9+ Tanda Water Pump Kereta Rosak Yang Mesti Anda Tahu

Posted on

Satu dari 10 Tanda Water Pump Kereta Rosak adalah air radiator bocor, tersukan baca artikel ni supaya korang tahu 10 Tanda Water Pump Kereta Rosak!

Eh, korang pernah tak mengalami masalah water pump kereta rosak? Memang benda ni boleh jadi kacau balau la, kan?

Water pump ni penting gila dalam enjin kereta kita. Jadi, artikel kali ni kita nak bincang pasal Tanda Water Pump Kereta Rosak dan apa yang kita patut buat kalau menghadapi masalah camtu.

Jadi, penting gila lah kita kenal pasti tanda & punca water pump kereta rosak ni. Ni boleh tolong kita ambil tindakan cepat dan elakkan lagi kerosakan teruk kat enjin kereta kita.

Ingat, keselamatan kita kena jadi prioriti, so tak salah kalau dapatkan bantuan professional dalam situasi camni.

Dengan jagaan yang baik dan tindakan yang tepat, korang boleh pastikan kereta korang berjalan lancar dan selamat.

So, jangan main-main eh kalau ada masalah water pump ni. Ambil tindakan segera! Mari kita mulakan 10 Tanda Water Pump Kereta Rosak!

1. Terdapat Kebocoran

imej Terdapat Kebocoran
Tanda Water Pump Kereta Rosak – Terdapat Kebocoran

Tanda Water Pump Kereta Rosak yang pertama ialah terdapat kebocoran pada housing.

Korang tengok la, ada kebocoran atau retak kat housing water pump ni. Ni sebab dia dah usia punya lama, jadi rosak la tu.

Keadaan camni akan buat cecair sistem penyejukan jadi kurang, tak berapa efficient la nak sejukkan enjin.

Jadi, korang patut check atau tukar water pump baru ni, elak la masalah yang lebih teruk jadi. Jangan tunggu sampai enjin terbakar baru nak sedar, kan?

2. Water Pump Jammed

Lewat sikit, water pump boleh jadi ‘jammed’ la. Ni sebab dia dah lama gila pakai, coolant pulak tak jaga elok, tercemar la tu.

Bila water pump jadi problem, enjin jadi berat, bunyi belting jadi kuat dan susah nak hidupkan enjin, macam bateri kereta rosak.

Memang kena pastikan bunyi water pump kereta rosak dan ganti yang baru la ni.

3. Terdapat Bunyi

imej Terdapat Bunyi
Water pump kereta berbunyi

Kalau korang tengah drive, tiba-tiba korang dengar bunyi kuat atau pelik dari enjin kereta korang, mungkin sebabnya water pump kereta korang la ni.

Tanda Water Pump Kereta Rosak berbunyi kuat yang korang dengar tu, terutamanya masa korang accelerate, boleh jadi sebab tali sawat aksesori yang longgar.

Biasanya, masalah ni berkaitan dengan takal atau pulley yang kendur, atau bearing yang nak operate water pump rosak atau haus.

Kalau korang dengar bunyi aneh kat enjin, baik la korang check cepat-cepat untuk tahu punca water pump kereta rosak.

Senang-senang je, ni boleh elakkan risiko water pump rosak lagi teruk, takut kang kena ganti mahal pulak tu.

4. Mendapat Terbina

Selain tu, masalah ni pun boleh jadi sebab pendingin yang tercemar atau tak berkualiti.

Bila macam tu, memang la akan ada enapan, kerak, dan mendapan lain yang terbentuk dalam pam air tu, buat dia tak berfungsi dengan baik.

Kalau dah jadi macam tu, kena la kosongkan sistem pendinginan tu dan isi balik dengan pendingin yang berkualiti tinggi sebelum korang boleh tukar water pump baru.

5. Karat dan Kakisan

imej Karat dan Kakisan
Tanda Water Pump Kereta Rosak – Karat dan Kakisan

Kalau ada kebocoran sikit kat water pump tu, kalau dibiarkan lama-lama, boleh la jadi mendapan dan timbul karat kat sekeliling pam air tu.

Tak best betul la kalau water pump rosak sebab kebocoran kecik ni.

So, korang kena periksa bonet depan kereta korang – kalau ada karat kat permukaan tu. Ada dua situasi yang boleh jadi punca karat kat permukaan:

  • Campuran air coolant yang tak betul atau dah tercemar, dan
  • Penutup tekanan yang rosak sampai udara banyak masuk dalam sistem

Kalau korang guna air coolant yang tak sesuai, boleh la menyebabkan deposit kumpul dalam water pump.

Tambah lagi, air coolant yang tak sesuai ni boleh kurangkan aliran yang cekap dan buat proses penyejukan enjin jadi slow.

Sebab tu, elok la korang selalu check ruang enjin, pastikan takde karat atau deposit yang timbul. Kalau korang perasan simptom-simptom macam tu, terus tukar water pump kereta la.

6. Peronggaan (Cavitation)

Kebetulan, kalau ada rongga wap atau buih dalam coolant, boleh la buat tekanan dalam pam tu naik dan rosakkan komponen pam.

Nak atasi masalah ni, cara paling baik ialah kosongkan sistem pendinginan tu dan isi balik dengan coolant baru sebelum korang tukar water pump yang baru.

7. Bearing Rosak

imej Bearing Rosak
Tanda Water Pump Kereta Rosak – Bearing Rosak

Kerosakan bering ni boleh la melarat sampai ke tali pemacu.

So, elok la korang tukar whole system tali pemacu tu dengan yang baru sebelum tukar water pump.

Takut kang kalau dah tukar pump air je, tapi tali pemacu rosak, jadi problem lagi besar.

8. Lubang Leleh Bocor

Biasanya, memang normal la ada kebocoran sikit lepas pasang water pump baru.

Tapi sepatutnya lepas dalam 10 minit, kebocoran tu dah takde la. Kalau masih berterusan, mungkin la sistem pendinginan ada coolant yang tercemar dan tak berkualiti.

Korang kena la cepat-cepat kosongkan sistem pendinginan tu dan isi semula dengan coolant yang baru sebelum tukar water pump.

9. Air Radiator Bocor

imej Air Radiator Bocor
Tanda Water Pump Kereta Rosak – Air Radiator Bocor

Water pump biasanya terdiri daripada beberapa bahagian penting seperti gasket dan pengedap (seal) yang bertanggungjawab menyimpan coolant atau cecair penyejuk.

Fungsi dia yang penting ni adalah untuk memastikan aliran coolant yang lancar dari radiator ke enjin kereta. Tapi, water pump ni memang ada risiko dia jadi kering, retak, haus, atau pecah.

Bila ada kerosakan macam ni berlaku, ada kemungkinan besar coolant akan bocor (biasanya bocor kat bahagian hadapan atau tengah enjin kereta).

Jadi, jangan main-main dengan masalah ni. Kalau korang nampak ada kebocoran coolant (warna oren, hijau, merah jambu, atau biru), cepat-cepat la ambil tindakan.

Langsung, call mekanik korang terus! Pastikan korang punya safety dulu, lepas tu bawak kereta ke bengkel terdekat untuk pemeriksaan yang lebih mendalam.

Kalau ada masalah kebocoran air coolant ni, biasanya mekanik akan ganti gasket atau pengedap yang rosak tu. Jadi, jangan risau, diorang tau cara nak handle masalah ni.

10. Shaft Patah atau Rosak

Bahagian ni rosak atau patah sebab tekanan yang terlampau kat tali pemacu. Sebab tu la dia jadi terdesak dan rosak atau patah.

Korang patut la check system tali sawat tu, pastikan puli, penegang, dan tali sawat tu sendiri okay sebelum tukar water pump. Takut kang tukar pump air je tapi masalah tali sawat tak settle lagi.

Baca Juga: 7 Tanda Starter Kereta Rosak

Jadi, itulah beberapa Tanda Water Pump Kereta Rosak yang mesti korang cek.

Kalau korang perasan ada kebocoran, bunyi pelik, atau enjin panas, jangan main-main, segeralah periksa water pump korang.

Jangan risau, biasanya mekanik akan gantikan gasket atau pengedap untuk selesaikan masalah ni.

Ingat, jangan biarkan water pump rosak lama-lama sebab kesan water pump kereta rosak boleh menyebabkan kerosakan lebih teruk pada enjin.

Pastikan korang selalu check dan servis kereta korang supaya jalan lancar dan selamat.

Semoga artikel Tanda Water Pump Kereta Rosak ni memberikan info yang berguna untuk korang semua. Drive safe!

Leave a Reply