9 Tanda Relay Aircond Kereta Rosak: Kenali Syarat & Ambil Tindakan Segera

Posted on

Satu dari 9 Tanda relay aircond kereta rosak termasuk angin aircond yang tak langsung sejak, baca artikel ni secara penuh supaya korang tahu semua!

Hari ini kita akan bercakap tentang satu perkara yang mungkin pernah dialami oleh sesetengah daripada kita – tanda relay aircond kereta rosak.

Adakah anda pernah mengalami masalah di mana aircond kereta anda tiba-tiba mati atau tidak berfungsi seperti biasa? Itu boleh jadi tanda bahawa relay aircond kereta anda mengalami masalah!

Okay, jom kita explain sikit pasal relay ni. Dalam bahasa mudah, relay ni macam satu switch yang mengawal aliran elektrik untuk aircond kereta.

Bila relay rosak, dia tak dapat hantar signal yang betul, so aircond tak dapat nak hidup dengan baik.

Maknanya, masa panas terik tu, kita kena bertahan dengan hawa panas dalam kereta yang membuak-buak. Agak susah jugak la kalau nak bersukan dengan hawa panas camtu, kan?

So, macam mana kita tahu kalau relay aircond kereta kita rosak? Tanda-tanda dia agak ketara, mari kita mulakan Tanda Relay Aircond Kereta Rosak!

Apa Itu Relay Aircond?

Relay Aircond
Aircond relay

Relay aircond kereta ni adalah alat penting yang kontrol suhu dalam kereta. Boleh dikatakan, relay ni macam boss untuk on-off aircond kita.

Bila dalam kereta dah sejuk cukup, sensor akan beritahu relay tu untuk stop sejuk-sejuk. Macam dia cakap, “Okay boss, cukup sejuk, jangan sejukkan lagi!” Lepas tu aircond pun tak keluar hawa sejuk dah.

Tapi, bila suhu dalam kereta tu lebih panas dari suhu yang kita set, sensor akan beritahu relay untuk start buat sejuk-sejuk.

Macam dia cakap, “Boss, dalam kereta panas gila ni, hidupkan aircond sejuk-sejuk sikit la!” Lepas tu aircond pun keluar hawa sejuk balik.

Jadi, relay aircond ni macam jantung untuk kereta kita. Dia bertugas nak pastikan suhu dalam kereta ni kawal elok-elok. Kalau relay ni ada masalah, confirm la aircond kita tak dapat nak hidup atau tak dapat sejuk macam biasa.

Jadi, penting jugak lah untuk kita pastikan relay aircond kereta kita berfungsi dengan baik supaya kita boleh duduk dalam kereta dengan keselesaan dan sejuk yang terbaik.

Fungsi Relay Aircond

Fungsi Relay Aircond
Fungsi Relay Aircond

Relay aircond kereta ni punya fungsi penting gila! Jadi, relay ni kerja untuk mengawal on-off aircond dalam kereta kita.

Kira macam dia jadi penghubung antara aircond dengan sistem elektrik kereta. Bila kita tekan butang aircond, relay ni la yang terima signal tu.

Dia punya tugas untuk switch on aircond, bagi dia start keluar hawa sejuk.

Tapi bukan tu je, bro. Relay ni juga ada fungsi lain yang power. Contohnya, dia boleh protect aircond compressor daripada overheat.

Kalau compressor tu terlalu panas, relay ni akan matikan aircond untuk jaga keselamatan. Macam dia jaga aircond tu macam superhero!

Selain tu, relay aircond ni juga berkait rapat dengan sistem pengawal suhu dalam kereta.

Bila suhu dalam kereta dah sejuk cukup, relay ni akan stop aircond dari buat sejuk lagi. Dia macam satu thermostat pintar dalam kereta!

Jadi, kesimpulannya, relay aircond kereta ni jadi penghubung antara aircond dengan sistem elektrik, jaga compressor tak overheat, dan bantu kawal suhu dalam kereta.

Kalau relay ni ada masalah, confirm la aircond kereta tak dapat nak hidup atau tak dapat sejuk.

So, make sure relay aircond kereta kita berfungsi dengan baik supaya kita boleh feeling cool dan selesa dalam kereta!

Tanda Relay Aircond Kereta Rosak

Tanda Relay Aircond Kereta Rosak
Tanda Relay Kereta Rosak

Tanda relay aircond kereta rosak ni memang senang nak nampak.

Biasanya masalah ni bermula dengan fius yang rosak atau gangguan dalam sistem elektrik. Memang sering berlaku macam tu.

Kalau kita perasan, relay aircond kereta yang rosak ni ada beberapa ciri yang boleh dikenali.

Ni lah Tanda relay aircond kereta rosak yang perlu kita tahu:

  1. Angin aircond tak sejuk langsung.
  2. Walaupun aircond on, tak sejuk pun. Lagi teruk, suhu enjin pun naik.
  3. Kadang-kadang, bau hangus atau bau pelik keluar dari sistem aircond.
  4. Ada asap keluar dari lubang pengudaraan.
  5. Bunyi bising dan getaran yang tak normal bila compressor aircond on.
  6. Enjin berat sikit beban dia bila compressor aircond on.
  7. Bunyi cicit-cicit dari enjin bila aircond on.
  8. Aircond hidup secara tak konsisten, kadang hidup kadang mati.
  9. Kipas aircond dalam kereta tidak berputar atau berputar dengan lemah.

Kalau kita perasan tanda relay aircond kereta rosak ni, biasanya akan ada kerosakan kat komponen aircond lain juga.

Contohnya, kipas tambahan yang tiba-tiba seluar pendek. Atau klac magnet yang tak sengaja seluar pendek jugak.

So, kalau kita perasan tanda-tanda ni, eloklah kita matikan aircond dulu sebelum relay pecah dan seluar pendek habis.

Pastu, jangan lupa buat servis aircond kereta sekurang-kurangnya selepas drive dalam 20,000 km. Sikit-sikit servis tu penting.

Sebab kuasa enjin dan sparepart kereta ni memang akan kurang prestasi dia dari masa ke masa. Jadi, jangan main-main dengan perawatan kereta kita, okay!

Baca Juga: Tanda Compressor Air Cond Kereta Rosak

Jadi, itu lah tanda-tanda relay aircond kereta rosak. Kalau kita perasan ada petanda-petanda ni, jangan buat-buat tak tahu.

Penting ni, sebab relay aircond ni memang penting dalam menjaga keselesaan kita dalam kereta.

Kalau kita biar je relay aircond kereta rosak, maknanya kita kena duduk dalam kereta panas macam sauna.

Mana ada enjoy, kan? Lagi-lagi kalau kita tengah perjalanan jauh, confirm meleleh kena panas. So, jangan leka dengan masalah ni.

Kalau kita rasa relay aircond kereta rosak, tindakan pertama yang kita boleh ambil ialah pergi jumpa mekanik kereta yang pakar.

Diorang boleh check dan tukar relay aircond kereta kita dengan lancar. Atau, kalau kita ada skill, boleh juga tukar sendiri relay tu.

Cuma pastikan kita beli relay yang betul dan ikut langkah yang betul masa nak tukar tu.

Ingat, bro, jangan main-main dengan keselesaan dan keadaan aircond kereta kita. Selesa dan sejuk dalam kereta ni penting gila, terutamanya masa cuaca panas macam sekarang.

Pastikan kita sentiasa jaga dan periksa kesihatan relay aircond kereta supaya kita boleh duduk dalam kereta macam raja sejuk!

Jadi, bila kita perasan ada masalah relay aircond kereta, jangan buat tak peduli, okay? Ambil tindakan segera dan pastikan kita nikmati keselesaan dalam kereta dengan aircond yang berfungsi dengan baik. Stay cool, bro!

Gravatar Image
Saya menyediakan maklumat terkini mengenai dunia mobil, termasuk ulasan, kajian, berita, dan banyak lagi. Saya juga menyediakan panduan yang berkaitan dengan pembelian, pemilikan, dan penjagaan mobil, serta petua yang berguna untuk membantu anda menikmati alam perkilangan automotif. Saya memberi anda asas yang diperlukan untuk membuat pilihan yang bijak dan tepat untuk memenuhi keperluan anda.

Leave a Reply