7+ Jenama Rantai Motor Terbaik Malaysia

Posted on

Satu dari 8 rantai motor terbaik adalah DiD, teruskan membaca artikel ini supaya korang tahu apa saja 8 rantai motor terbaik Malaysia!

Korang pernah tak terfikir nak cari rantai motor terbaik untuk motosikal korang?

Jangan risau, hari ni kami nak kongsikan dengan korang 9 rantai motor terbaik yang ada di pasaran! So, kalau korang tengah mencari rantai motor baru yang tahan lasak dan berkualiti, artikel ni memang sesuai untuk korang.

Okay, first and foremost, apa yang membuatkan rantai motor jadi terbaik? Antara faktor yang penting ialah ketahanan, kelancaran pergerakan, dan tentunya daya tahan yang tinggi.

Rantai yang baik akan memberikan prestasi yang lebih baik dan memastikan korang boleh bawa motosikal dengan yakin dan selamat.

Jom kita tengok rantai motor pertama dalam senarai kita!

8. Regina

Regina
Rantai Motor Terbaik Regina

Regina, jenama Rantai Motor Terbaik dari Itali ni, mungkin taklah terkenal sangat, tapi sebenarnya diorang ni adalah pembekal rantai OEM untuk beberapa pengeluar motosikal.

Benda menariknya, bergantung pada muatan atau berat motor, kita kena guna rantai yang lebih besar untuk kekuatan yang lebih.

Itulah sebabnya Regina Italy ni ada keluarkan carta saiz rantai motosikal berkuasa tinggi mengikut cc.

Regina Italy ni memang ada pelbagai pilihan saiz rantai untuk memenuhi keperluan motorsikal yang berbeza.

7. Enkei

Enkei
Rantai Motor Terbaik Enkei

Enkei ni memang jenama yang terkenal dengan hasil pembuatan rim motorsikal dan kereta yang hebat.

Dan tak terkejut la, reputasi yang hebat tu terus diterapkan dalam pembuatan rantai motorsikal.

Jadi, boleh la korang percaya dengan kualiti yang ditawarkan oleh rantai motorsikal Enkei ni. Memang tak akan mengecewakan korang punya motosikal.

Dengan pengalaman dan reputasi yang dah terbukti, memang jelas la Enkei ni jadi pilihan yang tepat kalau korang nak rantai yang berkualiti.

6. Daytona

Daytona
Rantai Motor Terbaik Daytona

Daytona ni memang jadi salah satu jenama aksesori paling top di seluruh dunia. Memang tak perlu diragui tentang kualitinya.

Tapi, jangan terkejut pulak, harga dia memang agak mahal, sampai RM109.83 tau.

Tapi takpelah, memang berbaloi dengan harga yang korang bayar. Bahan yang digunakan dalam rantai Daytona ni memang terbaik.

Jadi, korang boleh la percaya dengan kualitinya. Takkan mengecewakan korang punya motosikal.

Jadi, memang la kena bayar lebih sikit, tapi dengan kualiti yang ditawarkan, memang berbaloi. So, jangan risau lah tentang harga dia.

Dengan bahan yang terbaik dan kualiti yang disediakan, memang takkan mengecewakan korang punya pilihan rantai Daytona ni.

5. DiD

Rantai Motor Terbaik
Rantai Motor Terbaik DiD

Dari feedback kawan-kawan kita, memang jelaslah rantaian DID ni mempunyai kualiti yang terbaik. Harga untuk rantai motor terbaik ni pun mencapai RM109.83.

Yang bestnya, pasang rantaian ni pun senang je tau. Tak perlu susah-susah nak bongkar arm motor. Memang praktikal dan menjimatkan masa korang.

4. RK Chain Takasago

RK Chain
Rantai Motor Terbaik RK Chain

Banyak orang percaya yang rantai RK ni memang terbaik untuk digunakan dalam motosikal harian.

Bahkan, jenama Rantai Motor Terbaik ni memang cukup hebat dalam dunia sukan lumba motor.

Tapi kalau korang nak cari yang lebih murah tapi tetap berkualiti, jangan risau, ada versi lain dari RK yang dinamakan RKM, dengan harga yang lebih mampu milik, sesuai untuk motor cub.

RK ni memang jadi pilihan ramai orang untuk rantai motosikal harian. Sebabnya, kualiti yang ditawarkan memang terbaik dan tak mengecewakan.

Walaupun lebih terkenal dalam sukan lumba motor, tapi rantai dari RK ni memang boleh digunakan dalam motosikal harian korang. Memang terbaik!

Tapi bagi yang mencari alternatif yang lebih murah, jangan risau, ada versi RKM yang boleh korang pertimbangkan.

Ranrai RK Chain ini juga cocok untuk digunakan pada rantai motor y15. Layari laman web rasmi RK Chain supaya korang lebih tahu jenama ni.

Ada beberapa jenis rantai yang ditawarkan oleh jenama RK Chain Takasago ni, antaranya HSLT, KRO, dan XSO.

Untuk jenis HSLT ni, rantai ni memang terkenal dengan berat yang ringan dan plat luar yang padat. Tambah menarik, warna yang disediakan pun hanya emas je.

Jadi, kalau korang nak rantai yang tak berat dan nampak bergaya, HSLT ni boleh jadi pilihan korang.

Lagi satu, korang boleh pertimbangkan rantai jenis KRO. Rantai ni guna bijih meterai yang berfungsi untuk menyimpan gris dalam sesendal.

Dalam bahasa mudah, bijih meterai ni tujuan dia untuk elakkan gris dari terkeluar. Selain tu, rantai jenis KRO ni rendah bunyi tau.

Korang boleh enjoy ride basikal korang tanpa terganggu dengan bunyi-bunyian yang tak perlu.

Oh ya, tak lupa juga, rantai-rantai dari RK Takasago ni memang menggunakan bahan yang kuat. Jadi, korang boleh pakai dengan yakin dan tahan lasak.

Memang kualiti rantai-rantai RK Takasago ni dijamin terbaik. Dalam susunannya, pilihan kualiti rantai bermula dari RK Takasago XSO X Ring, cincin KRO rantai motor O Ring, dan HSLT.

3. TDR

TDR
Rantai Motor Terbaik TDR

Tahu tak, Jenama Rantai Motor Terbaik TDR ni memang jenama rantai terbaik yang selalu digunakan oleh penunggang basikal sukan.

Memang terkenal dengan kualiti yang tak perlu diragui tau. Tapi, jangan terkejut, harga rantai TDR ni memang agak mahal sikit, lebih daripada RM80.15 tau, beza lah dengan harga rantai SSS.

Yang bestnya, bahan yang digunakan dalam rantai ni memang terbaik dan tahan lama. Jadi, korang boleh la pakai dengan yakin tanpa perlu risau rantai cepat rosak atau terganggu prestasi basikal korang.

Jadi, memang terang la kenapa TDR ni jadi pilihan penunggang basikal sukan. Dengan kualiti yang tak perlu diragui, meskipun harga dia lebih mahal, tapi memang berbaloi lah dengan apa yang korang dapat.

Tak payah risau rantai cepat putus ke, karat ke. Dengan TDR ni, korang boleh enjoy ride basikal dengan tenang dan yakin.

2. Sinnob

Sinnob
Rantai Motor Terbaik Sinnob

Jenama Rantai Motor Terbaik Sinnob ni memang bagi jaminan selama 3 bulan kepada pembeli dia tau. Tapi memang jelas la harga rantai Sinnob ni akan lebih mahal dari rantaian SSS.

Tapi, tak dinafikan, gear dan rantai Sinnob ni ada kelebihan yang best. Yang paling menarik, bunyi dia licin je tau.

Takde bunyi berkerit-kerit mengganggu. Lagi satu, gear dan rantai Sinnob ni boleh bagi perlindungan yang baik untuk gear korang.

Jadi gear korang tak cepat haus atau rosak. Tambah pulak, rantai Sinnob ni tahan panas tau. So, korang boleh la tak risau kalau suhu enjin naik panas.

1. SSS

SSS
Rantai Motor Terbaik SSS

Jenama rantai motosikal terbaik yang satu ini memang betul-betul “made in Malaysia” tau.

Rantai ni memang terkenal dengan tahan lama dan berkualiti yang terbaik. Rakan-rakan kita pun dah banyak yang guna SSS ni, jarang-jarang rosak tau!

Kalau korang nak ganti rantai motor, sebab nak tukar nisbah ke apa ke, SSS ni memang pilihan yang tepat.

Rantai ni takkan mengecewakan korang. Lagi best, rantai motor SSS ni ada dalam pilihan warna gold pulak tu. Wah, nampak bergaya betul motosikal korang nanti!

Yang menariknya, rantai SSS ni guna teknologi Solid Bushing. Apa tu? Maksudnya, bahagian dalam rantai ni kuat dan padat, jadi lebih tahan lasak dan tahan lama lah.

Yang pasti, harga rantai motor SSS ni memang berbaloi. Murah je, dari RM35.62 hingga RM74.21 je korang boleh dapat rantai motor terbaik ni.

Betul-betul berbaloi dengan kualiti yang korang dapat. Oh ya, SSS ni ada dua jenis rantai, S dan HS, so korang leh pilih yang sesuai dengan keperluan korang.

Baca Juga: Jenama Sport Rim Kereta Terbaik

So, itulah dia artikel kita tentang “9 Rantai Motor Terbaik”! Semoga artikel ni dapat membantu korang dalam memilih rantai yang sesuai untuk motorsikal korang.

Ingatlah, rantai motor ni memainkan peranan penting dalam prestasi dan keselamatan korang. Jadi, pilihlah rantai yang berkualiti, tahan lama, dan sesuai dengan keperluan korang.

Jangan lupa juga, pasangan rantai yang betul dan pemeliharaan yang baik juga penting untuk menjaga prestasi dan umur panjang rantai korang.

Jadi, sebelum korang buat keputusan, pastikan korang baca balik artikel ni untuk dapatkan maklumat yang lengkap.

Kita harap artikel Rantai Motor Terbaik ni dapat memberi pencerahan dan membantu korang dalam memilih rantai motor yang terbaik.

Gravatar Image
Saya menyediakan maklumat terkini mengenai dunia mobil, termasuk ulasan, kajian, berita, dan banyak lagi. Saya juga menyediakan panduan yang berkaitan dengan pembelian, pemilikan, dan penjagaan mobil, serta petua yang berguna untuk membantu anda menikmati alam perkilangan automotif. Saya memberi anda asas yang diperlukan untuk membuat pilihan yang bijak dan tepat untuk memenuhi keperluan anda.

Leave a Reply