5+ Punca Alarm Kereta Berbunyi Sendiri & Cara Matikannya

Posted on

Satu dari 6 punca alarm kereta berbunyi sendiri ialah karena pintu kereta yang masih terbuka, teruskan baca artikel ini supaya korang tahu 6 punca alarm kereta berbunyi sendiri.

Korang pernah tak alami situasi ni? Alarm kereta berbunyi sendiri macam tak ada hujan, tak ada angin. Memang boleh buat kepala pening betul.

Jom kita cerita pasal punca-punca apa yang boleh jadi penyebabnya. Siapa tahu, kot-kot ada yang dah lalui benda ni tapi tak tahu punca sebenarnya.

So, duduklah sebentar dan dengarlah cerita ni sambil kita cari jawapannya.

Punca Alarm Kereta Berbunyi Sendiri

Berikut ni kami kongsikan punca alarm kereta berbunyi sendiri termasuk punca alarm kereta vios berbunyi sendiri, pastikan korang baca dengan terperinci.

1. Pintu Kereta Masih Terbuka

Pintu Tidak Tertutup Rapat
Pintu Tidak Tertutup Rapat

Korang tau tak, punca alarm kereta berbunyi sendiri yang utama ni sebab pintu kereta yang tak tutup betul.

Kadang-kadang pintu tu nampak macam dah tutup habis tapi sebenarnya masih terbukak sikit. Bila pintu tak tutup betul, alarm kereta pun tetiba berlagu-lagu tak henti.

Jadi, sebelum korang panik, pastikan la sekali lagi pintu kereta dah ditutup betul-betul, baru masalah ni boleh settle.

2. Kepekaan Modul Penggera

Kenapa alarm kereta berbunyi sendiri (kenapa alarm kereta honda city berbunyi sendiri) ni boleh datang daripada satu komponen penting yang dipanggil modul penggera.

Modul penggera ni bertugas untuk merasai getaran sekeliling kereta. Benda ni boleh berbentuk bunyi, kenderaan lain, atau pun gerakan objek yang lalu dekat kereta kita.

Makin sensitif modul penggera ni, makin sensitif la dia nak tangkap semua getaran sekeliling kenderaan kita.

Jadi, kalau ada haiwan kecil bergerak sikit je pun, dia pun boleh tangkap dan terus berbunyi alarm tu. Betul-betul tak boleh duduk diam.

Untuk mengatasi masalah ni, korang boleh la kurangkan tahap sensitiviti modul penggera kereta tu. Cuma turunkan sket je sensitiviti dia, nanti alarm tak senang nak terpacak bunyi sendiri.

3. Masalah Bateri Central Lock

Masalah Bateri Central Lock
Masalah Bateri Central Lock

Korang tau tak, central lock tu la komponen penting yang bertugas nak kunci semua pintu kereta dari satu suis.

Tapi tah korang tau, sebenarnya central lock ni boleh jadi punca alarm kereta berbunyi sendiri (kenapa alarm kereta vios berbunyi sendiri).

Kalau bateri kunci pusat tu dah habis, korang kena la buka pintu kereta secara manual. Itulah sebabnya alarm kereta terus berlagu-lagu sendiri.

Jadi penyelesaiannya senang je, korang perlu tukar bateri central lock yang dah kering tu dengan yang baru. Dah tukar bateri, insyaAllah alarm kereta takkan berlagu-lagu tanpa sebab lagi.

4. Masalah Bateri Kunci Pusat

Korang pernah tak dengar pasal kunci pusat? Ni la komponen penting yang bertugas nak kunci semua pintu kereta dengan satu suis je.

Tapi dengar ni, kunci pusat ni pun boleh jadi punca alarm kereta berbunyi sendiri tau. Kenapa? Sebab bateri central lock dia dah kering.

Kalau bateri kunci pusat tu dah habis, korang kena buka pintu kereta secara manual la. Itulah sebabnya alarm kereta terus berlagu-lagu dengan sendirinya.

Jadi, penyelesaiannya senang je. Korang kena ganti bateri kunci pusat tu dengan yang baru. Bila dah tukar bateri yang baru, confirm la alarm kereta takkan buat konsert tak diundang lagi.

5. Kerosakan pada Komponen Penggera

Kerosakan pada Komponen Penggera
Kerosakan pada Komponen Penggera

Masalah dalam sistem penggera boleh jadi punca alarm kereta selalu berbunyi (kenapa alarm kereta myvi berbunyi sendiri).

Mungkin ada komponen dalam penggera yang rosak, dan itulah yang menyebabkan alarm berbunyi.

Korang perlu buat pemeriksaan pada sistem penggera tu untuk dapat kesan kerosakan tu. Kalau ada komponen yang rosak, maknanya sistem penggera tak berfungsi dengan baik.

Akibatnya, alarm tak berbunyi dengan betul dalam keadaan sepatutnya. Untuk betulkan masalah ni, korang perlu tukar secepat mungkin komponen penggera yang rosak tu dengan yang baru.

6. Kerosakan pada Sensor Hud

Tak lupa jugak, alarm kereta berbunyi sendiri boleh jadi disebabkan oleh masalah pada sensor hud.

Kalau sensor hud tu rosak, dia akan ingat hud kereta kita sentiasa terbuka. Isyarat dari sensor hud tu pulak akan dibaca oleh penggera sampai la akhirnya dia berbunyi.

Tapi jangan risau, masalah ni boleh diselesaikan dengan cara yang senang je. Korang bukak dan tutup balik tudung hud tu dulu.

Lepas tu, tekan butang kunci kat remote kereta. Kalau lepas buat tu pun tak berjaya, maknanya sensor hud tu memang dah teruk sangat.

Korang perlu ganti sensor hud yang baru untuk betulkan masalah ni.

Baca Juga: 7 Punca Kereta Tak Boleh Start

Cara Matikan Alarm Kereta yang Bunyi Terus

Selepas korang tahu punca alarm kereta berbunyi, berikut ni kami kongsikan juga cara matikan alarm kereta yang bunyi terus.

1. Ubah Silent Mode

Kalau alarm kereta berbunyi tak henti-henti atau terlalu sensitif sampai mengganggu, Sahabat boleh tekan butang kawalan remote central lock untuk tukar mode jadi senyap.

Kalau tak tukar mode senyap, memang la kereta Sahabat akan jadi bising tanpa henti-henti, dan ni akan mengganggu orang sekeliling kita.

2. Ganti Bateri Remote

Ganti Bateri Kunci Kereta
Ganti Bateri Kunci Kereta

Satu perkara lagi yang perlu kita perhatikan adalah jika bateri dalam remote central lock kita dah habis, kita akan kena buka pintu kereta secara manual.

Bila buka pintu secara manual ni, kereta tu akan berbunyi tanpa henti-henti.

Jadi, langkah pertama yang kita boleh buat ialah cari bateri jam yang sesuai untuk remote central lock kereta kita supaya boleh buka pintu secara automatik.

Korang boleh layari laman ni untuk beli bateri jam

3. Cara Manual

Korang boleh juga mematikan alarm kereta secara manual kalau takde remote.

Cara mematikan alarm kereta ni ialah dengan membuka pintu kereta secara manual menggunakan kunci kontak.

Lepas tu, masukkan anak kunci tu ke dalam lubang starter, then pusingkan kunci kontak dari posisi ACC ke ON sebanyak 10 kali dengan cepat dan berterusan.

Biasanya, sebelum alarm berhenti berbunyi, dia akan berbunyi dengan laju pastu berhenti. Lepas alarm berhenti berbunyi, lampu kecil yang berkedip pun akan padam.

Ni tanda yang alarm dah berjaya dimatikan, macam yang dilaporkan oleh Astraworld.

Tapi korang kena ingat, bila alarm dah tak aktif, fungsi remote pun akan hilang.

Jadi lepas dah buat trik tu, disarankan agar korang bawa kereta ke bengkel Daihatsu yang sah supaya fungsi remote boleh diaktifkan semula.

Baca Juga: Senarai Upah Baiki Kereta Malaysia Terkini

Akhirnya, sekarang kita dah tahu punca-punca alarm kereta berbunyi sendiri.

Tapi jangan risau, sebab dalam artikel Punca Alarm Kereta Berbunyi Sendiri ni dah bagi tips dan penyelesaian untuk setiap punca masalah tu.

Dengan langkah-langkah yang betul, kita boleh redakan kebisingan tak diundang dari alarm kereta kita.

Ingat, jika kita tak boleh selesaikan masalah sendiri, sentiasa elok dapatkan bantuan daripada pakar atau bengkel yang berkelayakan.

Jangan biarkan alarm kereta terus berbunyi tanpa sebab, sebab tak best la dengar bunyi-bunyian tak henti-henti tu.

Dengan pengetahuan dan langkah-langkah yang kita dah tahu sekarang, kita boleh mengatasi masalah alarm kereta berbunyi sendiri dengan lebih bijak.

Jaga-jaga kereta, jaga-jaga alarm, dan nikmati perjalanan tanpa bunyi bising tak diundang!

Gravatar Image
Saya menyediakan maklumat terkini mengenai dunia mobil, termasuk ulasan, kajian, berita, dan banyak lagi. Saya juga menyediakan panduan yang berkaitan dengan pembelian, pemilikan, dan penjagaan mobil, serta petua yang berguna untuk membantu anda menikmati alam perkilangan automotif. Saya memberi anda asas yang diperlukan untuk membuat pilihan yang bijak dan tepat untuk memenuhi keperluan anda.

Leave a Reply