5 Punca Lampu Kereta Tidak Terang Yang Mesti Korang Tahu

Posted on

Satu dari 5 Punca Lampu Kereta Tidak Terang adalah pemandu kereta rosak, teruskan baca artikel ni supaya korang tahu 5 Punca Lampu Kereta Tidak Terang!

Hari ini kita akan membincangkan mengenai satu masalah yang sering dihadapi oleh pemilik kereta iaitu Punca Lampu Kereta Tidak Terang.

Adakah anda pernah mengalami situasi di mana lampu kereta anda tidak memberikan cahaya yang mencukupi ketika anda memandu pada waktu malam?

Well, jangan risau! Kita akan mengupas punca-punca yang mungkin menyebabkan masalah ini.

So, guys, perkara pertama yang perlu kita fahami ialah mungkin terdapat pelbagai sebab mengapa lampu kereta anda tidak bersinar terang seperti yang sepatutnya.

Mari kita mulakan 5 Punca Lampu Kereta Tidak Terang!

1. Pemandu Lampu Kereta Rosak

Ketika kita drive malam-malam, memang la penting gila beb nak make sure lampu kereta kita on point supaya kita nampak jalan betul-betul.

Sebab kan, kalau tak, confirm tak boleh tengok apa-apa pun. Jadi, jangan main-main, guys. Pastikan lampu kereta kau betul-betul berfungsi dengan baik, okay?

Fikir la beb, kalau lampu kereta kita malap atau kena matikan masa drive dekat jalan yang gelap. Memang la tak best kan?

Ada beberapa sebab yang boleh jadi punca kenapa lampu kereta kita tak terang.

Boleh jadi fius dah patah ke, atau mungkin suis dah lebur. Tapi jangan risau, sebelum kita hantar kereta ke bengkel, kita boleh check sendiri komponen-komponen yang boleh jadi penyebab lampu kereta tak terang tu.

Ni memang sering jadi Punca Lampu Kereta Tidak Terang. Untuk check, korang boleh tengok dalam kotak yang biasanya terletak kat bawah sebelah kanan dekat dengan stereng kereta tu.

Itulah tempat fius bersemayam. Fius tu macam dua jari ke gigi la bentuk dia. Carilah fius yang bersambung dengan lampu, pastikan dia tak rosak atau patah.

2. Relay Putus

imej Relay Putus
Punca Lampu Kereta Tidak Terang – Relay Putus

Salah satu pPunca Lampu Kereta Tidak Terang ialah relay putus.

Ni tambahan kepada fius tadi, ada satu komponen lagi yang perlu kau periksa, iaitu geganti.

Geganti ni macam kotak-kotak yang berfungsi nak sambungkan arus elektrik dari suis utama ke komponen elektrik lain macam tanduk dan tentu saja lampu kereta.

Kau boleh check bahagian ni kalau time start enjin dan bateri semua okay, tapi lampu kereta tak menyala langsung.

Biasanya, selain masalah fius, salah satu punca lampu kereta yang tak terang juga boleh disebabkan oleh geganti yang patah.

Di bahagian geganti tu, korang akan nampak lampu on-off bila kabel dia bergerak sikit.

Kalau memang ada problem dengan geganti tu, cuba amik kabel yang masih elok dan belum digunakan.

Lepas tu, cabutkan palam geganti tu. Pastu, buat kabel tu jadi sambungan terus antara lampu dengan sumber kuasa.

Korang boleh try cara ni kalau korang confident dan tahu buat. Kalau ada bengkel lampu kereta berdekatan, eloklah serahkan pada mekanik di situ untuk handle masalah ni secara terus.

3. Mentol Lampu Kereta Mati

imej Mentol Lampu Kereta Mati
Punca Lampu Kereta Tidak Terang – Mentol lampu kereta mati

Ada lagi satu punca lain penyebab lampu depan tidak terang, bro. Punca tu ialah mentol lampu yang dah habis nyawa dan memang dah kena mati.

Ada beberapa sebab mentol lampu boleh mati, macam usia lampu tu dah lama sangat atau mentol kaca tu kotor atau ada minyak kat situ.

Yang penting, cuba elakkan sentuh mentol kaca tu dengan tangan korang sebab boleh tercalar dan kotor.

4. Voltan Elektrik yang Tidak Stabil

Mentol lampu pun ada kena-mengena dengan arus elektrik yang dia dapat, bro. Kalau arus elektrik tak stabil, boleh la menyebabkan sebab lampu kereta tidak terang dan mentol lampu kereta cepat pecah.

Bila cahaya lampu kereta kurang terang, boleh jadi kabel yang sambung kat bateri longgar, bro.

Sebab lampu kereta tidak terang tu aliran arus elektrik tak sampai kat bohlam untuk nyalakan lampu.

Dalam situasi macam ni, pemilik kereta kena check sendiri sambungan kat bateri tu.

Biasanya lampu akan padam dan menyala semula bila kabel kontak putus terhubung semula lepas getaran time lalu jalan berkelok-kelok ke atau kena rosak.

Nak check pasal ni, korang boleh guna voltmeter atau multimeter. Selain tu, korang boleh tengok bateri kereta, dia rendam ke atau masih dalam keadaan baik.

5. Service Mika Lampu Kereta Pecah

imej Service Mika Lampu Kereta Pecah
Punca Lampu Kereta Tidak Terang – Mika Pecah

Salah satu punca lampu depan kereta tidak terang (penyebab lampu depan mobil tidak terang) ialah tak ada kena-mengena dengan elektrik, tapi memerlukan repair la ni.

Kalau lampu depan kereta kau rosak, boleh la dia punya unit lampu jadi terjejas. Lagi teruk la kalau time hujan.

Lampu kereta ni takde protection dari air hujan punya, so boleh la jadi lebih teruk lagi.

Baca Juga: 7 Punca Kereta Tak Boleh Start

Nah, itu dia, beberapa punca yang boleh menyebabkan kenapa lampu kereta tidak terang.

Penting untuk kita faham masalah lampu kereta tidak terang, supaya kita boleh ambil tindakan yang betul.

Ingat, jangan pandang remeh masalah lampu tidak kereta sebab ia melibatkan keselamatan kita dalam memandu, terutama time malam-malam.

Jadi, pastikan kita selalu periksa dan jaga baik-baik lampu kereta kita.

Kalau korang rasa tak yakin nak buat pemeriksaan sendiri, tak payah segan-segan nak cari bantuan daripada bengkel atau mekanik berpengalaman.

Mereka memang terer dalam bidang ni dan boleh tolong korang selesaikan masalah lampu kereta dengan cepat.

Leave a Reply