9 Tanda Throttle Body Rosak pada Kereta

Posted on

Terdapat beberapa tanda Throttle body rosak yang dapat dilihat, termasuk berpijarnya lampu amaran/ check engine.

Throttle body adalah salah satu komponen penting dalam sistem bahan api kenderaan. Ia bertanggungjawab untuk mengawal aliran udara ke dalam enjin untuk memastikan prestasi yang optimal.

Namun, seperti mana mana komponen lain, throttle body juga boleh rosak dan memberikan tanda-tanda tertentu.

Dalam artikel ini, kami akan membincangkan tanda-tanda throttle body rosak dan bagaimana ia boleh mempengaruhi prestasi kenderaan anda.

Apa itu Throttle Body?

Tanda Throttle Body Rosak
Tanda Throttle Body Rosak

Throttle Body adalah sebahagian daripada sistem input udara dalam enjin karburetor, yang ditugaskan untuk mengawal jumlah udara yang memasuki kebuk pembakaran enjin.

Bahagian ini terdiri daripada unit perumahan yang mengandungi plat pendikit atau injap rama-rama berputar pada aci, yang boleh dibuka dan ditutup melalui wayar yang berkaitan dengan pedal gas dan vakum enjin.

Semakin kuat pemandu menekan pemecut, lebih banyak udara akan dibenarkan masuk melalui injap, supaya aliran bahan api menjadi lebih banyak, menjadikan kereta berjalan dengan cepat.

Kenderaan yang menggunakan sistem suntikan bahan api dilengkapi sensor kedudukan pendikit dan sensor aliran udara, yang menyediakan laporan kepada ECU (Unit Kawalan Elektronik) jika pemandu melangkah ke gas.

Hal ini bertujuan supaya sensor dapat mengesan jika terdapat peningkatan jumlah udara yang masuk dan menghantar mesej ke komputer kereta untuk meningkatkan jumlah bahan api yang dikeluarkan oleh penyuntik.

Badan pendikit menerima udara yang telah mengalir melalui manifold pengambilan, proses ini membolehkan pencampuran udara dan bahan api.

Sensor aliran udara yang dilampirkan ke bahagian ini berfungsi untuk mengesan jumlah udara yang memasuki enjin.

Sensor ini menghantar maklumat mengenai jumlah udara untuk menyesuaikan jumlah bahan api yang ditambah, supaya nisbah bahan api-udara kekal seimbang semasa proses pembakaran dalam silinder enjin kenderaan.


Fungsi Throttle Body

Fungsi Throttle Body
Fungsi Throttle Body

Badan pendikit adalah bahagian penting dalam sistem suntikan bahan api di dalam kereta. Fungsinya adalah untuk mengawal jumlah udara yang memasuki kebuk pembakaran enjin.

Badan pendikit terdiri daripada unit perumahan yang mengandungi injap rama-rama atau plat pendikit, yang boleh dibuka dan ditutup melalui wayar yang berkaitan dengan pedal gas.

Semakin kuat pemandu menekan pemecut, lebih banyak udara akan dibenarkan masuk melalui injap, supaya aliran bahan api menjadi lebih banyak, menjadikan kereta berjalan dengan cepat.

Badan pendikit juga dilengkapi sensor kedudukan pendikit dan sensor aliran udara, yang menyediakan laporan kepada ECU (Unit Kawalan Elektronik) mengenai jumlah udara yang memasuki enjin.

Sensor ini membolehkan sistem suntikan bahan api menyesuaikan jumlah bahan api yang dikeluarkan oleh penyuntik, supaya nisbah bahan api-udara kekal seimbang semasa proses pembakaran dalam silinder enjin kenderaan.

Oleh itu, badan pendikit bertanggungjawab untuk mengawal aliran bahan api dan udara ke enjin, yang mempunyai kesan ke atas prestasi dan kecekapan bahan api kereta.

Sekiranya jika throttle body rosak, ia akan menyebabkan masalah dengan enjin seperti enjin yang berjalan sekejap-sekejap atau tidak dapat berjalan secara optimum, jadi ia perlu dibaiki atau diganti dengan segera.


Tanda Throttle Body Rosak

Tanda Throttle Body Rosak Check engine Berpijar
Tanda Throttle Body Rosak Check engine Berpijar

Terdapat beberapa tanda throttle body bermasalah, berikut 9 Tanda Throttle Body Rosak:

1. Lampu Amaran/ Check Engine pada Speedometer Berpijar

Lampu Check Enjin adalah satu sistem penting dalam memastikan kenderaan anda berfungsi dengan baik. Ia akan menyala apabila terdapat kerosakan pada sistem enjin, salah satunya ialah tanda throttle body rosak.

Ini membolehkan anda untuk memeriksa kenderaan anda dengan lebih cepat dan mengelakkan kerosakan yang lebih parah.

Salah satu kerosakan yang boleh menyebabkan lampu Check Enjin menyala adalah Throttle Body yang kotor, Throttle Body rosak, Throttle Position Sensor atau Air Flow Sensor.

Oleh itu, untuk menentukan jenis kerosakan, anda boleh melakukan Scan Diagnosis pada kenderaan anda.

2. Meter RPM Tidak Stabil

Apabila anda mengalami masalah dengan Rpm enjin yang tidak stabil dan kadang-kadang mati apabila kereta berhenti, anda boleh memeriksa beberapa komponen, karena bisa jadi itu merupakan tanda throttle body rosak.

Pertama, anda boleh memeriksa Throttle Valve dan Throttle Body sensor kerana mungkin terdapat kekotoran.

Kedua, anda juga boleh memeriksa Air Flow Sensor untuk memastikan ia tidak kotor atau rosak. Anda boleh membersihkannya dengan menggunakan Throttle Body Cleaner.

3. Kerosakan pada Throttle Position Sensor

Throttle Position Sensor (TPS) adalah komponen penting dalam enjin kereta anda.

Ia bertugas mengesan sudut bukaan Throttle Butterfly dan mengeluarkan variasi voltan untuk dihantar ke ECU (Engine Control Unit).

Fungsi TPS ini adalah untuk menentukan jumlah campuran udara dan bahan api untuk pembakaran lengkap dalam enjin.

Apabila komponen ini rosak akan mengeluarkan tanda, tanda sensor kereta rosak pembakaran dalam enjin tidak sempurna dan menyebabkan kereta kurang power, semput dan masalah lain.

Oleh itu, untuk memastikan kerosakan TPS anda, anda boleh melakukan Scan Diagnosis pada enjin kereta anda.

4. Putaran Idle Air Control Tidak Stabil

Apabila Throttle Body kerosak, ia akan menyebabkan beberapa masalah pada enjin kereta anda.

Antara masalah tersebut adalah rpm enjin yang tidak stabil, enjin yang kerap mati, dan lampu Check Enjin yang menyala.

Ini adalah tanda-tanda Throttle Body rosak yang sangat ketara bahawa.

Oleh itu, untuk memastikan jenis kerosakan Throttle Body anda, anda boleh melakukan Scan Diagnosis pada enjin kereta anda.

5. Enjin Sukar Dihidupkan

Apabila Throttle Body kerosak sudah mencapai tahap yang teruk, enjin kereta anda akan mengalami masalah untuk dihidupkan.

Walaupun demikian, terdapat banyak punca lain yang menyebabkan enjin sukar dihidupkan seperti Fuel Pump yang rosak, Coil Plug yang rosak, kerosakan pada fius berkaitan, Spark Plug yang rosak dan komponen berkaitan.

Oleh itu, penting untuk mengenal pasti punca kerosakan terlebih dahulu sebelum anda membuat sebarang tukar atau service Throttle Body kereta anda.

6. Bunyi Enjin Kasar

Apabila anda mengalami bunyi enjin yang kasar, rpm enjin yang rendah dan hampir mati, ini mungkin itu tanda throttle body rosak yang disebabkan oleh Throttle Body yang kotor atau adanya sensor Throttle Body yang rosak.

Oleh itu, disarankan untuk memeriksa semua throttle body sensor. Untuk mencapai idling enjin yang baik, anda juga boleh membersihkan dan menyesuaikan Throttle Position Sensor.

7. Kerosakan pada Sambungan Wiring

Kerosakan pada sambungan wiring Throttle Body dapat menyebabkan masalah pada enjin, seperti enjin yang semput, lampu Check Enjin yang menyala, dan rpm yang tidak stabil saat enjin dihidupkan.

Ini disebabkan oleh kurangnya aliran listrik dan supply elektrik yang tidak mencukupi untuk kefungsian sensor pada Throttle Body.

Untuk mengatasi masalah ini, periksa semua sambungan wiring atau soket pada semua sensor yang terdapat pada Throttle Body kereta anda.

8. Kinerja Mesin akan Menurun

Badan pendikit mempunyai fungsi untuk mengawal jumlah udara yang memasuki kebuk pembakaran mengikut keperluan enjin kenderaan.

Sekiranya terdapat masalah dengan badan pendikit, ia akan menyebabkan jumlah udara yang masuk tidak sesuai supaya nisbah bahan api udara tidak sepadan dengan keadaan enjin dan menyebabkan proses pembakaran tidak optimum.

9. Tarikan pada Mesin Terasa berat

Tanda throttle body rosak selanjutnya adalah tarikan pada enjin kereta yang terasa berat. Throttle body yang kotor dan tersumbat adalah masalah yang kerap dan boleh menghalang aliran udara masuk.

Ini menyebabkan enjin mempunyai tarikan berat dan mengehadkan kelajuan maksimum kepada hanya 70-80 km/j walaupun pemecut banyak dipijak.

Baca Juga: 10+ Sport Spring Myvi Terbaik Malaysia


Dengan mengetahui tanda-tanda throttle body rosak, anda boleh mengambil tindakan segera untuk memperbaikinya dan memastikan kenderaan anda berfungsi dengan baik.

Ingatlah bahawa throttle body adalah komponen penting bagi prestasi enjin kenderaan anda, jadi jangan biarkan masalah ini berlarutan.

Originally posted 2023-02-05 14:48:40.

Gravatar Image
Saya menyediakan maklumat terkini mengenai dunia mobil, termasuk ulasan, kajian, berita, dan banyak lagi. Saya juga menyediakan panduan yang berkaitan dengan pembelian, pemilikan, dan penjagaan mobil, serta petua yang berguna untuk membantu anda menikmati alam perkilangan automotif. Saya memberi anda asas yang diperlukan untuk membuat pilihan yang bijak dan tepat untuk memenuhi keperluan anda.

Leave a Reply