7+ Jenema Sport Rim Motosikal Terbaik Malaysia

Posted on

Satu dari 8 Sport Rim Motosikal Terbaik adalah SL77 7 Spoke, teruskan membaca artikel ni supaya korang tahu 8 Sport Rim Motosikal terbaik di Malaysia!

Korang yang suka tukar sport rim motosikal mesti tahu betapa pentingnya pilihan yang tepat. Takkan nak pakai sport rim biasa je kan, boring lah tu!

Dengan pilihan sport rim yang tepat, korang boleh dapatkan kombinasi yang terbaik antara gaya dan prestasi. Memang best lah tu!

Jadi, dalam artikel ni kita akan melihat beberapa jenama sport rim yang popular dan terkenal di Malaysia. Pastikan korang juga ambil kira faktor keselamatan dan kualiti ketika memilih sport rim. Jangan hanya terpaku pada gaya semata-mata tapi takut tak dapat performa yang cemerlang. Ingat, safety first!

Jom kita mulakan 8 Jenema Sport Rim Motosikal Terbaik Malaysia!

1. Enkei Kawasaki GTO Full Chop

Untuk pengguna motosikal retro seperti Yamaha RXZ, biasanya mereka menggunakan rim berukuran 18.

Sport rim ini adalah sport rim motor terbaik untuk digunakan ketika kita join gathering atau konvoi, macam sport rim motor rs150r.

Rim ini asalnya dari motosikal klasik Kawasaki GTO dan mempunyai lebar 1.4 di bahagian depan dan 1.8 di bahagian belakang.

Dengan menggunakan rim ini, motosikal kita akan kelihatan lebih tinggi dan mantap.

Yang paling penting, rim ini juga diiktiraf sebagai salah satu sport rim yang tahan lasak. productnation

2. Sport Rim Motosikal VRX VA 5.1 Sport Rim

VRX VA 5.1 Sport Rim
Sport Rim Motosikal VRX VA 5.1 Sport Rim

Korang, tengok, sekarang ni ada satu jenis sport rim yang tengah happening di kalangan budak muda yang minat dengan motorsikal.

Sport rim ni sesuai gila untuk korang yang nak cari rim yang ringan atau nak tukar dari rim standard besar ke yang kecik pun okay la.

Tak hanya tu je, rim ni lagi boleh buat motorsikal jadi lebih ringan dan boleh jimat duit beli tayar lagi, harga sport rim motor ni lebih kurang RM400.

Yang bestnya, ada 4 jenis warna sport rim ni – ada matt black, gold, merah diamond, dan biru diamond.

3. Kayama 3 Spoke Sport Rim

Kayama 3 Spoke Sport Rim
Kayama 3 Spoke Sport Rim

Korang yang takde bajet besar nak beli sport rim, korang boleh fikir nak beli sport rim motosikal murah Kayama ni.

Rim ni ada saiz 1.6 depan dan 1.85 belakang, sama macam saiz rim standard motosikal kapcai bawah 135cc biasa, harga sport rim motor 3 batang ni RM320 .

Walaupun murah, motosikal korang tetap nampak gaya macam korang pakai rim original kalau korang pasang rim ni.

4. RCB Racing Boy SP522 Sport Rim

RCB Racing Boy SP522 Sport Rim
Sport Rim Motor Kriss Murah RCB Racing Boy SP522 Sport Rim

Sport rim jenama Racing Boy memang tak perlu diperkenalkan lagi sebab dah jadi pilihan utama tak hanya kat jalan raya je, tapi juga kat litar lumba moto pro macam Cub Prix atau ARRC.

Benda ni ringan tapi still boleh bagi stabil dan control yang terbaik, sama ada masa jalan lurus ke selekoh.

Kalau tambah tayar yang terbaik, confirm la ride korang jadi lagi selesa dan yakin.

Sport rim ni ada warna gold dan matte black, memang buat moto korang nampak lebih seksi dan bergaya.

Lagi satu, RCB Racing Boy SP522 Sport Rim ada kedai repair sport rim motor, macam repair sport rim motor bengkok.

Baca Juga: Jenama Sprocket Motor Terbaik

5. RCB Forced Rim FG525

RCB Forced Rim FG525
RCB Forced Rim FG525

Walaupun rim ni dikategorikan sebagai sport rim motor paling mahal, tapi memang berbaloi kalau dibeli.

Sebab dia ringan, jadi boleh tambah kelajuan dengan gerakan yang lebih smooth dan brek yang lebih cepat.

Rim ni punya struktur keluli padat dengan reka bentuk 5 jari dan lubang bearing heavy duty pada sport rim.

Benda ni buat batang rim lebih kuat dan tahan lasak.

Rim ni sesuai untuk pelbagai jenis motosikal dengan tayar yang lebar, so memang sesuai untuk korang yang suka pakai tayar besar, sport rim motor y15.

6. HLY Original Yamaha LC135 4S/Legenda Sport Rim

HLY Original Yamaha LC135 4S_Legenda Sport Rim
HLY Original Yamaha LC135 4S_Legenda Sport Rim

Sport rim motor lc135 ni memang famous gila la dalam kalangan pengguna motor sebab design dia memang cantik giler, meski famous HLY Original Yamaha LC135 4S_Legenda Sport Rim ni termasuk sport rim motor murah.

Tak cuma boleh pakai kat LC atau Lagenda je, tapi boleh la style dengan pelbagai jenis motor lain.

Sport rim ni lebar 1.6 untuk depan, 1.8 untuk belakang, depan pakai brake disc, belakang pakai brake jenis drum.

Ada 6 warna sport rim motor yang sesuai ni, ada biru, hitam, gold, merah, grey, dan kuning. Productnation.

7. Original HLY Yamaha 125ZR/LC135 FI Sport Rim

Original HLY Yamaha 125ZR_LC135 FI Sport Rim
Original HLY Yamaha 125ZR_LC135 FI Sport Rim

Rim sport untuk model Yamaha 125z tu, dia orang panggil rim sport 6 batang tau.

Orang kata, ni antara rim sport yang paling popular la kot di Malaysia ni.

Saiz rim sport ni standar je, depan 1.6, belakang 1.85. Gunakan brake disc depan dan belakang jugak.

Ada 3 pilihan warna untuk rim sport ni, ada hitam, silver, dan biru GP. Macam-macam ada kat productnation tu.

8. SL77 7 Spoke

Sport Rim Motosikal SL77 7 Spoke
Sport Rim Motosikal SL77 7 Spoke

Rim lidi yang asalnya dari kilang ni kena pakai tiub, kan? Kalau pakai tiub, boleh jadi risiko bocor lagi tinggi berbanding tayar tubeless.

Lagi satu, kalau bocor, kena tukar tiub, jadi kos nak tukar tiub pun lebih mahal.

Nak selesaikan masalah ni, cuba tukar sport rim kepada tayar jenis tubeless. Pasal tubeless ni tahan lama sikit, kalau bocor pun boleh jalan lagi dalam beberapa KM nak pergi bengkel.

Lagi best, boleh tampal kalau ada pecah, dan kos dia lagi murah dari beli tiub baru.

Baca Juga: Jenama Rantai Motor Terbaik Malaysia

Rim ni saiz depan 1.4, belakang 1.6, nampak mantap, tahan lasak, dan ada gaya klasik yang sesuai. Sangat sesuai dengan kapcai ikonik rakyat macam sport rim motor EX5, C70, dan juga Modenas Kriss.

itulah beberapa jenama sport rim motosikal terbaik di Malaysia yang patut korang pertimbangkan jika nak upgrade rim motor korang, masi banyak sport rim ni macam JRD dan lain-lain.

Setiap jenama mempunyai kelebihan dan keunikan tersendiri, jangan biarkan sport rim korang bengkok, jadi korang boleh pilih yang paling sesuai dengan citarasa dan bajet korang.

pastikan korang buat kajian dan bincang dengan pakar atau mekanik yang berpengalaman. Dengan itu, korang boleh dapat pandangan yang lebih jelas dan memastikan pilihan korang tepat.

So, tunggu apa lagi? Segera pilih jenama sport rim yang paling berkenan di hati korang dan tingkatkan lagi gaya dan prestasi motor korang.

Leave a Reply