23+ Jenama Speaker Kereta Terbaik Malaysia

Posted on

Jenama speaker kereta terbaik malaysia termasuk 24. Voice Speaker 23. Adams Digital GTR 22. Uncle Sam Speaker 21. Bomb Speaker 20. Blaupunkt Speaker …

Hey korang! Rasa-rasanya korang suka dengar lagu dalam kereta tak? Kalau ya, takkan lah korang nak main lagu dalam kereta korang guna speaker yang tak power kan?

Jadi, dalam artikel kali ni, kita nak kongsikan 23+ jenama speaker kereta terbaik Malaysia.

Kalau nak feeling macam dalam studio muzik kat kereta korang, kena pilih speaker yang terbaik dan berkualiti.

So, jom kita semak apa yang best kat pasaran sekarang ni!

24. Voice Speaker

Voice Speaker
Voice Speaker

Speaker ini dilengkapi dengan ciri-ciri yang mengagumkan. Dengan kuasa pengendalian sehingga 200W, anda boleh menikmati bunyi yang kuat dan jelas.

voice coil resin tahan haba meningkatkan pengendalian kuasa speaker ini, supaya anda dapat menyampaikan bunyi yang lebih baik.

Komponen yang digunakan dalam speaker ini direka untuk memberikan kualiti bunyi yang jelas dan segar.

Dengan speaker 4 inci, anda boleh memasangnya dengan mudah pada kebanyakan kenderaan.

Spesifikasi speaker ini juga mengagumkan. Kuasa maksimum mencapai 200W, manakala kuasa nominal ialah 40W.

Saiz woofer adalah 100mm (4 inci), manakala midrange mempunyai saiz 40mm. Tweeter menggunakan kubah 11mm.

Impedansnya ialah 4 OHMS, yang serasi dengan banyak sistem audio kereta.

Sensitiviti mencapai 92dB, jadi anda boleh menikmati bunyi yang jelas walaupun pada kuasa rendah.

Julat frekuensi tindak balasnya mencapai 30Hz hingga 36 kHz, membolehkan anda mendengar pelbagai butiran muzik yang lebih luas.

23. Adams Digital GTR Speaker

Adam Speaker
Adam Speaker

Speaker ini dilengkapi dengan kon suntikan hitam yang dilengkapi dengan rim getah.

voice coil ASV dengan diameter 1″ (25mm) memberikan prestasi yang baik dan stabil pada speaker ini.

Terdapat juga tweeter kubah seimbang dengan diameter 28mm yang menghasilkan bunyi treble yang jelas dan seimbang.

Julat tindak balas frekuensi yang terhasil adalah antara 76 hingga 20000KHz, memastikan pembiakan bunyi yang luas dari nota rendah ke tinggi.

Sensitiviti adalah sekitar 86dB / w / m, yang bermaksud speaker ini mampu menghasilkan bunyi yang agak kuat dengan kuasa rendah.

Impedansnya ialah 4 Ohms dengan Kuasa undian speaker ini ialah 50W, manakala kuasa maksimum mencapai 280W.

Saiz magnet adalah 80mm x 40mm x 15mm, memberikan kestabilan magnetik speaker untuk menghasilkan bunyi yang baik.

Saiz keseluruhan speaker ini ialah 50cm x 20cm x 8cm, membolehkan pemasangan yang sesuai di pelbagai kenderaan.

22. Uncle Sam Speaker

Uncle Sam Speaker
Uncle Sam Speaker

Speaker Mid-Range 6.5″ ini adalah pilihan terbaik untuk meningkatkan kualiti bunyi di dalam kenderaan anda.

Dengan kuasa RMS 55W dan kuasa puncak 165W, speaker ini mampu menghasilkan bunyi yang kuat dan jelas.

Impedansnya ialah 4 Ohms, yang memastikan keserasian dengan sistem audio yang biasa digunakan.

Sensitiviti speaker ini adalah sekitar 86 + 2dB, yang membolehkan bunyi yang agak kuat dan jelas.

Julat tindak balas frekuensi yang terhasil adalah antara 60Hz hingga 16kHz, memastikan bunyi lengkap dari nota rendah ke tinggi.

Voice coil diameter ASV 25MM dan magnet 11Oz memberikan kestabilan kepada pergerakan kon dan menghasilkan bunyi yang berkualiti.

21. Bomb Speaker

Bomb Speaker
Bomb Speaker

speaker woofer ini dilengkapi dengan beberapa ciri yang menjadikannya lebih unggul.

Bingkai aluminium die-cast memberikan kekuatan dan kestabilan speaker ini.

Terminal butang tekan berkualiti tinggi dengan salutan krom pada T-yoke memberikan rupa yang elegan.

Reka bentuk Aerovent dengan tanda suara aluminium memastikan penyejukan yang cekap untuk gegelung suara.

Gegelung suara dua lapisan memberikan prestasi suara yang lebih baik. Keliling getah labah-labah Conex dan butil memberikan ketahanan dan keanjalan yang baik.

Kabel tinsel yang lebih besar dan ringan dengan salutan polipropilena memastikan penghantaran isyarat yang baik.

Bampar getah pada magnet dan penutup tambahan yang dicetak dengan logo memberikan perlindungan tambahan.

Untuk tweeter, speaker ini dilengkapi dengan konus titanium yang menghasilkan bunyi yang jelas.

Dome lembut berukuran 28mm disejukkan dengan ferrofluid. Magnet Neodymium dan terminal besar memberikan kualiti bunyi yang baik.

speaker ini boleh dipasang siram atau permukaan dipasang. Sistem crossover redaman 12dB / oktaf menggunakan komponen kelas A memberikan pemisahan frekuensi yang baik.

Perlindungan bersepadu untuk tweeter memastikan komponen selamat. Reka bentuk mewah dengan output tweeter 0-3d8-608 menghasilkan bunyi berkualiti. Terminal bersalut emas menyediakan sambungan yang baik.

20. Blaupunkt Speaker

Blaupunkt Speaker
Blaupunkt Speaker

Speaker ini mempunyai saiz / diameter 166mm atau bersamaan dengan 6.6 “. Kuasa output normal (RMS) yang dihasilkan ialah 30W, manakala kuasa output maksimum mencapai 120W.

Sensitiviti adalah sekitar 89dB, membolehkan speaker ini menghasilkan bunyi yang agak kuat.

Impedansnya ialah 4 ohm, yang menjadikannya serasi dengan banyak sistem audio.

Julat frekuensi tindak balas speaker ini adalah antara 75Hz hingga 20,000Hz, memastikan bunyi yang jelas dari nota rendah ke tinggi.

Bahan kon yang digunakan ialah PP Disuntik, yang mempunyai kekuatan dan rintangan yang baik. speaker keliling menggunakan bahan getah yang memberikan fleksibiliti dan ketegaran yang betul.

Magnet speaker ini adalah 10oz, memberikan kestabilan dalam pergerakan kon.

Kedalaman pemasangan speaker ini ialah 56mm, manakala diameter lubang yang diperlukan ialah 158mm. Dengan spesifikasi lengkap, speaker ini sesuai untuk meningkatkan kualiti bunyi dalam kenderaan.

19. Stinger Speaker

Stinger Speaker
Stinger Speaker

Speaker ini mempunyai pemasangan sejagat, menjadikannya sesuai untuk semua jenis kereta. Dengan kuasa maksimum 170 Watts, speaker ini mampu menghasilkan bunyi yang kuat dan jelas.

Impedans speaker adalah 4 ohm, yang memastikan kecekapan sistem bunyi.

Julat frekuensi yang boleh dipancarkan adalah antara 70 Hz hingga 20 kHz, membolehkan main balik bunyi yang baik dari nada rendah hingga tinggi.

Speaker ini memberikan kesan bunyi yang baik, terutamanya dalam menghasilkan bass yang kuat.

Di samping itu, speaker ini boleh digunakan dengan atau tanpa penguat kuasa, memberikan pengguna fleksibiliti dalam mengintegrasikan mereka dengan sistem bunyi mereka.

Di samping itu, speaker ini juga dilengkapi dengan jaminan satu bulan, memberikan keyakinan tambahan kepada pembeli.

18. Caliber Speaker

Caliber Speaker
Caliber Speaker

Speaker ini sesuai untuk semua jenis kereta. Ia memberikan kesan bunyi yang baik, menghasilkan suara yang jelas dan berkualiti.

Kami juga menawarkan harga yang paling rendah dengan jaminan yang diberikan kepada pelanggan.

Saiz speaker ini adalah 6.5″, yang merupakan saiz yang popular untuk sistem audio kereta.

Speaker ini dapat digunakan dengan atau tanpa penguat kuasa, memberikan fleksibilitas kepada pengguna dalam memasangnya dalam sistem bunyi kereta mereka.

17. JVC Speaker

JVC Speaker
JVC Speaker

Speaker kereta 2-Way CS Series berukuran 6.5″ ini merupakan pilihan yang baik untuk meningkatkan sistem bunyi kendaraan Anda.

Speaker ini mampu menangani daya dengan baik. Untuk daya puncaknya, speaker ini dapat mencapai 600 watt per pasang atau 300 watt setiap speaker.

Sedangkan daya RMS-nya adalah 60 watt per pasang atau 30 watt setiap speaker.

Rentang daya yang direkomendasikan adalah antara 5 hingga 40 watt RMS per saluran, memberikan fleksibilitas dalam pemilihan penguat daya yang sesuai.

Material kerucut speaker menggunakan bahan mika, yang memberikan kekakuan dan ketahanan yang baik.

Selain itu, surround speaker terbuat dari kombinasi bahan karet dan kain, memberikan performa yang seimbang.

Speaker ini dilengkapi dengan tweeter berdome balans yang terbuat dari Poly-Ether Imide dengan diameter 1″.

Tweeter ini membantu dalam menghasilkan suara treble yang jernih dan seimbang.

Dengan kombinasi fitur-fitur yang berkualitas ini, speaker CS Series 6.5″ 2-Way ini mampu memberikan pengalaman mendengarkan yang memuaskan dalam mobil Anda.

16. Bride Speaker

Bride Speaker
Bride Speaker


Speaker ini menawarkan rentang frekuensi respons dari 60Hz hingga 20kHz. Sensitivitinya adalah sekitar 90 ± 3 dB, yang berarti speaker ini dapat menghasilkan suara yang cukup keras.

Impedansinya adalah 4 ohm, yang memungkinkan speaker ini kompatibel dengan berbagai sistem audio.

Dalam hal daya, speaker ini memiliki daya puncak sebesar 50 Watt.

Bagian woofer speaker ini memiliki diameter voice coil maksimum sebesar 25mm yang terbuat dari bahan Kapton.

Bobot magnet woofer sebesar 6.5oz dan terbuat dari bahan Strontium. Untuk tweeter, diafragma yang digunakan adalah jenis Mylar.

Diameter voice coil tweeter adalah 13mm dan terbuat dari aluminium. Magnet tweeter menggunakan jenis Neodymium.

15. Samurai Katana Speaker

Samurai Katana Speaker
Samurai Katana Speaker


Speaker kereta murah ini menawarkan response frekuensi dari 60Hz hingga 20kHz. Sensitivitinya adalah sekitar 90 ± 3 dB, yang bermakna ia mampu menghasilkan bunyi yang cukup nyaring. Impedansinya adalah 4 ohm, yang memberikan kecekapan kepada sistem bunyi.

Dalam hal kuasa, speaker ini mampu mencapai kuasa puncak sebanyak 50 Watt.

Bagian woofer speaker ini mempunyai diameter voice coil sebesar 25mm yang terbuat dari bahan Kapton. Magnet woofer beratnya 6.5oz dan terbuat dari bahan Strontium.

Tweeter speaker ini menggunakan diafragma Mylar yang berkualiti. Diameter voice coil tweeter adalah 13mm dan terbuat dari aluminium. Magnet tweeter menggunakan jenis Neodymium.

14. Pegasus Speaker

Pegasus Speaker
Pegasus Speaker

Speaker kereta terbaik ini memiliki kuasa muzik maksimum sebanyak 180W dengan kuasa nominal 50W.

Woofer-nya berukuran 165mm. Impedansinya adalah 4 ohm, yang memberikan kecekapan kepada sistem bunyi.

Sensitiviti speaker ini ialah 91dB/w/m, yang bermakna ia mampu menghasilkan bunyi yang cukup nyaring.

Response frekuensi speaker ini adalah antara 70 hingga 21,000Hz, jadi ia mampu menghasilkan bunyi dari nada rendah hingga nada tinggi dengan baik.

13. Taka Speaker

Taka Speaker
Taka Speaker

Speaker kereta terbaik ini sesuai untuk semua jenis kereta dan boleh dipasang di pintu depan dan pintu belakang dengan lubang berukuran 6.5″.

Ia menghasilkan kesan bunyi yang menyenangkan. Kami juga menawarkan harga yang paling rendah dalam jaminan.

Saiz speaker ini adalah 6.5″ dan dilengkapi dengan tweeter dome berukuran 1″.

Ia juga dilengkapi dengan crossover untuk mengawal frekuensi bunyi. Speaker ini boleh digunakan dengan atau tanpa penguat kuasa.

Komponen MidBass Speaker ini mempunyai voice coil berukuran 25mm Hi-Temp ASV dan magnet berukuran 12 Oz Ferrite.

Konnya menggunakan Injection P.P Cone dengan lapisan getah (Rubber). Rentang frekuensi tindak balasnya adalah dari 50 Hz hingga 20kHz.

Sensitivitinya adalah 91dB / 1M / 1W. Impedansinya adalah 4 Ohm. Kuasa puncaknya adalah 200 Watt maksimum.

Baca Juga: 14+ Jenama Dashcam Terbaik

12. SP Audio Speaker

SP Audio Speaker
SP Audio Speaker

Speaker kereta terbaik ini sesuai untuk semua jenis kereta dan boleh dipasang di pintu depan dan pintu belakang.

Ia menghasilkan kualiti bunyi premium yang memukau. Dengan saiz 6.5″, ia merupakan speaker universal yang boleh digunakan dalam pelbagai jenis kereta.

Terdapat juga tweeter dome berukuran 1″ untuk menghasilkan bunyi treble yang jelas. Speaker ini dilengkapi dengan crossover untuk mengawal frekuensi bunyi yang dihasilkan.

Ia juga boleh digunakan dengan atau tanpa penguat kuasa (power amplifier). Dengan kuasa maksimum sebanyak 200 watt, ia mampu menghasilkan bunyi yang kuat dan jelas.

Impedansinya ialah 4 ohm, yang membolehkan ia memberikan prestasi bunyi yang baik.

Rentang frekuensi yang disokong adalah dari 70 Hz hingga 20 kHz, jadi ia mampu menghasilkan bunyi dari nada rendah hingga nada tinggi dengan baik.

Tambahan pula, ia menawarkan kesan bunyi premium dengan bass yang keras.

11. Venom Diablo Speaker

Venom Speaker
Venom Speaker

Jenama speaker kereta terbaik selanjutnya ialah Venom. Speaker kereta Venom ni memang power! Dia punya midrange, midbass, dan tweeter semua dalam satu sistem.

Yang menariknya, dia ada teknologi crossover pasif untuk hasilkan bunyi yang jelas dan mantap.

Lagi satu, design dia pun sangat bergaya, ada warna ungu di tepinya tu.

10. Sony Speaker

Sony Speaker
Sony Speaker

Speaker ini dilengkapi dengan woofer HOP aramid carbon fiber matrix yang menghasilkan suara rendah yang luar biasa, dirancang khusus untuk memberikan pengalaman Sony EXTRABASS yang memukau.

Dengan daya RMS 45W / puncak 270W, speaker ini memberikan kualitas suara yang fantastis bahkan dalam sistem audio pabrik.

Desain koaksial 3-way pada speaker ini memberikan cakupan suara yang luas dari nada rendah hingga tinggi tanpa perlu menginstal speaker tambahan.

Tweeter PEI dengan tambahan Super Tweeter yang ditingkatkan menghasilkan suara frekuensi tinggi yang sangat jernih.

Desain tweeter yang datar memungkinkan pemasangan yang mudah dan rata di ruang yang sempit.

Dengan desain ini, Anda dapat dengan mudah memasang speaker ini dengan rapi tanpa mengganggu tampilan kendaraan Anda.

Selain itu, Sony memberikan jaminan kualitas dan umur panjang dengan garansi Sony X-plod selama 3 tahun.

Dengan jaminan ini, Anda dapat memiliki kepercayaan penuh terhadap kualitas dan daya tahan speaker ini.

9. Kenwood Speaker

Kenwood Speaker
Kenwood Speaker


Pasangan speaker 2-way berukuran 6-1/2″ ini merupakan pilihan yang baik untuk meningkatkan pengalaman mendengarkan musik di dalam kendaraan Anda.

Woofer yang digunakan terbuat dari bahan polypropylene dengan surround kain yang dirawat, memberikan suara yang berkualitas dengan performa yang baik.

Tweeter berdome seimbang dengan diameter 1″ turut disertakan untuk menghasilkan suara treble yang jernih dan seimbang.

Selain itu, speaker ini dilengkapi dengan grille untuk melindungi dan memberikan tampilan yang estetis.

Rentang daya yang direkomendasikan adalah antara 2 hingga 30 watt RMS, dengan daya puncak mencapai 300 watt. Impedansinya adalah 4 ohm, yang kompatibel dengan sebagian besar sistem audio mobil.

Speaker ini memiliki rentang respons frekuensi antara 35 hingga 22,000 Hz, memungkinkan reproduksi suara yang luas dari nada rendah hingga tinggi.

Sensitivitasnya mencapai 92 dB, yang berarti speaker ini mampu menghasilkan suara yang cukup keras dan jernih dengan daya yang rendah.

Dalam hal pemasangan, speaker ini memiliki kedalaman pasang dari atas sebesar 1-11/16″.

Dengan spesifikasi yang lengkap ini, speaker 2-way berukuran 6-1/2″ ini cocok untuk memperkaya pengalaman mendengarkan musik di dalam mobil Anda.

Suara yang berkualitas, kemampuan daya yang baik, dan desain yang estetis menjadikan speaker ini pilihan yang tepat bagi para pecinta musik di jalan.

8. Bose Speaker

Bose Speaker
Bose Speaker

Satu lagi jenama speaker kereta terbaik dari Bose ni memang mantap! Speaker ni besar sikit, tapi hasil bunyi dia memang power gila.

Dengar bunyi dia, macam tengah dalam panggung konsert betul. Bunyi dia meluas sampai ke setiap sudut kereta, cipta kesan surround yang best.

Yang bestnya, speaker ni tak perlu peredam atau sambungan kuasa khas. Senang je pasang dalam kereta kecil pun boleh.

Tapi, sebab saiz dia besar sikit, lebih sesuai untuk kereta jenis bass mini atau MPV la.

Bunyi speaker ni kuat tapi tak bahaya untuk telinga, jadi tak perlu risau kalau ada bayi dalam kereta.

7. Alpine Speaker

Alpine Speaker
Alpine Speaker

Speaker kereta Alpine ni memang power gila. Kuasa dia boleh cecah 280 watt, jadi memang boleh buat kereta bergema dengan bunyi dia.

Bunyi speaker ni memang padu gila, frekuensinya meliputi dari 30 Hz sampai 30 kHz. Jadi, bass dia memang kira mantap la.

Dalam beberapa tahun ni, Alpine ni memang jadi favorite ramai orang, sebab bunyi dia memang superb gila. Boleh pasang volume tinggi pun takde herotan langsung.

Saiz dia standard je, diameter 16 cm. Tapi component 2-way yang ada dalam dia memudahkan nak pasang.

Overall, speaker Alpine ni memang pilihan terbaik la untuk upgrade audio kereta terutama speaker kereta wira / speaker kereta kancil / speaker kereta myvi. Memang padu dan senang pasang.

6. Pioneer Speaker

Pioneer Speaker
Pioneer Speaker

Speaker ini memiliki desain 6.5″ Coaxial 2-Way yang memberikan pengalaman mendengarkan suara yang memukau.

Dengan desain tweeter 30mm Balanced Dome, Anda akan mendapatkan suara frekuensi tinggi yang seimbang dan jernih.

Komposisi tweeter menggunakan bahan Polyethylene Terephthalate (PET) yang memberikan kualitas suara yang baik.

Sedangkan komposisi woofer menggunakan Injected Molded Polypropylene™ (IMPP) dengan lapisan MICA, yang menghasilkan suara woofer yang kuat dan jernih.

Speaker ini dilengkapi dengan lapisan karet pada bagian pinggiran woofer yang dilapisi kain, memberikan perlindungan tambahan dan meningkatkan kualitas suara.

Magnet woofer menggunakan komposisi Ferrite yang memberikan daya tarik yang kuat.

Dengan daya musik maksimum (nominal) 300W MAX (40W Nom), speaker ini mampu menghasilkan suara yang kuat dan jernih.

Rentang frekuensi responsnya adalah 31 Hz hingga 18 kHz, memberikan cakupan suara yang luas.

Sensitivitasnya adalah 89 dB dengan daya 1W/1 m, memberikan sensitivitas yang baik terhadap sumber suara.

Impedansinya adalah 4Ω, yang kompatibel dengan banyak sistem audio mobil.

Kedalaman pemasangan speaker ini adalah 1-3/4″, memungkinkan pemasangan yang mudah pada berbagai kendaraan dengan Dimensi pemotongan (cut-out) yang diperlukan adalah 5″.

5. JBL Speaker

JBL Audio Speaker
JBL Audio Speaker

Speaker JBL Stage3 menggabungkan teknologi berpaten, kejuruteraan kelas dunia, dan warisan bunyi profesional JBL untuk mencipta barisan speaker audio kereta yang kuat.

Dengan tumpuan pada prestasi dan keserasian, mereka memberikan prestasi bunyi yang tiada tandingan dalam kenderaan korang.

Speaker kereta koaksial 2-way berukuran 6-1/2″ (160mm) ini akan memberikan pengalaman bunyi yang memukau.

Kuasa yang dapat ditangani adalah 45Wrms dengan kuasa puncak sehingga 225W. Sensitiviti (@ 2.83V/1m) adalah sekitar 92dB, yang bermakna ia mampu menghasilkan bunyi yang nyaring.

Response frekuensi pula adalah dari 55Hz hingga 20kHz, jadi korang boleh menikmati bunyi dari nada rendah hingga nada tinggi dengan jelas.

Impedansinya pula adalah 3ohm, yang memberikan kecekapan kepada sistem speaker kereta korang.

4. Carrozzeria Speaker

Carrozierria Speaker
Carrozerria Speaker

Speaker kereta terbaik ni boleh menghasilkan kuasa sebanyak 60 watt RMS (380 watt kuasa puncak). Jadi, korang boleh jangkakan bunyi yang padu daripadanya.

Untuk rentang frekuensi, ia mampu memainkan bunyi dalam lingkungan 26 hingga 29,000 Hz. So, korang dapat menikmati bunyi yang luas dari nada rendah hingga nada tinggi dengan speaker ni.

Sensitivitinya adalah sekitar 89dB, jadi ia agak sensitif terhadap sumber bunyi. Dengan sensitiviti yang tinggi, korang dapat menikmati bunyi yang jelas dan nyaring.

Speaker ini menggunakan kon poypropilena sebagai kon woofer. Kon ini dikenali kerana keupayaannya menghasilkan bunyi yang berkualiti dan tahan lasak.

Impedansinya pula adalah 4Ω, yang merupakan nilai standard untuk speaker kereta.

3. Soundstream Speaker

Soundstram Speaker
Soundstram Speaker

Jenis Speaker kereta terbaik selanjutnya datang dengan 6.5 Rubber dengan Polypropylene dengan Mica Injection Woofer.

Untuk kuasa puncaknya, dia boleh sampai 80W (40W RMS). Impedansinya adalah 4Ohm dan voice coil dia menggunakan ASV berukuran 25mm.

Magnet dia pula adalah berukuran 76mm (11 Oz). Speaker ni juga dilengkapi dengan tweeter berukuran 40mm Mylar dan 13mm Mylar.

Sensitivitinya adalah 88 dB (2.83V/1M). Jadi, sensitiviti bunyinya agak tinggi.

Untuk response frekuensinya, ia adalah dalam lingkungan 65hz hingga 20000hz. Jadi, ia mampu menghasilkan bunyi yang cukup luas dari nada rendah hingga nada tinggi.

2. Mohawk Speaker

Mohawk Speaker
Mohawk Speaker


Jenama spekaer kereta terbaik selanjutnya ada model M1-Series – 6.5″ Bass Mid Speaker dari Mohawk.

Untuk model M1-6, power RMS dia ialah 50W dan peak power boleh sampai 100W. Sensitiviti dia pula dalam range 87 ± 2dB.

Lepas tu, ada pula model MS-Series – 6.5″ Bass Mid Speaker. Model MS-6 ni punya RMS power 60W dan peak power 120W.

Response frekuensi dia dari 60 Hz hingga 20 kHz. Sensitiviti pulak dalam range 87 ± 2dB.

Kita tak boleh lupa juga tentang PRO Series – 6.5″ PRO Bass Mid Speaker. Model M1-6PRO ni mempunyai impedans 4 Ohm.

Power RMS dia ialah 75 Watt, dan peak power boleh cecah 150 Watt. Response frekuensi dia pulak dalam lingkungan 62 Hz hingga 16 kHz. Sensitiviti untuk model ni ialah 88 ± 2dB.

1. Nakamichi Speaker

Nakamichi Speaker
Nakamichi Speaker


Korang perlu tengok spesifikasi speaker kereta paling best yang korang perlu tahu sebelum membeli.

Speaker jenis ni ialah 6″ (15.8cm) 4-way, yang mana kedalaman pasangannya kena lebih dari 1.8″ (45mm).

Power yang dia boleh hasilkan ialah 20W, sama dengan RMS. Tapi kalau korang nak crank up bunyi dia lagi kuat, peak powernya boleh sampai 400W.

Sensitivity dia pula dalam range 86 ±3dB/W/m, dan frequency response antara 85-20kHZ. Impedance dia ialah 4Ω, dengan voice coil jenis ASV 25.5mm. Magnet mass dia pulak seberat 5.15Oz (146g), dan berat bersih speaker ni kira-kira dalam 1kg.

So, kalau korang nak beli speaker kereta, make sure korang perhatikan spec-spec ni supaya korang dapat pilih speaker yang sesuai dengan bajet dan keperluan korang.

Baca Juga: 25 Senarai Android Player For Car Terbaik Malaysia

Alhamdulillah, kita dah sampai ke penghujung artikel ni. Sekarang korang dah tahu 23+ jenama speaker kereta terbaik Malaysia yang wajib korang pertimbangkan.

Jangan main-main dengan kekuatan bunyi dalam kereta, sebab itulah yang akan buat perjalanan korang lebih seronok dan meriah.

Kalau korang nak tambah kelainan dan feeling macam rockstar dalam kereta, pastikan korang pilih speaker yang padu dan berkualiti.

Ingat, ada banyak faktor yang korang kena fikirkan sebelum memilih speaker kereta yang sesuai.

Kualiti bunyi, saiz, kekuatan, dan tentunya bajet korang pun perlu diambil kira. Jadi, pastikan korang buat research dan baca review sebelum membuat keputusan akhir.

Semoga artikel ni memberi manfaat dan membantu korang dalam memilih speaker kereta yang bagus untuk menambah keseronokan perjalanan korang.

Jangan lupa share artikel ni dengan kawan-kawan yang tengah mencari speaker kereta juga.

Sampai jumpa dalam artikel-artikel menarik yang lain! Selamat berpelesiran dengan bunyi muzik yang padu dalam kereta korang. Rock on!

Gravatar Image
Saya menyediakan maklumat terkini mengenai dunia mobil, termasuk ulasan, kajian, berita, dan banyak lagi. Saya juga menyediakan panduan yang berkaitan dengan pembelian, pemilikan, dan penjagaan mobil, serta petua yang berguna untuk membantu anda menikmati alam perkilangan automotif. Saya memberi anda asas yang diperlukan untuk membuat pilihan yang bijak dan tepat untuk memenuhi keperluan anda.

Leave a Reply