

Shell Advance AX7 4T 10W-40 Lubricant Motorcycle Engine Oil adalah satu jenis minyak hitam motor skuter yang sangat bagus.

Minyak ni memang power sebab dia dicipta khas untuk motor 4-lejang. Dia punya kod 10W-40, jadi boleh guna untuk cuaca panas dan sejuk.

Jadi, enjin motor ko akan tetap bersih dan tahan lama. Lagi satu, minyak ni ada teknologi Shell PurePlus yang buat dia tahan suhu tinggi, so takkan jadi minyak hitam motor kering dan berubah warna.

Kalau ko guna minyak ni, motor ko confirm smooth jalanannya dan lebih tahan lama, karna Shell Advance AX7 4T 10W-40 Lubricant Motorcycle Engine Oil ni jenama minyak hitam motosikal terbaik.

4. Dash Oil 4T 15W50 1L

Minyak Hitam Motor Terbaik Dash Oil 4T 15W50 1L
Minyak Enjin Motosikal Terbaik Dash Oil 4T 15W50 1L

Minyak hitam motor Dash Oil 4T 15W50 1L ni memang terkenal minyak hitam motor untuk long distance, bro. Minyak ni sesuai untuk motor 4-lejang, tau.

Dia punya rating 15W50, maksudnya dia ni bagus untuk semua jenis cuaca. Jadi tak kisahlah panas ke sejuk, minyak ni tetap perform, minyak hitam motor untuk long distance.

Bukan tu je, minyak ni juga boleh bagi perlindungan yang baik kat enjin motor kita. Dia ni ada formula khas untuk jaga enjin supaya tak cepat haus dan boleh gerak dengan lancar.

Lagi satu, minyak ni tahan lama, jadi kita tak perlu risau nak tukar minyak selalu. Memang pilihan terbaik kalau nak jaga enjin motor dengan sempurna, bro.

5. Castrol Power 1 Racing 4T 10W-40

Minyak Hitam Motor Terbaik Castrol Power 1 Racing 4T 10W-40
Minyak Hitam Motor Castrol Power 1 Racing 4T 10W-40

Ada satu minyak hitam motor yang power gila, namanya Castrol Power 1 Racing 4T 10W-40, minyak hitam motor terbaik untuk lc135.

Minyak ni memang terbaik untuk motor high-performance. Dia boleh bagi enjin motor ko berfungsi dengan lancar dan cekap, minyak hitam motor untuk jalan jauh.

Lagi satu, minyak ni punya formulation khas yang boleh tahan lasak dalam suhu panas tinggi. Jadi, walaupun ko bawak motor laju-laju, minyak ni takkan cepat semburit.

Lagi satu lagi, dia punya pelinciran yang terbaik, jadi bahagian-bahagian dalam enjin ko akan sentiasa dilindungi.

Seriously bro, kalau ko nak power dan kestabilan dalam pusingan tinggi, minyak hitam Castrol Power 1 Racing 4T 10W-40 ni memang pilihan terbaik.

6. Motul 300V Factory Line Road Racing 10W-40

Minyak Hitam Motor Terbaik Motul 300V Factory Line Road Racing 10W-40
Minyak Hitam Motor Terbaik Motul 300V Factory Line Road Racing 10W-40

Minyak hitam motor rs150? Minyak hitam motor motul yang satu ni, Motul 300V Factory Line Road Racing 10W-40, memang power gila.

Ni minyak khas untuk motor-motor racing, siap dengan formulasi terbaik. Dia punya kekuatan untuk tahan haba tinggi, jadi motor ko boleh jalan laju-laju tanpa risau enjin panas teruk.

Minyak ni juga ringan, tak berat kat enjin. Dia boleh reduce friction, jadi enjin ko lagi smooth, tarikan lagi kuat.

Bukan main je, minyak ni memang sesuai untuk rider yang suka main racing atau suka bawak laju-laju. Jadi, kalau ko nak motor ko beraksi macam motor racing, minyak ni memang pilihan terbaik.

7. Valvoline Synpower 5W-40 Full Synthetic Engine Oil 4L

Minyak Hitam Motor Terbaik Valvoline Synpower 5W-40 Full Synthetic Engine Oil 4L
Minyak Hitam Motosikal Terbaik Valvoline Synpower 5W-40 Full Synthetic Engine Oil 4L

Cari minyak hitam motor y15? Valvoline Synpower 5W-40 Full Synthetic Engine Oil 4L ni minyak hitam motor yang best gila. Dia jenis minyak sintetik penuh yang memang power habis.

Minyak ni memang bagus gila nak jaga enjin motor ko. Dia boleh melindungi enjin dari keausan dan pengoksidaan. Lagi pun, dia ada formula anti-oksidan yang tinggi, so enjin ko takde masalah nak tahan lasak.

Yang lagi best, minyak ni sesuai untuk semua jenis enjin motor, tak kisahlah enjin biasa ke enjin turbo. Dia boleh tahan suhu tinggi jugak, so takde risiko minyak jadi cair bila motor ko panas.

Plus, minyak ni membantu dalam penjimatan minyak petrol. Dia punya formula kurang geseran, so enjin jadi lebih efisien dan kuat. Ko boleh la jimat sikit duit minyak.

Jadi, kalau nak jaga enjin motor ko dengan yang terbaik, Valvoline Synpower 5W-40 Full Synthetic Engine Oil 4L ni memang pilihan yang tepat.

8. Bold 4T 15W-50 1L

Minyak Hitam Motor Terbaik Bold 4T 15W-50 1L
Minyak Hitam Motor yang Terbaik Bold 4T 15W-50 1L

Minyak hitam motor 15w50, Bold 4T 15W-50 1L ni minyak hitam motor yang bagus. Dia sesuai untuk motor 4 lejang dan boleh digunakan dalam pelbagai jenis cuaca.

Minyak ni punya kelebihan yang banyak, tau.

Pertama, dia boleh tahan suhu tinggi, jadi takde masalah kalau bawak motor lama-lama atau dalam jalan yang panas.

Kedua, dia membantu jaga enjin motor supaya tetap bersih dan lancar. Enjin takkan cepat haus dan berkarat kalau guna minyak ni, bro.

Ketiga, dia boleh tingkatkan prestasi motor ko. Motosikal ko jadi lebih bertenaga dan responsif.

Jadi, kalau ko nak motor ko berfungsi dengan baik dan tahan lama, Bold 4T 15W-50 1L ni pilihan yang terbaik!

9. Elf Moto4 Race 10W-60

Minyak Hitam Motor Terbaik Elf Moto4 Race 10W-60
Minyak Pelicin Motosikal Terbaik Elf Moto4 Race 10W-60

Minyak hitam motor Elf Moto4 Race 10W-60 ni memang power gila, bro! minyak hitam motor fully synthetic sesuai gila untuk motor moto balap, streetfighter, atau sportbike ko.

Dia punya viscosity rating 10W-60, maksudnya minyak ni boleh perform baik dalam suhu panas dan suhu sejuk.

Jadi, ko takyah risau pasal minyak ni tak tahan tekanan, sebab dia punya high-performance formula yang boleh tahan lasak.

Minyak Elf Moto4 Race 10W-60 ni memang khas untuk motor high-performance, jadi dia boleh bagi enjin ko maintain power dan torque yang optimum.

Dia ada teknologi anti-friction yang boleh reduce geseran dalam enjin, jadi enjin ko jadi lagi smooth.

Lagi satu, dia punya formula yang boleh tahan oksidasi dan kekotoran, jadi enjin ko senang jaga dan tahan lama.

Kalau ko suka bawak motor laju-laju, atau suka turing jauh-jauh, minyak Elf Moto4 Race 10W-60 ni memang pilihan terbaik, bro!

10. Petronas Sprinta F700 15W-50 Semi Synthetic

Minyak Hitam Motor Terbaik Petronas Sprinta F700 15W-50 Semi Synthetic
Minyak Enjin Motosikal Petronas Sprinta F700 15W-50 Semi Synthetic

Minyak hitam motor Petronas Sprinta F700 15W-50 ialah Semi Synthetic ni memang best gila, bro. Dia jenis minyak enjin separa sintetik yang power.

Ko tahu tak, minyak ni ada formula khas yang buat enjin motor ko lebih kuat dan tahan lasak. Dia boleh tahan suhu tinggi dan jugak tekanan tinggi dalam enjin, jadi enjin ko takde hal lah walaupun ko bawak laju gila.

Lagi satu, minyak ni punya teknologi anti-oksidan yang tinggi, so dia boleh tahan lebih lama. Ko tak payah risau tukar minyak selalu, boleh jimat duit sikit tu.

Kesimpulannya, kalau ko nak jaga enjin motor ko dengan baik dan nak dia tahan lama, Petronas Sprinta F700 15W-50 Semi Synthetic ni memang pilihan terbaik. Memang power punya minyak!

11. Eneos 4T 10W-40 Jaso MA1 Synthetic Blended

Minyak Hitam Motor Terbaik Eneos 4T 10W-40 Jaso MA1 Synthetic Blended
Minyak Hitam Motor Terbaik Eneos 4T 10W-40 Jaso MA1 Synthetic Blended

Eneos 4T 10W-40 Jaso MA1 Synthetic Blended. Minyak ni memang power sebab dia gabungan minyak hitam motor fully sintetik dengan minyak biasa, so enjin motor kita jadi lebih smooth jalan.

Dia punya rating Jaso MA1, maknanya minyak ni memang bagus untuk motor 4-lejang.

Lagi best, dia punya viskositi 10W-40, jadi tak kisahlah cuaca panas ke sejuk, minyak ni tetap perform dengan baik.

Dia juga tahan lasak, takkan cepat terbakar walaupun kita bawak motor dalam keadaan suhu tinggi.

Jadi, kalau ko nak enjin motor ko berfungsi dengan mantap dan tahan lama, minyak Eneos ni memang pilihan Minyak Hitam Motor Terbaik!

12. Silkolene Max 4T

Minyak Hitam Motor Terbaik Silkolene Max 4T
Minyak Hitam Motor Terbaik Silkolene Max 4T

Minyak hitam motor Silkolene Max 4T ni memang best gila! Minyak ni memang special sebab dia dicipta khas untuk motor 4-lejang.

Dengan minyak ni, motor ko akan jadi kuat dan cergas macam takde masalah. Lagi pun, dia boleh tahan suhu yang tinggi, so takyah risau kalau panas terik.

Oh, tapi yang paling best, minyak ni boleh kurangkan gesekan dalam enjin, jadi enjin ko lebih tahan lama.

Dah la, minyak ni juga boleh tahan kotoran, so takyah risau pasal enjin jadi kotor. Memang terbaik lah minyak Silkolene Max 4T ni minyak hitam motor tukar berapa kali untuk motor ko!

Baca Juga: 11 Jenama Sprocket Motor Terbaik & Harga di Malaysia

Nah, itulah sedikit ulasan mengenai minyak hitam motor terbaik yang patut korang pertimbangkan. Bukan main senang je kan nak pilih minyak hitam?

Tapi jangan risau, dalam artikel ni kita dah senaraikan beberapa jenama yang boleh jadi pilihan korang. So, sekarang korang bolehlah buat keputusan yang terbaik untuk motor korang.

Jangan sekadar pilih ikut harga murah atau promosi je, tapi perhatikan juga spesifikasi dan keperluan motor korang.

Jangan lupa untuk sentiasa menjaga enjin motor korang dengan penyelenggaraan yang baik. Servis tepat pada masanya, tukar minyak hitam mengikut jadual, dan periksa komponen penting lain. Dengan itu, motor korang akan berjalan lancar dan tahan lama.

jadi itulah 11 Minyak Hitam Motor Terbaik!

Leave a Reply