7 Tanda Steering Rack Rosak pada Kereta

Posted on

Satu dari 7 tanda steering rack rosak adalah bunyi bising semaca membelok, teruskan baca artikel ni supaya korang tahu 7 tanda steering rack rosak

Hey, korang pernah dengar pasal tanda steering rack rosak? Meh, kita cerita sikit pasal benda ni.

So, dalam artikel ni, kita nak kongsikan beberapa tanda-tanda yang boleh tunjukkan kalau steering rack kereta korang ada masalah. Jom kita teruskan bacaan ni!

So, stay tuned dan jangan lupa untuk baca artikel penuh kita yang seterusnya. Jumpa lagi!

Apa itu Steering Rack?

Tanda Steering Rack Rosak
Apa itu Steering Rack

Steering rack ni adalah satu bahagian penting dalam kereta yang mengawal pergerakan stereng. Kalau steering rack rosak, memang boleh jadi satu masalah besar. Dah ada banyak orang yang tak sedar pun yang steering rack dia rosak.

Stereng ni memang jadi komponen utama dalam kenderaan, tak boleh dipandang remeh. Dengan ada stereng ni, pemandu boleh lah buat gerakan hebat macam membelok, nak jalan ke kiri atau ke kanan.

Seronok betul bila ada kuasa macam tu, tak payah nak tolak-tolak kenderaan macam zaman dulu-dulu. Cuma pusing stereng je, terus kenderaan ikut arah yang kita nak. Power gila!

Fungsi Steering Rack

Korang semua dah memang paham, sebagai pemandu, memang la korang tahu yang stereng ni macam superhero lah dalam mengawal kenderaan korang kat jalan raya.

Dengan steering kereta, senang je korang nak pusing roda depan ke arah yang korang nak, tak payah susah-susah nak kuat tekan-tekan bagai. Power gila! T

api bukan tu je, stereng ni tak henti-henti membantu korang mengawal kenderaan dengan sempurna walaupun jalan tak rata.

Macam dia ada magic power nak absorb segala kekasaran jalan tu. Memang best lah ada stereng ni, jadi macam “boss” dalam kawalan korang.

Kalau korang guna sistem stereng kuasa ni, senang la gila nak gerakkan roda depan, terutamanya kalau kenderaan korang berat atau beban dia tinggi.

Bagus la benda ni, sebab dia boleh tingkatkan kestabilan kenderaan korang bila korang drive laju-laju, tambah lagi boleh kurangkan gaya putaran.

Memang terbaik lah benda ni, jadi macam tompokan kuasa untuk kenderaan korang.

Baca Juga: 7 Punca Kereta Tak Boleh Start

Tanda steering rack rosak

Nah, ni lagi tanda steering rack rosak. Macam-macam petanda ada!

1. Bunyi Bising Semasa Membelok

Bunyi Bising Ketika Membelok
Bunyi Bising Ketika Membelok

Tanda steering rack rosak, kalau korang dengar kereta berbunyi ketika membelok , kemungkinan besar steering rack korang ada masalah.

Punca dia boleh jadi vane pump yang tak berfungsi dengan baik dah. Macam dia dah takde power nak bagi performa yang terbaik.

2. Gegaran Pada Tayar

Tanda steering rack rosak yang lain, bila korang rasa gegaran dalam tayar kereta, dua petanda ni yang boleh jadi penyebabnya.

Pertama, tayar atau rim kereta korang mungkin dah rosak atau ada masalah. Tapi, jangan terus panik.

Kedua, steering kereta terjadi kerosakan. Tapi ada lagi satu kemungkinan yang tak boleh korang ignore, iaitu fan belt dah rosak atau longgar.

Memang la benda ni boleh buat gegaran dalam kenderaan korang. Jadi, penting korang check betul-betul punca sebenar gegaran ni sebelum ambil tindakan selanjutnya.

3. Free Play Berlebih

Tanda steering rack rosak ialah lohong stereng yang terlalu banyak ni, memang buat masalah. Biasanya ni sebab gear pinion dan rack dia dah haus gila sebab kena pakai lama sangat.

Lagi satu, boleh jadi punca minyak power steering bocor kalau korang tak mengikut jadual yang betul untuk tukar steering kereta.

Jadi, aku syorkan korang hantar kereta ke bengkel untuk diperiksa dan adjust lohong stereng tu atau kalau perlu, tukar rack stereng yang baru.

Jangan main-main dengan benda ni, sebab kalau stereng tak betul-betul, memang bahaya beb!

4. Steering Berat

Steering Berat
Steering Berat

Tanda steering rack rosak lainnya ialah stereng kereta berat gila time korang nak pusing kiri atau kanan.

Banyak punca dia, antaranya bearing rosak, oil seal yang keras, minyak power steering tak cukup, belting power steering pump longgar atau haus, dan minyak power steering yang kotor.

Jadi, nasihat aku, baik korang ganti steering rack yang baru atau dibaiki, serta periksa betul-betul keadaan power steering pump tu.

Jangan main-main dengan benda ni, sebab kalau stereng kereta berat tak smooth, confirm la drive korang jadi payah.

5. Steering Rack Boot Koyak

Tanda steering rack rosak, korang jangan biarkan boot steering rack kereta korang jadi koyak.

Kalau boot steering rack tu koyak, air dan habuk akan masuk dalam shaft rack. Ni la punca nak buat rack shaft tu karat.

Kalau habuk dan kotoran lain dok dalam situ, lagi la cepat rosak steering rack tu. Jadi, ganti la boot yang baru untuk selamatkan steering rack korang dari kerosakan yang lagi teruk.

Lagi elok, jangan main-main dengan benda ni, sebab steering rack ni penting gila untuk kawalan kenderaan korang.

6. Minyak Power Steering Berubah

Tanda steering rack rosak yang lain ialah minyak power steering ni memang jadi bahan penting gila untuk memastikan stereng korang gerak dengan lancar.

Kalau minyak power steering tu dah tukar warna, tu petanda yang dia tak sihat lah.

So, nasihat aku kat korang, pastikan korang guna minyak power steering yang bagus punya kualiti.

Sebab bila guna minyak yang terbaik, confirm la power steering korang boleh berfungsi dengan lancar, smooth je.

Jadi, jangan main-main dengan minyak power steering ni, okay!

7. Minyak Power Steering Bocor

Minyak Power Steering Bocor
Minyak Power Steering Bocor

Tanda steering rack rosak berikutnya ialah punca minyak power steering bocor, memang confirm la power steering tak boleh berfungsi dengan baik.

Boleh jadi kebocoran ni kat hos saluran dia atau kat tangki resevoir punya. Memang tak best lah, sebab power steering tak dapat la beroperasi macam sepatutnya.

Jadi, korang kena pastikan lah minyak power steering tu tak ada kebocoran kalau nak steering smooth je.

Baca Juga: 9 Tanda Throttle Body Rosak

Nah, itulah beberapa tanda steering rack rosak. Jangan pandang remeh benda ni, sebab kalau steering rack tak berfungsi dengan baik, memang boleh buat korang risau dan berbahaya dalam memandu.

Kalau korang perasan ada tanda-tanda ni, cepat-cepat la ambil tindakan betul. Jangan tunggu lama-lama, sebab kalau kerosakan bertambah teruk, memang lagi la susah nak baiki.

Jadi, pastikan korang sentiasa periksa dan jaga stereng kereta korang supaya dapat bergerak dengan lancar dan selamat.

Ingat, keselamatan korang dan penumpang dalam kenderaan tu penting!

Leave a Reply