11 Jenema Tayar Motor Terbaik Malaysia

Posted on

Satu dari 11 Tayar Motor Terbaik adalah IRC IZS99 Super Sport, teruskan membaca artikel ini supaya korang tahu apa saja 11 tayar motosikal terbaik Malaysia!

Pilihan tayar yang betul boleh memberikan kesan besar kepada prestasi, keselesaan, dan keselamatan ketika memandu motor korang.

Dalam pasaran tayar motor Malaysia, terdapat pelbagai jenama yang terkenal dan banyak dipercayai oleh riders.

Ada yang suka dengan jenama tempatan, ada yang lebih memilih jenama antarabangsa.

Jadi, jika korang tengah mencari jenama tayar motor terbaik di malaysia untuk motor korang, jangan lepaskan peluang untuk baca artikel ni sampai habis.

Jom mula bincang pasal jenama tayar motor terbaik di Malaysia.

1. Michelin Pilot Street 2

Michelin Pilot Street 2
Michelin Pilot Street 2

Tayar Michelin Pilot Street 2 ni memang bagus untuk jalan raya. Dia bagi performance yang power dan boleh control kereta dengan stabil.

Yang bestnya, tayar Michelin Pilot Street 2 ni memang kuat cengkamannya sebab dia ada design tapak yang dapat grip kuat dengan jalan. So, boleh cengkeram jalan dengan baik.

Tayar Michelin ni juga terkenal dengan tahan lasaknya sebab dia guna getah berkualiti tinggi. Plus, dia ada teknologi canggih untuk tahan lama. So, boleh guna lama-lama pun takde masalah.

2. Dunlop TT100

Dunlop TT100
Dunlop TT100

Dunlop TT100 tayar motor terbaik untuk hujan, nama yang popular giler tayar ni sebab dah lama jadi pilihan no. 1 rider motor, cocok untuk motosikal ex5.

Bunga dia punya design power gila, buat tayar ni mampu handle air dengan hebat dan grip mantap walaupun hujan lebat.

Compound dia agak sederhana keras, tak terlampau keras punya supaya cengkaman tetap mantap time kering atau bila nak bawak dalam selekoh.

Biasanya, kat pasaran, tayar ni ada dalam saiz 70/90 dan 80/90 untuk rim 17 dan 18, sesuai la untuk moto kapcai.

3. Pirelli Diablo Rosso Sport

Pirelli Diablo Rosso Sport
Pirelli Diablo Rosso Sport

Diablo Rosso Sport ni memang sesuai gila untuk moto kapcai dan sport yang kecik-kecik je.

Tayar ni punya kompaun, dia buat pakai getah dan silica dalam nisbah yang cun.

Nisbah ni boleh laju kan proses panas tayar supaya dapat cengkaman yang power gila.

Reka bentuk tayar ni pun ikut dari siri tayar super sport, jadi dia boleh support cengkaman time kita berlekuk-lekuk ni. Productnation.

4. Bridegestone Battlax BT39 Sport Touring

Bridegestone Battlax BT39 Sport Touring
Bridegestone Battlax BT39 Sport Touring

Tayar Bridgestone Battlax BT39 Sport Touring ni memang direka khas untuk moto kecil yang berkuasa bawah 400cc tayar motor terbaik lc135, termasuk kapcai. Saiz tayar ni ada dari 80/90 hingga 140/70 untuk rim 17 tau.

Dengan ada campuran silica dalam tayar ni, genggamannya memang terbaik la dalam keadaan jalan kering dan basah. Lagi pun selesa je bila bawak motor atas tayar ni.

Yang menariknya, tayar ni boleh tahan lama jugak tau, patut la tayar ni tayar motor terbaik untuk harian atau jarak jauh.

Lagi satu, corak tayar dia pun lawa giler, inspirasi daripada tayar perlumbaan. Jadi, ada lebih banyak permukaan yang bersentuhan dengan jalan.

5. Corsa Sport Rain

Corsa Sport Rain
Corsa Sport Rain

Nak cari tayar motor terbaik untuk rs150? kenalkan Corsa Sport Rain Produk ni sebenarnya satu bahagian daripada PT Multistrada Arah Sarana yang famous dengan jenama tayar kereta Achilles.

Tayar Corsa ni mempunyai campuran bunga yang memang cengkaman kuat dalam apa jua keadaan.

Dapat rasa keselesaan lagi sebab ada campuran bahan getah elastik yang elastik tu, jadi tayar ni lagi best time kita drive dalam jalan raya.

Ada dinding getah konstruk di sisi tayar jugak, jadi tayar ni lebih tough dan stabil la time jalan-jalan di jalan raya ni.

Memanglah tayar Corsa ni unggul gila-gila, tak kisah dalam atau luar negara.

Baca Juga: 7+ Jenama Rantai Motor Terbaik Malaysia

6. Tayar Motor Terbaik IRC IZS99 Super Sport

Tayar Motor Terbaik IRC IZS99 Super Sport
Tayar Motor Terbaik IRC IZS99 Super Sport

Kalau ko suka ride motosikal dan selerak melayan selekoh pada hujung minggu, IRC IZS99 memang pilihan paling power la wei.

Tayar ni tayar motor terbaik untuk daily, khas untuk motorsikal 250cc ke bawah macam kapcai.

Tayar ni boleh bagi prestasi yang hampir sama je dengan jenama mahal, tak rugi beli la wei.

IRC ni company dari Jepun, diorang ada banyak jenis tayar motosikal untuk ko pilih ikut apa yang ko nak. Mulai dari Yamaha R15, Honda CBR150R, sampai Yamaha MT-15 pun ada pilihan tayar bulat.

7. Timsun TS663

Timsun TS663
Timsun TS663

Tayar Timsun TS663 tayar motor terbaik ketika hujan memanggil tayar sotong oleh peminat motosikal!,

Bentuk bunga yang dia ada memang hebat, boleh tolong air mengalir dengan baik dan cengkaman yang mantap walaupun masa hujan.

Kompaun tayar ni jenis semi keras je, tak terlalu keras tapi still boleh dapat cengkaman yang bagus masa kering atau bila bawa moto dalam selekoh, tayar motor terbaik untuk cornering.

Biasanya kat pasaran, tayar ni ada dalam saiz 70/90 dan 80/90 untuk rim 17 dan 18, sesuai untuk moto macam RXZ dan tayar motor terbaik untuk y15zr.

8. Maxxis Diamond MA-3D

Maxxis Diamond MA-3D
Maxxis Diamond MA-3D

Maxxis Diamond ni memang brand tayar motor terbaik untuk rider yang famous.

Tayar ni boleh dikategorikan sebagai medium kompaun sebab dia bolhareh grip yang bagus masa kita bawak lurus dalam hujan atau masa nak masuk selekoh, jadi Maxxis Diamond ni tayar motor terbaik untuk jalan basah .

Bunga tayar dia ada garisan-garisan dan sisik kat tepi tayar, ni memang bagus sebab air boleh flow elok-elok, so grip pun lagi mantap bila jalan basah atau dalam selekoh.

Ada banyak saiz tayar ni, dari saiz kecik sampai saiz besar untuk motor kapcai bawah 150cc, tayar motor terbaik untuk lc135.

9. Metzeler Sportec Street

Metzeler Sportec Street
Metzeler Sportec Street

tayar motor terbaik untuk rs150r? kenalkan Metzeler Sportec Street, Ini tayar direka dengan campuran silica dan karbon hitam supaya cengkaman baik masa jalan kering atau basah.

Lagi pun, campuran silica dan karbon hitam dalam tayar ni juga bagi jarak pemanduan yang jauh dan sesuai untuk jarak jauh.

Macam bukti, Metzeler guna teknologi ketegangan pelbagai zon dan kontur radius berbilang ni yang jadi ciri utama produk tayar dari Jerman.

10. FKR Epsilon HT200

FKR Epsilon HT200
FKR Epsilon HT200

Kalau takde banyak duit, boleh je pilih tayar FKR ni kalau nak yang bajet.

Walaupun murah, tapi boleh grip kuat time jalan kering dan rough.

So sesuai untuk semua jenis jalan, tahan lama punya batu lepas.

11. Tayar FDR

Tayar FDR
Tayar FDR

Tayar motosikal FDR ni memang ada banyak inovasi yang memastikan kualiti tayar diorang. Kalau hujan-hujan ni, tayar ni memang salah satu yang terbaiklah.

Tayar FDR ni memang jamin keselamatan korang dengan teknologi dwi kompaun diorang.

Diorang gabung dua jenis bahan kompaun yang berbeza untuk dapatkan tayar yang stabil dan boleh cengkam dengan baik.

Ada lagi teknologi dipacu aquo diorang, dengan corak bunga “V” yang tak simetri. Dia punya bentuk tu buat tayar ni boleh bahagi air dengan sempurna.

Baca Juga: Panduan Tekanan Angin Tayar Motor

Jadi, itulah beberapa jenama tayar motosikal terbaik Malaysia yang patut korang pertimbangkan untuk ganti tayar motor korang.

Pastikan korang sentiasa menjaga tayar motor korang dengan baik dan melakukan pemeriksaan serta penyelenggaraan yang berkala.

Jangan lupa juga untuk memilih saiz tayar yang sesuai dengan motor korang serta mematuhi arahan pengeluar tayar dalam hal tekanan angin yang disyorkan.

Kalau ada sebarang soalan atau komen, jangan segan-segan untuk tinggalkan di ruangan komen di bawah.

Leave a Reply