9 Tanda Bateri Kereta Kong & Tips Penjagaannya

Posted on

Tanda Bateri Kereta Kong termasuk 1. Kereta susah nak start 2. Kereta Sering Jump Start 3. Bau Macam Telur Busuk 4. Badan Bateri Bengkak …

Bila kita tengah drive kereta, memang tak nak la jadi perkara tak diingini macam kereta mati total kat tengah jalan raya.

Salah satu penyebab utama kereta mati total ialah bateri yang kong.

Tu la kenapa penting bagi pengguna kereta untuk selalu check bateri dengan kerap.

Boleh guna alat cek bateri atau tengok je petanda-petanda yang keluar bila nak start kereta.

Proses check bateri ni kena jadi rutin supaya takde halangan time kita drive.

Dalam artikel ni, kita nak bagi info pasal tanda-tanda bateri kereta kong dan macam mana nak cara penjagaan bateri.

Kita juga akan kongsi tips-tips supaya bateri kereta sentiasa dalam keadaan yang baik dan terjaga.

Dengan tahu tanda-tanda bateri kereta kong dan rajin check bateri, boleh la panjangkan hayat bateri dan elakkan halangan time kita bawak kereta kat jalan raya.

Tanda Bateri Kereta Kong

Berikut merupakan beberapa tanda bateri kereta kong yang mungkin terdapat pada kereta korang.

1. Kereta Susah Dihidupkan/Start

Kereta Susah Dihidupkan
Kereta Susah Dihidupkan

Tanda bateri kereta kong Yang paling obvious adalah bila kereta susah nak start.

Senang je nak cam tanda ni. Bila korang nak start kereta, korang kena pusing kunci berkali-kali sebab kereta tak hidup dengan satu pusingan macam dulu.

Ni dah tunjuk tanda awal bateri kereta dah lemah atau kong habis. Lagi teruk kalau terpaksa jump start kereta korang.

2. Sering Memerlukan Jump Start

Tanda Bateri Kereta Kong seterusnya mungkin je kalau kereta korang sering jump start.

Kereta korang kena mintak tolong jump start especially time sejuk, cam time pagi ke atau masa hujan.

Kalau korang kena jump start lagi-lagi selama kurang dari seminggu, bermakna Tanda bateri kereta kong atau bateri kereta kena tukar / air kena tambah (kalau pakai sel basah).

3. Berbau Macam Telur Busuk

Tanda bateri kereta kong seterusnya adalah berbau macam telur busuk.

Kalau bateri kereta dah rosak, kadang-kadang akan keluar bau yang busuk macam telur yang dah busuk.

Ni sebab ada circuit short dalam bateri kereta korang, so asid sulfurik bocor dan keluarkan bau gas yang busuk.

Ni jugak tanda yang bateri kereta dah kong. Korang kena ambil tindakan cepat kalau ni jadi sebab boleh rosakkan komponen lain dalam kereta korang.

4. Badan Bateri Kelihatan Bengkak

Korang boleh periksa badan bateri kereta korang untuk tahu kalau bateri tu okay ke dah rosak dan kena tukar.

Badan bateri kereta yang dah rosak nampak bengkak sikit macam bateri telefon yang selalu kena masalah ni.

Walaupun kereta korang masih boleh hidup, elok la tukar bateri baru supaya takde masalah lain selain bateri kereta kong.

5. Lampu Amaran Menyala

Lampu Amaran Menyala
Lampu Amaran Menyala

tanda bateri kereta lemah boleh Perhatikan pada dashboard yang ada kat depan stereng.

Bila bateri kereta korang dah tak mampu simpan cas dengan baik, atau tak dapat cas betul-betul, lampu amaran bateri kereta akan menyala kat dashboard tu.

Bila simbol bateri tu berkelip-kelip kat dashboard, bermakna ada something tak kena dengan bateri dan korang kena periksa cepat-cepat termasuk tanda bateri kereta nak habis.

6. Alarm Berbunyi Sendiri

Kadang-kadang, bila alarm kereta tiba-tiba berbunyi, kita jadi kelam-kabut tak tahu apa yang jadi.

Biasanya ni berlaku kat kereta jenama TOYOTA atau PROTON. Bila alarm tu mula berbunyi tanpa sebab, tu tanda bateri kereta kena tukar secepat mungkin.

7. Tetapan Jam dan Radio Perlu Dipratetapkan

Setting jam dan radio kena reset setiap kali start kereta, ni menunjukkan bateri korang dah lemah dan perlu ditukar.

8. Lampu Kereta Malap

Kadang-kadang susah sikit la bagi owner kereta perasan bila dok kat bandar yang terang, tapi ni salah satu tanda yang bateri kereta dah kong.

9. Penunjuk Meter Minyak Menjadi Tidak Menentu

Tanda Bateri Kereta Kong boleh tengok pada penunjuk meter minyak.

Meter minyak jadi tak menentu, tak seragam, tak macam biasa. Dalam keadaan normal, meter minyak akan tunjuk jarak lebih kurang 115km± dengan 3 bar minyak, tapi kalau bateri dah kong, meter hanya tunjuk jarak lebih kurang 50km± je. Ni biasa jadi kat kereta Perodua.

Baca Juga: 9 Tanda Throttle Body Rosak

Tips Penjagaan Bateri Kereta

Tips Penjagaan Bateri Kereta
Tips Penjagaan Bateri Kereta

Kenapa bateri kereta cepat habis? Ini kerana anda tidak pandai menjaga dan menyelenggara bateri kereta.

Berikut tips penjaagaan bateri kereta yang boleh korang cuba pada kereta korang.

1. Cek level air bateri

Check lah level air dalam bateri kereta (kalau guna jenis sel basah) korang setiap 3 bulan atau 5000km.

Kalau korang banyak drive jauh, cek lah lagi kerap supaya level air tetap dalam keadaan yang betul.

2. Bersihkan terminal bateri

Terminal bateri tu yang sambungkan elektronik kereta dengan bateri. Kalau terminal bateri longgar, tight kan balik cepat-cepat.

Sebab kalau tak, habuk hijau tu akan tumbuh kat permukaan terminal dan ganggu sambungan bateri.

3. Periksa penutup bateri

Ada kereta-kereta tertentu ada penutup untuk lindung bateri dari panas enjin. Kalau bateri terkena panas, nanti umur bateri jadi pendek.

4. Guna bateri yang bagus

Bateri yang bagus tahan lama – ada yang boleh tahan lebih dari 2 tahun kalau jaga dan guna betul. Biasanya, bateri yang bagus ada warranty and guarantee.

5. Jangan guna minyak tak sesuai kat terminal bateri

Kalau letak minyak macam minyak gris tak betul kat kepala bateri, kepala bateri boleh berkarat. Lagi satu, kalau guna banyak sangat, boleh lemahkan kuasa bateri dan ganggu prestasi dia.

6. Matikan sistem elektronik kalau enjin tak hidup

Bila korang matikan enjin, pastikan semua alat elektronik dalam kereta macam aircond, lampu, atau radio pun mati sekali. Macam tu, kuasa bateri boleh tahan lama sikit.

7. Check kuasa bateri selalu

Bateri kereta yang ‘sihat’ akan baca antara 12-13 Volt bila enjin tak hidup, dan antara 13.5-14.5 Volt bila enjin hidup. Kalau kuasa bateri bawah 13.5 Volt atau lebih dari 14.5 Volt, kemungkinan besar ada masalah dengan alternator kereta korang.

Baca Juga: Harga Bateri Kereta Malaysia Terkini

Jadi, itulah 8 tanda-tanda bateri kereta kong. Kalau korang perasan ada petanda-petanda macam tu, jangan pandang remeh.

Elakkan masalah kat jalan raya dengan rajin check bateri dan jaga keadaan bateri korang.

Pastikan korang selalu periksa tahap air bateri, bersihkan terminal bateri, periksa penebat bateri, guna bateri yang berkualiti, jangan guna minyak tak sesuai kat terminal bateri, matikan sistem elektronik kalau enjin tak hidup, dan selalu check kuasa bateri.

Ingat, bateri yang sihat memastikan kereta korang boleh start dengan lancar dan elakkan masalah kat jalan.

Jaga bateri dengan betul supaya bateri tahan lama dan korang takde halangan bila drive kereta.

So, kalau korang perasan tanda-tanda yang dah kami kongsikan ni, jangan tunggu lama-lama.

Buat pengecekan dan ambil tindakan cepat. Lebih baik mengelak dari terjebak kat jalan raya dengan kereta mati total, kan?

Jaga diri dan jaga kereta korang. Semoga info-info ni bermanfaat untuk korang semua. Drive safe, guys!

Gravatar Image
Saya menyediakan maklumat terkini mengenai dunia mobil, termasuk ulasan, kajian, berita, dan banyak lagi. Saya juga menyediakan panduan yang berkaitan dengan pembelian, pemilikan, dan penjagaan mobil, serta petua yang berguna untuk membantu anda menikmati alam perkilangan automotif. Saya memberi anda asas yang diperlukan untuk membuat pilihan yang bijak dan tepat untuk memenuhi keperluan anda.

Leave a Reply