Tips & Cara Pasang Bateri Kereta dengan Betul

Posted on

Cara Pasang Bateri Kereta yang betul adalah tanggalkan bateri pertama kali kemudian letakan pada serenjang, selepas tu sambungkan positif & Negatif.

Pasang bateri pada kereta bukanlah hal yang sulit. Namun, kadang kala kita terlupa atau bingung bagaimana caranya.

Bateri adalah salah satu komponen penting yang diperlukan pada sebuah kendaraan, termasuk kereta.

Tanpa bateri, kereta tidak akan bisa dihidupkan atau dipakai. Bateri kereta juga memiliki masa pakai yang terbatas, sehingga perlu diganti jika sudah tidak bisa lagi menyalakan mesin.

Mengganti bateri kereta bisa dilakukan dengan cara memasang sendiri atau meminta bantuan mekanik.

Namun, jika ingin memasang sendiri, ada beberapa hal yang perlu diperhatikan supaya tidak salah langkah.

Dalam artikel ini, akan dijelaskan secara detail cara pasang bateri kereta yang benar dan aman. Dengan memperhatikan petunjuk yang tepat, diharapkan pembaca dapat melakukan pasang bateri dengan mudah dan tidak terjadi kesalahan yang merugikan diri sendiri maupun kendaraan.

Jadi, simak terus artikel ini untuk mengetahui cara pasang bateri kereta yang baik dan benar.

Bateri Kereta

Bateri Kereta
Bateri Kereta

Bateri kereta ni macam ‘heart’ kereta la. Dia punya function penting untuk bagi hidup pada kereta kita.

Bateri ni kira macam ‘storage unit’ untuk electricity yang diperlukan oleh kereta kita. Bila kita start engine, bateri akan supply electric power pada starter motor dan spark plugs yang akan membuat enjin hidup.

Tapi bateri ni tak boleh tahan selamanya la. Dia akan lemah dan eventually mati kalau tak jaga dengan baik.

So, kita kena pastikan bateri kita sentiasa dalam keadaan sihat dan charge yang cukup untuk elak kereta tak dapat hidup bila kita nak start.

Kita boleh jaga bateri dengan selalu check water level dalam bateri tu dan charge bateri secara berkala kalau kita tak guna kereta untuk jangka masa yang lama.

Kalau bateri dah lama sangat dan dah tak boleh guna, kita kena tukar dengan bateri yang baru untuk elak masalah dengan kereta kita nanti. Untuk cara tukar bateri kereta kita akan jelaskan pada artikel lain.

Saiz Bateri Kreta

Bateri kereta ada saiz yang berbeza-beza. Tak semua kereta boleh guna bateri yang sama saiznya. Macam mana nak tahu saiz bateri yang sesuai dengan kereta kita? Kita boleh tengok pada bateri lama kita.

Kat kotak bateri tu, ada tulis saiz yang kita guna sekarang. Contohnya macam NS40L. Yang ni saiz kecil, 40L. Kereta yang sesuai untuk guna bateri ni contohnya perodua kancil dan myvi.

Ada juga saiz bateri yang besar macam NS60L. Saiz ni tak sesuai untuk kereta-kereta yang guna saiz bateri kecil.

Boleh guna jugak, tapi bateri tu cepat habis dan tak tahan lama macam guna saiz asal. Contohnya kereta yang guna bateri ni ialah proton saga, honda city, dan toyota vios.

Tapi jangan risau kalau tak tau jenama bateri kereta kita. Jenama bateri tu tak sama cara bacaannya. Yang penting kita kena tahu cara pasang bateri kereta.

Kalau tak, nanti boleh la tertangguh kerja atau terpaksa beli spanar hidup kat kedai hardware.

Tapi ada jugak satu perkara yang menarik. Contohnya macam bateri kereta persona dan saga flx. Saiz bateri dua-dua ni sama je. Tapi saiz bateri kereta viva kecik sikit. Harga dia pun murah la dari yang lain.

Cara Pasang Bateri Kereta

Cara Pasang Bateri Kereta
Cara Pasang Bateri Kereta positif negatif

Berikut merupakan langkah-langkah cara pasang bateri kereta:

1. Tanggalkan Bateri Lama

Sebelum kita belajar cara pasang bateri kereta, kena keluarkan dulu bateri yang lama.

Pertama sekali, buka hood kereta, keluarkan wayar, pengapit dan bolt di bahagian tiang negatif, kemudian baru ke tiang positif.

Sebab utama kita buat macam ni supaya tak ada sambungan elektrik yang merentap atau membuat masalah seperti litar pintas.

Matikan enjin kereta dulu sebelum start proses pemasangan.

Bila semua dah keluarkan, angkat bateri secara serenjang. Kenapa serenjang?

Kalau bateri jenis basah, cecair dalam bateri takkan tumpah keluar.

Kebiasaannya ada bahagian seperti kabel dan pengapit bateri.

Kalau tak bersihkan lama-lama, mesti ada karat. Maka, lebih baik membersihkan karat dengan cairan yang sesuai.

Kalau biarkan karat tanpa pengawasan, karat boleh menjadi penghalang elektrik yang masuk. Jadi, kuasa elektrik yang perlu dipakai oleh peranti kereta akan dikurangkan.

2. Letakkan Bateri Serenjang

Sekarang kita akan membincangkan tentang cara memasang bateri kereta yang baru. Anda boleh membeli bateri baru ini dengan mudah di kedai-kedai auto dan pasaran lain.

Sebelum anda membeli, anda harus mengetahui jenis bateri yang sesuai dengan kereta anda. Setelah itu, letakkan bateri baru ke dalam pemegang dengan berhati-hati.

Kemudian keluarkan bateri yang lama. Sekarang anda boleh memasang wayar ke terminal bateri kereta dengan wayar positif terlebih dahulu ke terminal positif, kemudian pasang wayar negatif ke terminal negatif.

Tujuan mengikut langkah ini adalah untuk mengelakkan berlakunya percikan api pada tiang positif.

3. Pemasangan Kabel Positif & Negatif

Tak sama macam cara keluarkan bateri kereta, untuk pemasangan bateri kereta yang baru ni, kena pasang wayar positif dulu sebelum wayar negatif.

Tapi kena hati-hati tau, jangan panic kalau ada percikan api. Dia akan berhenti bila kepala bateri kereta dipasang dengan betul.

Ingat tau, kena berhati-hati supaya tak ada percikan api yang bahaya.

4. Pemeriksaan Kabel dan Pengapit

Lepas semua wayar dipasang, langkah seterusnya untuk memasang bateri kereta adalah pastikan semua wayar dan pengapit dah pasang betul.

Pastikan ketat jika masih ada yang longgar. Wayar dan pengapit yang kendur boleh menyebabkan kereta tak nak hidup walaupun bateri dah dipasang.

5. Tutup Hud Kereta

Lepas tu, tutup bonet kereta dan cuba hidupkan enjin kereta. Kalau semuanya dilakukan dengan betul, kereta patut boleh hidup tanpa sebarang masalah.

Tips Cara Pasang Bateri Kereta

Tips Cara Pasang Bateri Kereta
Tips Cara Pasang Bateri Kereta

Berikut beberapa tips yang boleh kami berikan kepada anda tips cara pasang bateri kereta dengan betul:

  1. Pilih bateri mengikut saiz yang bersesuaian
  2. Pilih kapasiti bateri yang betul untuk mengelakkan dari ketidakcukupan daya elektrik pada kereta.
  3. Pastikan anda simpan warrantly card bateri
  4. Baca beberapa kali artikel cara pasang bateri kereta ini sebelum anda memulakannya.

Baca Juga: Jenama Sport Rim Kereta Terbaik & Harga Malaysia

FAQ

Nak pasang bateri kereta positif atau negatif dulu?

Cara pemasangan bateri kereta tidak bergantung pada positif atau negatif dulu. Yang penting, ikuti langkah-langkah secara berurutan. Pastikan anda memakai sarung tangan yang betul supaya arus elektrik dapat mengalir apabila kedua wayar bateri kereta sudah diletak pada pengikat bateri.

Kalau bateri kereta habis, boleh ke panggil towing trak?

Dalam kes ini, ada dua situasi yang berbeza yang perlu diambil kira. Situasi pertama, jika bateri kereta di rumah dah habis, langkah terbaik adalah beli bateri yang baru. Situasi kedua pula, jika berlaku di luar kawasan seperti di RnR di highway atau di tempat kerja, boleh meminta bantuan trak towing untuk menunda kereta ke rumah dahulu sebelum membeli bateri baru. Tiada masalah pun jika anda ingin ke kedai bateri terus menggunakan khidmat towing.

Kalau bateri kereta kong, lagi baik cas dulu atau terus beli baru?

Bateri kereta merupakan bahan penting untuk menjalankan kenderaan. Jika anda rasa bateri kereta anda terlalu cepat kong, anda boleh cas bateri tersebut. Contohnya, jika anda menggunakan bateri tersebut selama setahun satu bulan dan anda mengalami masalah ketika memulakan kereta di pagi hari, hantar bateri tersebut ke kedai servis atau kedai bateri untuk di cas. Anda boleh cas bateri tersebut dari pagi hingga petang dan kosnya hanya RM5 untuk setiap sesi. Namun, jika bateri kereta anda sudah melebihi 1 tahun, lebih baik anda tukar kepada bateri baru, terutama jika anda menggunakan kereta untuk bekerja kerana anda tidak perlu risau jika bateri kereta kong sewaktu-saat.

Gravatar Image
Saya menyediakan maklumat terkini mengenai dunia mobil, termasuk ulasan, kajian, berita, dan banyak lagi. Saya juga menyediakan panduan yang berkaitan dengan pembelian, pemilikan, dan penjagaan mobil, serta petua yang berguna untuk membantu anda menikmati alam perkilangan automotif. Saya memberi anda asas yang diperlukan untuk membuat pilihan yang bijak dan tepat untuk memenuhi keperluan anda.

Leave a Reply