Proton Preve Price Malaysia & Monthly Price

Posted on

Proton Preve Price Malaysia berada pada kisaran RM57,832 hingga RM71,316. Proton Preve price monthly bermula dari RM476.

Proton Preve merupakan salah satu model kereta yang popular di Malaysia.

Kereta Proton Preve merupakan kereta sedan yang dihasilkan oleh Proton, syarikat automobil nasional Malaysia. Ia dianggap sebagai salah satu pilihan yang popular di kalangan pengguna kereta di negara ini.

Hal ini kerana harganya yang berpatutan dan prestasi yang baik. Mari kita lihat lebih dekat Proton Preve Price dan apa yang menjadikannya menarik bagi para pembeli, Berikut proton preve review.

Overview

Proton Preve Price
Gambar Proton Preve

Proton Prevé ialah sedan empat pintu segmen C yang mula diperkenalkan pada tahun 2012.

Kereta ini direka dengan platform Proton P2 yang memberi tumpuan kepada pasaran antarabangsa seperti Australia, Indonesia, Thailand, Singapura, Chile dan Mesir. Ini adalah kereta global yang direka dari bawah ke atas.

Selepas diperkenalkan buat pertama kalinya, Proton Prevé telah mengalami beberapa perubahan dan lelaran.

Di Malaysia, terdapat tiga varian yang tersedia iaitu Proton Prevé Executive MT, Proton Prevé Executive CVT dan Proton Prevé Premium CFE CVT.

Proton Preve Price bermula RM57,832 untuk varian asas dan RM71,316 untuk varian Proton Preve turbo premium 1.6L.

Pada harga yang kompetitif, Proton Prevé menjadi sedan segmen-C yang popular dan juga menjadi sebahagian daripada armada peronda Polis Diraja Malaysia pada tahun 2013 bersama-sama dengan Mitsubishi Lancer dan Honda Civic 1.8L.

Di Malaysia, terdapat banyak pilihan sedan segmen C yang kompetitif, termasuk Toyota Corolla Altis, Honda Civic, Hyundai Elantra, Mazda 3, Volkswagen Jetta, dan Ford Focus (yang tidak lagi dalam pengeluaran).

Walaupun begitu, harga semua kereta tersebut jauh lebih tinggi berbanding Proton Prevé dengan spesifikasi turbocharged tertinggi.


Proton Preve Specification

Proton Preve dilengkapi dengan enjin petrol dengan kapasiti 1.6 liter yang mampu menghasilkan 108 kuasa kuda.

Preve juga dilengkapi dengan transmisi manual atau automatik dengan lima kelajuan. Kereta ini mempunyai ruang kabin yang luas dengan kapasiti tempat duduk untuk empat orang.

Ciri-ciri seperti sistem audio dengan pemain CD, sambungan Bluetooth dan penghawa dingin adalah standard pada Preve. Secara keseluruhan, Proton Preve adalah kereta sedan yang selesa dan cekap pada harga yang berpatutan.

Perkara2017 Executive MT2017 Executive CVT2017 Premium CFE CVT
EnginePetrol Engine 1.6L, 4 Cylinders, 16 Valve, DOHCPetrol Engine 1.6L, 4 Cylinders, 16 Valve, DOHCPetrol Engine 1.6L, 4 Cylinders, 16 Valve, DOHC
Performance1597cc
150 Nm Tork
108 Hp
1597cc
150 Nm Tork
108 Hp
1561cc
205 Nm Tork
140 Hp
TransmissionManual
5-Speed
CVT
Varible Speed
CVT
Variable Speed
Wheels & TyreAlloy Wheels 16″
205/55R16
Alloy Wheels 16
205/55R16
Alloy Wheels 16
205/55R16
Seat5 Seater
4 Pintu
5 Seater
4 Pintu
5 Seater
4 Pintu

Proton Preve Price

Berikut senarai Proton Preve Price terkini:

TypeHarga
2017 Executive MTRM57,832
2017 Executive CVTRM60,610
2017 Premium CFE CVTRM71,316

Harga Proton Preve tertakluk kepada perubahan pada bila-bila masa, layari laman web rasmi PROTON MALAYSIA untuk mengetahui promosi terkini mengetahui Proton Preve Price.


Proton Preve Price Monthly

Anggaran harga bulanan proton berikut adalah harga menggunakan kadar faedah sebanyak 3%. Berikut Proton Preve Price Monthly

TypeDown PaymentHarga Bulanan
5 Tahun
Harga Bulanan
7 Tahun
Harga Bulanan
9 Tahun
2017 Executive MT30%RM775RM583RM476
2017 Executive CVT30%RM813RM611RM498
2017 Premium CFE CVT30%RM956RM719RM587

Baca Juga: Harga Honda City Malaysia dan Bayaran Bulanan Terkini


Proton Preve Exterior

Proton Preve Price
Exterior Proton Preve

Proton Prevé Design

Proton bekerjasama dengan syarikat Itali, Giugiaro S.p.A. untuk mereka bentuk Proton Prevé dengan mengambil kira kereta global untuk menarik segmen pasaran yang lebih luas.

Reka bentuk “Proton Wing” pertama kali muncul di muka hadapan Proton Prevé dengan aksen krom yang memanjang dari lambang Proton di sepanjang gril, yang secara halus menggambarkan sayap burung yang semakin meningkat.

Hasilnya adalah pandangan depan yang bersih dan arah.

Reka bentuk kereta mempunyai garis badan yang kuat dan bersih. Gerbang roda agresif digabungkan dengan rim aloi 16 inci konservatif, memberikan kereta rasa maskulin.

Walaupun bumbung yang cerun memberikan Proton siluet fastback yang diingini, reka bentuk belakangnya agak serupa dengan hatchback Proton Suprima S.

Harga tertakluk kepada perubahan pada bila-bila masa, semak halaman resmi Proton Preve Malaysia untuk mengetahui promosi terkini.

Color Proton Preve

Proton Preve boleh didapati dalam 5 warna berbeza iatu:

  • Ruby Red
  • Graphite Grey
  • Sterling Silver
  • Cotton White
  • Carnelian Brown

Proton Prevé Dimension

Saiz Proton Prevé agak kecil berbanding pesaingnya, tetapi ia adalah yang paling berat di kalangan pesaing terdekatnya. Kereta itu sedikit lebih tinggi dan jauh lebih pendek berbanding kebanyakan pesaingnya.


Proton Preve Interior

Proton Preve Price
Proton Preve Dashboard Panel

Reka bentuk dalaman Proton Prevé direka dengan keselesaan maksimum untuk pemandu dan penumpang.

Ruang kaki depan dan belakang yang luas dan ruang penyimpanan yang mencukupi menjadikan kereta yang kelihatan langsing ini selesa dan praktikal.

Tempat duduk fabrik kalis air yang direka secara ergonomik sangat selesa untuk perjalanan jauh. Di samping itu, ruang bagasi 508 liter juga sangat praktikal.

Tolok kluster instrumen analog dengan paparan maklumat pintar mula kelihatan usang dengan peningkatan persaingan ke arah pendigitalan.

Plastik hitam dan bahan sentuhan lembut menguasai tema dalaman, dengan sentuhan trim yang serupa dengan aluminium berus.


Features

Proton Preve Price
Bumper Proton Preve

Varian Proton Prevé Premium dilengkapi dengan ciri-ciri keselesaan seperti sistem push start tanpa kunci, cermin pandangan belakang yang dihidupkan secara automatik dalam hujan (pengelap automatik), sistem navigasi GPS dengan skrin sentuh (sistem navigasi GPS skrin sentuh).

Proton Preve memiliki lampu depan projektor automatik dengan lampu LED (lampu depan projektor auto dengan lampu kedudukan LED), ciri kawalan pelayaran automatik (pelayaran automatik),  dan paddle shifter untuk menukar gear dengan mudah.

Dari segi keselamatan, Proton mempunyai Struktur Keselamatan Bertetulang atau RESS yang terletak di bawah badan, yang membolehkannya mencapai tork yang lebih kuat sambil mengekalkan berat badan yang agak ringan.

Enam beg udara, sandaran kepala aktif, dan stereng yang boleh dilipat memberikan perlindungan maksimum kepada penumpang sekiranya berlaku kemalangan.

Ciri keselamatan lain seperti sistem brek anti-menyekat (ABS) dengan pengedaran tekanan brek elektronik (EBD), ciri bantuan brek (BA), kawalan daya tarikan, kawalan kestabilan elektronik (ESC), dan ISOFIX dengan tether atas juga boleh didapati dalam semua varian.

Hasilnya, Proton menerima penarafan 5 bintang yang mengagumkan dalam ujian kemalangan ASEAN dan Australia NCAP.


Driving Performance

Proton Preve Price
Proton Preve Engine

Engine

Varian Eksekutif dikuasakan oleh enjin 4 silinder 1.6 L CamPro IAFM+ DOHC yang disedut secara semula jadi yang boleh menghasilkan 108 PS kuasa pada 5750 RPM dan 150 NM tork pada 4000 RPM.

Ia menyediakan kelajuan tertinggi 180 km/j untuk varian MT dan 170 km/j untuk varian CVT.

Pecut abad ini disiapkan dalam masa kira-kira 12 saat. Varian Premium dikuasakan oleh enjin turbocharged 1.6L CamPro CFE DOHC yang menghasilkan 140 PS kuasa pada 5000 RPM dan 205 NM tork dari 2000 RPM.

Kelajuan tertinggi adalah 190 km / j dan pecut abad selesai dalam 9.6 saat, hampir 3 saat lebih cepat daripada varian Eksekutif. Berbanding Honda Civic 1.5 turbo terkini, prestasi Proton masih jauh di bawahnya.

Transmission

Kuasa daripada enjin dihantar ke roda hadapan melalui transmisi manual 5 kelajuan untuk varian MT eksekutif dan transmisi CVT Protronic 7 kelajuan untuk varian Executive CVT dan Premium CVT.

CVT dikatakan menyediakan penghantaran kuasa yang lancar serta ekonomi bahan api yang unggul. Varian premium juga dilengkapi dengan penukar paddle.


FAQ

1. Apakah ciri tempat duduk Proton Preve?

Semua varian Proton Preve menggunakan 60:40 Split-folding

2. Apakah lampu depan Proton Preve?

Semua varian Proton Preve menggunakan Lampu Halogen Projector

3. Apakah Roda Stereng Pelbagai fungsi Proton Preve?

Semua Varian Proton Preve menggunakan Multi-function Steering Wheel Y

Gravatar Image
Saya menyediakan maklumat terkini mengenai dunia mobil, termasuk ulasan, kajian, berita, dan banyak lagi. Saya juga menyediakan panduan yang berkaitan dengan pembelian, pemilikan, dan penjagaan mobil, serta petua yang berguna untuk membantu anda menikmati alam perkilangan automotif. Saya memberi anda asas yang diperlukan untuk membuat pilihan yang bijak dan tepat untuk memenuhi keperluan anda.

Leave a Reply