7 Tanda Starter Kereta Rosak

Posted on

Tanda starter kereta rosak dapat dengan mudah dikenali, termasuk 1. adanya bunyi pelik 2. start kosong 3. pengeluaran asap pada kereta anda.

Starter adalah salah satu komponen penting dalam sebuah kereta yang bertanggungjawab untuk menghidupkan enjin. Kehilangan kesan kenderaan anda apabila starter rosak adalah sangat menjengkelkan dan membuatkan anda terperangkap di tempat.

Dalam artikel ini, kita akan membincangkan tanda-tanda yang menunjukkan tanda starter kereta rosak.

Jadi, bersedia untuk mengetahui apa yang perlu anda lakukan jika anda mengalami masalah dengan starter kereta anda.

1. Start Kosong

Tanda Starter Kereta Rosak
Start Kosong

Sekiranya lampu dan sistem elektrik lain di dalam kereta berfungsi dengan baik tetapi starter kosong apabila cuba menghidupkan enjin, terdapat beberapa perkara yang perlu diperiksa termasuk tanda starter kereta rosak.

Saat kereta tak boleh start tidak bunyi, Pertama sekali pastikan sambungan wayar pemula disambungkan dengan baik. Kedua, gunakan lampu ujian untuk memeriksa sama ada sumber kuasa sudah habis atau tidak pada permulaan.

Sekiranya tidak ada sumber kuasa, periksa fius dan sambungan wayar ke starter, kerana kadang-kadang wayar boleh terbakar kerana penggunaan yang berpanjangan. Seterusnya, periksa starter berus karbon. Sekiranya terlalu nipis, gantikan dengan berus karbon baru.

2. Starter Berpusing/ Tidak Berpusing

Apabila cuba menghidupkan enjin, starter kadang-kadang berputar dan kadang-kadang tidak dan kereta susah nak start.

Salah satu tanda yang menunjukkan masalah dengan starter ialah bunyi ‘Takk’ ‘Takk’ ketika cuba menghidupkan enjin. Ini mungkin disebabkan oleh kuasa bateri yang tidak mencukupi.

Oleh itu, pastikan bateri kereta mempunyai caj yang mencukupi. Satu lagi keadaan yang boleh menyebabkan masalah ini ialah starter berus karbon terlalu nipis, jadi arus elektrik tidak mencapai komuter untuk memutar enjin.

Semak juga sambungan terminal positif dan negatif pada bateri. Untuk menyelesaikan masalah ini, anda perlu menyelenggara starter kereta, menggantikan berus karbon baru, dan membersihkan komuter.

Dalam situasi kecemasan, anda juga boleh mengetik bahagian pemula untuk memutar starter.

3. Starter Berpusing Tetapi Tidak Memusingkan Flywheel

Apabila mencoba menghidupkan enjin, meskipun starter motor berputar, flywheel tidak berputar untuk menghidupkan enjin.

Ini mungkin disebabkan oleh solenoid yang rusak dan tidak dapat menekan pinion gear untuk memutar flywheel. Untuk memperbaiki masalah ini, periksalah selenoid starter dan bersihkan jika terdapat jamur.

Jika masalah ini masih terjadi, gantilah selenoid yang rusak. Dalam situasi darurat, anda juga bisa mengetuk bagian solenoid agar starter berfungsi.

4. Enjin Berat Ketika Dihidupkan

Enjin Berat Ketika Dihidupkan
Enjin Berat Ketika Dihidupkan

Meskipun bateri kereta anda baru, anda mungkin mengalami kesulitan dalam menghidupkan enjin, termasuk masalah starter kereta.

Ini menunjukkan bahwa starter anda perlu diservis. Periksalah bearing, carbon brush, dan oleskan sedikit gris pada actuating arm starter.

Jika masalah ini terus berulang, tambahkan ground cable dari terminal negatif langsung ke body starter untuk memperkuat arus elektrik. Anda juga bisa menambahkan starter relay untuk memberikan lebih banyak tenaga kepada starter.

5. Bunyi Pelik

Jika terdengar suara tidak biasa seperti ‘menggiling’ saat menyalakan mesin, ini adalah salah satu tanda bahwa motor starter mobil rusak.

Ini terjadi ketika motor starter yang sudah lama digunakan atau rusak menimbulkan bunyi berputar yang membutuhkan penggantian motor starter segera.

6. Tiada Bunyi Klik Semas Menghidupkan Enjin

Jika Anda mendengar suara klik ketika menyalakan kunci kontak, ini berasal dari solenoid starter atau relai starter.

Kedua komponen ini adalah bagian penting dari sistem “starter”. Oleh karena itu, jika kendaraan Anda tidak bisa menyala dan Anda tidak mendengar suara klik, itu berarti solenoid starter atau relai starter yang rusak.

7. Pengeluaran Asap

Tanda Starter Kereta Rosak
Tanda Starter Kereta Rosak

“Starter” merupakan bagian dari sistem elektrik mobil yang terkait dengan saklar yang terputus dan korsleting.

Saat berusaha memulai mesin secara berulang-ulang, “starter” akan mengalami panas yang berlebihan.

Hal ini akan berdampak pada masalah elektrik seperti korsleting yang menyebabkan asap. Jika Anda melihat atau mencium asap, segeralah meminta bantuan dari mekanik otomotif.

Baca Juga: 9 Tanda Throttle Body Rosak


Dengan memahami tanda starter kereta rosak lebih awal seperti yang disebutkan, anda boleh mengambil tindakan yang sewajarnya untuk memperbaiki atau menukar starter kereta anda sebelum ia menimbulkan masalah yang lebih besar.

Jangan teragak-agak untuk berjumpa dengan ahli otomotif apabila anda merasakan ada masalah dengan starter kereta anda.

Jika anda berminat mengganti starter kereta, anda dapat tengok di harga starter kereta di Lazada

Gravatar Image
Saya menyediakan maklumat terkini mengenai dunia mobil, termasuk ulasan, kajian, berita, dan banyak lagi. Saya juga menyediakan panduan yang berkaitan dengan pembelian, pemilikan, dan penjagaan mobil, serta petua yang berguna untuk membantu anda menikmati alam perkilangan automotif. Saya memberi anda asas yang diperlukan untuk membuat pilihan yang bijak dan tepat untuk memenuhi keperluan anda.

Leave a Reply