[Best] 11 Shampoo Kereta Terbaik Malaysia

Posted on

Satu dari 11 Jenama shampoo kereta terbaik adalah Grass Active Foam Extra, teruskan baca artikel ni supaya korang tahu 11 shampoo kereta terbaik!

Hai, korang! Hari ni kita nak cerita pasal satu perkara yang mesti ada dalam minda kita semua – penjagaan kereta!

Macam mana nak jaga kereta kesayangan kita agar sentiasa berseri-seri? Salah satu perkara yang penting ialah menggunakan shampoo kereta terbaik!

Korang pernah tak terfikir yang shampoo kereta pun ada pelbagai jenis dan pilihan yang menarik?

Dalam artikel kali ni, kita akan kongsikan 11 shampoo kereta terbaik yang boleh membantu menjaga kesihatan cat dan keseluruhan kereta korang.

Jadi, jangan risau lagi kalau korang tercari-cari shampoo kereta yang sesuai!

Kita semua tahu bahawa kereta kita ni sering kali menjadi mangsa pencemaran jalan raya, habuk, dan kesan cuaca yang buruk.

Dengan menggunakan shampoo kereta yang betul, korang boleh memastikan bahawa kereta korang sentiasa nampak cantik, bersih, dan kelihatan seperti baru.

Dalam senarai kali ni, kita akan meliputi pelbagai jenama terkemuka yang boleh didapati di pasaran.

Jadi, tak kisahlah samada korang suka yang popular, atau pun yang jarang didengar, ada sesuatu untuk semua orang.

Apa-apa pun, korang pasti boleh jumpa shampoo kereta yang sesuai dengan bajet dan keperluan korang.

Jadi, sertai kami dalam pembacaan artikel ini untuk mengetahui 11 shampoo kereta terbaik yang wajib korang cuba. Sama-sama kita cari yang terbaik untuk menjaga kecantikan kereta kita!

Jom mulakan!

11. Grass Active Foam Extra

Grass Active Foam Extra
Grass Active Foam Extra

Biasanya, shampoo kereta warna hijau, kan. Tengok je GRASS Active Foam Extra ni, pun hijau warnanya.

Berbeza dengan shampoo lain, jenama ni punya cara cuci kereta dengan banyak air tapi still senang nak bilas, tau.

Boleh campurkan shampoo ni dalam nisbah 10-20 ml untuk basuh kereta yang ada 25-100 liter air, tau.

Lepas tu, semburkan kat bahagian kereta yang nak dibersihkan. Biar je dalam 1-2 minit, pastu bilas dengan air tekanan tinggi.

Tadaa, kereta yang kotor jadi bebas dari minyak, habuk, dan kesan serangga, tau.

Harga untuk GRASS Active Foam Extra ni bermula dari RM135.50, jadi boleh pilih yang sesuai dengan bajet, tau.

10. Armor All Ultra Shine Wash & Wax

Armor All Ultra Shine Wash & Wax
Armor All Ultra Shine Wash & Wax

Bila korang guna Armor All Ultra Shine Wash & Wax, carnauba wax yang ada tu boleh buat kereta korang nampak lagi kilau-kilau, tau.

Kandungan dia pun dikatakan boleh lindungi cat kereta daripada air hujan dan kotoran, Pin.

Jadi, takyah risau lagi cat kereta korang akan kena warna dengan titisan air hujan.

Walaupun shampoo ni teksturnya macam air, tapi dia boleh buat banyak buih, tau.

Harga untuk Armor All Ultra Shine Wash & Wax ni bermula dari RM13.00, so boleh beli dengan bajet yang selesa, tau.

9. Chemical Guys Citrus Wash & Gloss

Chemical Guys Citrus Wash & Gloss
Chemical Guys Citrus Wash & Gloss

Nak bagi kereta korang wangi dengan bau sitrus yang segar? Cuba cuci kereta guna shampoo dari Chemical Guys Citrus Wash & Gloss ni, tau.

Shampoo kereta dalam botol kuning ni kata-kata boleh hilangkan kotoran dan kesan minyak, tau.

Lagi satu, korang pasti suka dengan banyaknya buih dia sebab boleh angkat kotoran yang melekat, tau.

Macam shampoo kereta lain, Chemical Guys ni pun boleh bagi kesan kilau-kilau pada kereta lepas bilas, tau.

8. Meguiars Ultimate Series

Meguiars Ultimate Series
Meguiars Ultimate Series

Bukan setakat shampoo rambut je, tapi shampoo kereta dari Meguiars Ultimate Series ni pun ada perapi, tau.

Tu semua untuk kurangkan risiko calar pada cat bila kita basuh kereta, kan. Lagi satu, kandungan perapi dalam shampoo kereta terbaik ni pun boleh bagi kereta kita nampak kilau-kilau, tau.

Jadi, kalau kereta korang dah guna wax untuk cat, shampoo ni memang sesuai sangat, tau.

7. 3M Car Shampoo with Wax

3M Car Shampoo with Wax
3M Car Shampoo with Wax

Dengan bahan anti-statik, shampoo kereta 3M Car Shampoo with WAX ni boleh halau habuk yang melekat kat cat kereta, tau.

Kalau cuci kereta guna shampoo ni, memang kereta korang nampak lagi bling-bling, kan. Lagi satu, takyah risau sebab 3M buat shampoo dia dengan formula pH neutral, tau.

Jadi, boleh jaga keselamatan cat kereta korang, kan. Harga untuk 3M Car Shampoo with WAX ni bermula dari RM33.90, jadi boleh beli dengan bajet yang selesa, tau.

6. Sonax Car Gloss Shampoo Concetrate

Sonax Car Gloss Shampoo Concetrate
Sonax Car Gloss Shampoo Concetrate

Satu lagi shampoo kereta yang wajib korang ambil kira ialah Sonax Car Gloss Shampoo Concentrate ni, tau.

Jenama ni memang power sebab formula dia boleh pakai untuk benda pelbagai, tau.

Bagus betul, kan. Lagi satu, sebab dia takde fosfat, shampoo SONAX ni tak kuat sangat la dalam menyakitkan kereta kita, tau.

Jadi, boleh guna shampoo ni untuk cuci benda-benda macam seramik dan porselin pun, tau.

Harga untuk SONAX Car Gloss Shampoo Concentrate ni bermula dari RM58.00 – RM87.00, so boleh pilih yang sesuai dengan bajet korang, tau.

5. Bullsone First Class Car Shampoo

Bullsone First Class Car Shampoo
Bullsone First Class Car Shampoo

Salah satu shampo kereta yang paling popular di pasaran sekarang ialah Bullsone First Class Car Shampoo, tau.

Shampo ni memang bagus sangat sebab dia boleh buang semua kotoran dan bagi kereta kita kelihatan bersinar, kan.

Lagi satu, shampo ni ada tambahan perlindungan sebab takde bahan asid dalam dia, tu yang best.

Tak caya? Boleh guna shampo ni jugak untuk cuci cermin kereta, tayar, dan lantai kereta, tau.

Harga untuk Bullsone First Class Car Shampoo ni bermula dari RM40.72, jadi boleh beli dengan bajet yang selesa, kan.

4. Liqui Moly Auto Wash

Liqui Moly Auto Wash
Syampu kereta Liqui Moly Auto Wash

Kalau korang tengah cari shampoo kereta terbaik dengan harga yang berpatutan, boleh masukkan Liqui Moly Auto-Wash dalam senarai shopping bulan ni, tau.

Sebab shampoo ni, yang jual dalam harga around RM138, guna nanoteknologi untuk cuci kereta, tambah gloss, dan lindungi kereta dari habuk dan kotoran, tau.

Jadi, takyah risau kalau kereta korang dah pakai wax, shampoo kereta terbaik ni selamat digunakan, tau.

3. Doktor Wax DW8133

Doktor Wax DW8133
Doktor Wax DW8133

Kita ada cadangan shampoo kereta terbaik seterusnya, iaitu Doktor Wax DW8133, tau.

shampoo kereta wax ni memang power sebab dia boleh angkat kotoran, lumpur, dan semua kotoran lain dengan berkesan.

Yang menariknya, shampoo kereta terbaik ni punya bau sitrus yang menyegarkan, jadi bila cuci kereta tu, korang akan rasa lebih happy dan seronok, tau.

Lagipun, shampoo ni pun boleh bagi kesan kilau-kilau kat cat kereta korang yang korang suka tu, tau.

2. Turttle Wax Hot Wax

Turttle Wax Hot Wax
Turttle Wax Hot Wax

Jenama shampoo kereta terbaik yang korang boleh pilih ni ialah Turtle Wax Hot Wax, tau.

Yang bestnya, kandungan perapi dia pun selamat digunakan pada kereta yang dah ada wax coating, tau.

Tapi bukan tu je, shampoo kereta terbaik ni tak cuma bagi korang kemudahan cuci kereta je, tapi jugak jimat gila, tau.

Bila korang guna, cuma perlu tuang 2 tutup cecair dalam 4 liter air untuk basuh satu kereta, tau.

Akibatnya, Turtle Wax Hot Wax ni boleh bersihkan habuk dan kotoran lain dekat kereta korang dengan senang je, tau.

1. Golden Wax

Golden Wax
Shampoo Kereta Terbaik Golden Wax

Pengeluar tu kata alat ni boleh keluarkan semua jenis kotoran yang teruk dan degil dari permukaan kereta dan kaca, tau.

Komposisi dia pun ada lilin carnauba semulajadi, yang lepas basuh akan buat pelindung khas dekat permukaan kereta, jadi takkan ada habuk berkumpul, dan tambah lagi tahan air, tau.

Guna shampoo ni pun senang je: tambah 2 penutup produk ni dalam baldi air, kocok sampai jadi buih, pastu start enjin.

Shampoo ni pun senang nak bilas – cuma tuang beberapa kali air bersih kat enjin, tau.

Semua benda yang dijanjikan tu memang betul-betul sesuai dengan keadaan sebenar, tau.

Shampoo ni memang boleh buang habuk, termasuk bintik-bintik lama, dan selepas guna, badan enjin jadi lebih bersinar dan enjin pun jadi lebih cantik, tau.

Debu pun takkan kumpul lama-lama dekat permukaan kereta tu, sebab lapisan lilin dia tahan air kuat – air tu cuma bergulung-gulung atas badan kereta je, tau.

Baca Juga: 11 Jenama Minyak Hitam kereta Terbaik

Ok, itu dia senarai 11 shampoo kereta terbaik yang boleh korang pertimbangkan untuk membasuh kereta korang, tau.

Semua syampu kereta terbaik malaysia ni ada kelebihan tersendiri dan harga yang berbeza-beza, jadi korang boleh pilih yang sesuai dengan bajet dan keperluan korang, tau.

Ingat, mencuci kereta bukan sekadar untuk nampak cantik je, tapi juga untuk jaga cat kereta dari kotoran dan habuk, tau.

Jadi, jangan malas-malas untuk memberi perhatian pada kebersihan kereta korang.

Sama-samalah kita jaga dan pelihara kereta kesayangan kita supaya sentiasa tampak hebat dan bersinar, tau. Selamat mencuci kereta!

Gravatar Image
Saya menyediakan maklumat terkini mengenai dunia mobil, termasuk ulasan, kajian, berita, dan banyak lagi. Saya juga menyediakan panduan yang berkaitan dengan pembelian, pemilikan, dan penjagaan mobil, serta petua yang berguna untuk membantu anda menikmati alam perkilangan automotif. Saya memberi anda asas yang diperlukan untuk membuat pilihan yang bijak dan tepat untuk memenuhi keperluan anda.

Leave a Reply